Antena Meniu Search
x

Video "Somonul roșu", vedeta de pe masa de Crăciun. Carnea de mangalița este din nou la mare căutare

Porcul somon sau delicatesa meselor de Crăciun. Pentru că e mai sărac în colesterol și consumul său are multe beneficii pentru sănătate, tot mai mulți români pun pe lista de sărbători diverse preparate din mangalița. La gust seamănă cu vânatul, iar la preț e aproape dublu față de carnea de porc tradițional. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 23.12.2022, 09:11

Vezi și

După mulţi ani de muncă în străinătate, Marius s-a întors în satul natal, în Borăscu, județul Gorj, pentru a creşte porci din rasa mangaliţă. Şi face asta deja de patru ani.

Marius Trăsnea, fermier: "Am început cu doi purceluşi mici, în primul an. Cei mai mulţi am avut 130. Are mai puţin colesterol decât uleiul".

Carnea de mangaliţă conţine acizi graşi omega 3, 6 şi 9 şi poate fi consumată fără probleme chiar şi de cei care suferă de afecţiuni cardio-vasculare. Ca gust, se apropie de carnea de mistreţ. Au nevoie de mult spaţiu şi mâncare din belşug. Într-un an, un porc de mangaliţă ajunge la 200 de kilograme.

Marius Trăsnea, fermier: "Mediul lor este mocirla, nămolul, le place foarte mult mişcarea. Îi hrănim cu porumbi, lucernă".

Pe acelaşi subiect

Cât costă un kilogram de carne de mangaliță

Marius vinde cu 15 lei kilogramul de mangaliţă. Dar în alte zone ale ţării preţul poate ajunge şi la 25 de lei kilogramul: dublu faţă de porcul tradiţional. Gustul face diferenţa. Cine nu îşi prepară singur aceste delicatese, le poate cumpăra din magazin. Dar pentru asta trebuie să bage mâna adânc în buzunar. Un kilogram de muşchi de mangaliţă costă între 85 şi 100 de lei.

Valeria Cherciu, administrator băcănie: "Avem aici muşchi file de mangaliţă şi muşchiuleţul afumat din mangaliţă".

În ciuda preţurilor piperate, cererea e atât de mare încât băcăniile cu greu fac faţă.

Valeria Cherciu, administrator băcănie: "Avem foarte multe comenzi mai ales pentru cârnaţii tradiţionali şi tobă şi caltaboş. Au venit oameni de vreo 2, 3 săptămâni".

Un studiu făcut de cercetătorii de la Harvard arată că acest tip de carne creşte colesterolul bun din organism şi scade riscul apariţiei cancerului, a bolilor respiratorii sau cardiovasculare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » "Somonul roșu", vedeta de pe masa de Crăciun. Carnea de mangalița este din nou la mare căutare