ANIMAŢIE. Dune de 2 metri pe plajele lărgite din Mamaia, unde sunt aşteptaţi turiştii. "A venit muntele la mare"
La mare e haos. Dune înalte de doi metri încep să apară pe nisipul de la Mamaia, iar licitaţia de plaje pentru hoteluri şi beach-baruri este în aer - se implică şi Guvernul. Între timp, biologii avertizează că intrarea în mare a devenit abruptă. Turiştii trebuie să fie atenţi, pentru că din câţiva paşi pot să treacă de geamandură.
De Andreea Filip la 09.03.2023, 20:08Dunele cât un stat de om s-au format din cauza eroziunii. Stârnite de furtunile de astă iarnă, valurile puternice au ros plajele lărgite din Mamaia pe o distanţă de doi kilometri. Biologii spun că fenomenul se repetă anual, dar acum sunt uimiţi de amploarea lui. Vara, nivelul apei este mai scăzut şi nu afectează atât de mult plajele. Iarna, însă, în sezonul vijeliilor, marea umflată capătă volum şi forţă distrugătoare. Iar acum, primăvara, vedem efectul.
Dune pe plaja lărgită din Mamaia
"Aici avem undeva la un metru şi 40 de centimetri. Este destul de tare, nu ştiu cum vor reuşi să niveleze. Este ca un zid. Iar în partea aceea este undeva la doi metri", arată Andreea Filip, reporter Observator. "A venit muntele la mare. Eu am 1,75 Înălţime. Deci aici ar fi un 1,60, să zic", spune un bărbat.
Eroziunea a avut amploarea mai mare acum pentru că plajele din Mamaia au fost extinse cu nisip scos recent din mare, pe care valurile l-au luat mai uşor. "O micro faleză de eroziune, un dezechilibru între plajă, plaja supraterană şi plaja submersă. Sunt ca nişte straturi geologice, straturi de depuneri. Ei au tras de undeva de la 25-30 de metri adâncime, în care parte scoici, au mai prins şi zone cu nisip şi s-a depus în straturi succesive", explică Adrian Bîlbă, biolog.
"Furtunile de la Marea Neagră, chiar dacă vor eroda plaja în anumite porţiuni, ele vor crea o linie de echilibru a mării, astfel încât plaja submersă şi emersă vor conlucra foarte bine", spune Hristu Uzun, director Apele Române.
Când se va putea intra în mare ca înainte
Plajele din Mamaia au exasperat turiştii în ultimii doi ani. În 2021, după ce au fost lărgite, românii s-au plâns că fac prea mult de la şezlong până în mare. Acum, au de trecut dune ca să ajungă în apă, iar baia în valuri poate fi periculoasă. Intrarea în mare nu va fi din nou lină prea curând, se tem cercetătorii marini.
"Acest lucru se va realiza în ani de zile. În acest sector protejat, chiar peste 10 ani. Imediat ce ai intrat în apă, se ajunge la o adâncime de 1,5 metri, unde apare şi o geamandură şi dacă ai trecut de ea...fluieră salvamarul", spune Răzvan Mateescu, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină.
Dunele apărute pe plajele din Mamaia nu sunt pe placul turiştilor. Staţiunea nu mai seamănă cu cea pe care o ştiau, spun ei, şi fac planuri să o părăsească. "O lăsăm pentru alţii şi mergem în altă parte", mărturiseşte o femeie. "E urât. Mie nu-mi place", afirmă o alta. "Să vedem dacă se mai nivelează până la vară", se gândeşte un bărbat.
Situaţia plajei de la Eforie Nord
Plaja de la Eforie Nord, care a fost şi ea lăţită, nu va avea de suferit. Spre deosebire de Mamaia, acolo a fost pus nisip nou uniform şi pe plajă şi în porţiunea dintre intrarea în mare şi geamandură. În altă ordine de idei, Guvernul a aprobat astăzi scurtarea licitaţiilor pentru atribuirea plajelor. Hotelurile şi beach-barurile vor intra în posesia loturilor în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, cel târziu pe 15 aprilie, ca să aibă timp să se pregătească pentru turiştii de 1 Mai.