Antena LIVE

Curs valutar

Armata vrea să recruteze români între 18-35 de ani pentru a fi militari voluntari în termen. La final primesc 9.000 lei

Noul şef al Statului Major al Apărării a fost chemat la raport, după declaraţiile în care anunţa că România se va afla într-o poziţie foarte delicată, în cazul în care Rusia învinge Ucraina. Generalul Gheorghiţă Vlad a cerut adoptarea urgentă a unei legi prin care tinerii să facă armată în termen, pe bază de voluntariat, iar românilor le-a transmis că ar trebui sa fie îngrijoraţi. Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la 75.000 de militari şi are nevoie de rezerve. Iar şefii armatei vor o nouă categorie de personal, cea de militar voluntar în termen. 

De la 07.02.2024, 15:23
WhatsApp
Vezi și:

România ar trebui să reintroducă serviciul militar şi să fie pregătită de război. Acestea sunt afirmaţiile şefului Armatei care au încins spiritele în coaliţie. În timp ce premierul Marcel Ciolacu susţine că declaraţiile şefului Statului Major au depăşit o limită, Nicolae Ciucă îi dă dreptate. Subiectul este discutat de parlamentari. 

Deşi sunt în linie cu declaraţiile multor oficiali din armatele NATO, declaraţiile şefului Statului Major au provocat reacţii în Parlament şi la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu a transmis să ne linistim, în condiţiile în care ţara noastră este cât se poate de bine apărată din poziţia sa de membră NATO.

Senatorii și deputații din comisiile de Apărare ale Parlamentului vor să discute cu reprezentanții Ministerului Apărării, dar și cu șeful statului major al Armatei, despre legea privind pregătirea populației pentru apărare în caz de război. Şedinţa din Comisia de apărare din Senat a început de la ora 12.00, iar cea din Cameră va merge la MApN la 13.30. 

Primă de 8000-9000 de lei pentru militarii voluntari în termen la finalul programului de pregătire

Pe acelaşi subiect

O nouă categorie de personal ar putea să apară în legislaţie dacă modificările propuse de MApN vor fi adoptate, adică cea de militar voluntar în termen. Şeful Armatei, generalul Vlad Gheorghiţă doreşte ca populaţia să aibă parte de o pregătire pe timp de pace iar cetăţenii, bărbaţi şi femei, cu domiciliul în România şi cu vârste între 18 şi 35 de ani, să beneficieze de aceste programe de pregătire de câteva luni. 

Practic este vorba de o pregătire militară de bază. Condiţia este să nu fi îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă. De asemenea, aceşti militari voluntari în termen vor beneficia de cazare gratuită şi asistenţă medicală. Iar la finalizarea programului de pregătire vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariile medii nete, undeva la 8000-9000 de lei. Aceşti rezervişti pot fi concentraţi pe timp de pace pentru îndeplinirea unor misiuni pe perioadă determinată.

Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la 80.000

Ministrul Apărării a spus luni seară că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Potrivit lui Angel Tîlvăr, armata României a scăzut numeric de la peste 320.000 de oameni la 80.000, dintre care doar 75.000 de militari, restul funcționari şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari. 

"E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (...) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens", a declarat Angel Tîlvăr la Euronews România. 

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni. "V-am spus că vorbim de o primă la ieșirea din perioada de pregătire. După perioada pregătirii oricum cred că vor avea în jur de 30% din soldă. În momentul în care ies, vor avea o primă care va fi probabil de două-trei salarii medii", a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a explicat că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armată. "Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoiele operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult", a adăugat ministrul Apărării.

Tîlvăr susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război. "România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie", a mai declarat Tîlvăr.

Cristi Popovici

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

armata recrutare program voluntari rezerve
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024