Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Nicolae Ciucă, de acord cu şeful Armatei, care vrea pregătirea populaţiei în caz de război. "Nu putem sta nepăsători"

Nu ne paşte războiul, dar e bine să fim pregătiţi pentru el. E precizarea fostului premier Nicolae Ciucă, după ce şeful Armatei a chemat populaţia la arme. Numărul 2 în stat cere legi noi pentru pregătirea populaţiei în caz de conflict. Şi nemţii iau în calcul revenirea la serviciul militar obligatoriu.

de Redactia Observator

la 02.02.2024 , 20:38

Avem aliaţi mai puternici ca niciodată, dar legile nu ţin pasul cu războiul din Ucraina, susţine şeful Senatului. "Au fost luate toate masurile la nivelul CSAT pentru a putea ca impreuna cu Aliatii nostri sa facem fata oricarei provocari", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. Nicolae Ciucă îi dă dreptate şefului Armatei, care a cerut pregătirea populaţiei civile între 18 şi 35 de ani pe bază de voluntariat. Problema a fost deja discutată la nivel înalt. "Suntem totusi o tara la granita unui conflict, nu putem sa stam nepasatori. Este nevoie să avem măsuri legale, concrete, pentru tot ce înseamnă pregătirea teritoriului, a populaţiei, pentru apărare", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

Şi alte state europene iau măsuri

"Media de vârstă a rezerviștilor, cei care au făcut stagiu militar până în 2007 este de 48 de ani. În următorii 7‑10 ani, armata României nu va mai avea rezervă, dacă nu rezolvăm problema rezervei prin acest voluntariat", a declarat Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei. Şi alte state europene iau măsuri. Germania a crescut bugetul pentru Apărare la 72 de miliarde de euro. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, sunt 2,1 procente din PIB alocate armatei. Ministrul Apărării spune că nu e de ajuns. "Sunt convins că ambiţiile imperialiste ale lui Putin sunt departe de a se fi încheiat. Evident, trebuie să ne punem întrebarea dacă serviciul militar obligatoriu sau obligaţia de a servi în armată are sens sau nu. Din punct de vedere social, trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase", a declarat Boris Pistorius, ministrul german al Apărării.

Vezi și

În ultimele săptămâni, Suedia şi Marea Britanie şi-au pus şi ele populaţia în alertă în privinţa unui război cu Rusia. "Nu vorbim de un război care începe mâine. Dar vorbim despre o capacitate de apărare care să constituie un element de descurajare, care să elimine cât mai mult premisele, unei agresiuni din partea Federației Ruse", a declarat Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei. Până la finalul lunii mai, 90.000 de soldaţi ai NATO se antrenează în zeci de locaţii pentru un astfel de scenariu. Iar Elveţia va închide una dintre cele mai importante autostrăzi ca să exerseze acolo aterizarea şi decolarea avioanelor de luptă. Asta pentru că aviaţia are doar trei baze de pe care poate face astfel de manevre. În replică, purtătorul de cuvânt al lui Putin a avertizat că Moscova vede mişcările Alianţei Nord Atlantice drept un pericol şi că ia măsurile necesare în acest sens.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Nicolae Ciucă, de acord cu şeful Armatei, care vrea pregătirea populaţiei în caz de război. "Nu putem sta nepăsători"