Antena Meniu Search
x

Germania discută introducerea serviciului militar obligatoriu iar şeful armatei britanice vrea antrenarea unei armate a cetăţenilor

Mai mulţe ţări din Europa iau în calcul problema serviciului militar obligatoriu. Ministerul Apărării din Germania a spus recent că ar trebui analizată reintroducerea stagiului militar obligatoriu. O propunere  similară a venit în ianuarie şi de la şeful armatei britanice, dar premierul de la Londra a exclus planuri de recrutare sau mobilizare obligatorie, spunând că armata britanică este "o forță voluntară".

de Redactia Observator

la 02.02.2024, 11:11

Germania discută problema serviciului militar obligatoriu iar şeful armatei britanice vrea antrenarea unei armate a cetăţenilor
Germania discută problema serviciului militar obligatoriu iar şeful armatei britanice vrea antrenarea unei armate a cetăţenilor - Profimedia

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu. 

Germania trebuie să îşi pună problema serviciului militar obligatoriu  

"Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase", a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german. "Nu putem ignora această dezbatere", a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar. "Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină", a continuat ministrul apărării.

În plus, el a reafirmat nevoia de a întări Bundeswehr-ul, armata germană, şi, prin urmare, de a creşte cheltuielile pentru apărare. Pe de altă parte, ministrul a salutat faptul că Germania a atins pentru prima dată după decenii obiectivul NATO, potrivit căruia ţările membre trebuie să aloce cel puţin 2% din bugetul lor pentru apărare.

Pe acelaşi subiect

Cu un buget federal la apărare cu o sumă record de 72 de miliarde de euro, este vorba de 2,1%, a precizat Boris Pistorius. "Acest lucru merge în direcţia corectă şi este adaptat la gravitatea situaţiei", a declarat el, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani. La sfârşitul lui 2023, ministrul a promis că va face din Bundeswehr "coloana vertebrală a apărării colective în Europa" şi a prezentat noi directive. Ultimele directive ale armatei germane datau din 2011.

În orientările sale, guvernul insistă ca Bundeswehr-ul să se poată angaja şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel. Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, cu doar 1,3% în 2021. 

Şeful armatei britanice vrea antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor

Şi şeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a făcut apel la finalul lunii ianuarie pentru "antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor" în faţa riscurilor de conflict, citând ca exemplu măsurile luate de o serie de ţări europene pentru a se consolida în faţa "ameninţării ruse".

"Trebuie să fim capabili să luptăm şi să câştigăm într-un mod credibil războaie pe uscat" şi nu doar în aer sau pe mare, a afirmat -generalul britanic, care critică de mult timp reducerile de efective operate în armată britanică. "Avem nevoie de o armată organizată care să-şi îngroaşe rapid rândurile", a insistat el, subliniind, pe lângă trupele profesioniste, necesitatea de a "pregăti şi echipa o armată de cetăţeni care trebuie să urmeze".

Generalul Patrick Sanders consideră că este "esenţial şi nu doar de dorit" să fie luate "măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie".

Generalul Patrick Sanders: Armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă

"Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune", a subliniat el. "Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă", a declarat generalul britanic.

Aceste comentarii intervin în timp ce în curând se vor împlini doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ceea ce a determinat ţările europene să se întrebe dacă sunt pregătite pentru un posibil conflict de amploare. Patrick Sanders a dat exemplul ţărilor din Europa de Est şi de Nord, "care resimt mai puternic apropierea ameninţării ruse, acţionează deja cu prudenţă şi pun bazele unei mobilizări naţionale". Marea Britanie s-a angajat să îşi majoreze cheltuielile militare la 2,5% din PIB, peste nivelul de 2% stabilit pentru membrii NATO.

Deşi declaraţiile sale au fost interpretate ca pe un apel la introducerea serviciului militar obligatoriu, premierul britanic şi ministerul Apărării au clarificat situaţia spunând că nu există planuri pentru o recrutare obligatorie, potrivit The Independent. Există planuri pentru "mobilizarea voluntarilor" în caz de conflict, dar nu există planuri de a schimba "tradiția armatei britanice care este o forță voluntară". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Germania discută introducerea serviciului militar obligatoriu iar şeful armatei britanice vrea antrenarea unei armate a cetăţenilor