"Au mers acolo efectiv ca și carne de tun". Controversele intervenției de la Crevedia. De ce au fost răniți zeci de pompieri în a doua explozie
Explozia de la Crevedia. Peste şapte mii de suflete trăiesc în Crevedia, comuna de lângă Bucureşti care a fost în pericol să fie rasă azi-noapte de pe faţa pământului. Puţini localnici au fost răniţi, dar cu un preţ dureros. Din 56 de victime, trei sferturi sunt salvatori. Raed Arafat a explicat, la Observator, de ce atât de mulți pompieri au suferit răni. Sindicaliștii Europol au îndoieli.
De Ana Grigore la 27.08.2023, 20:15Localnic: Două bubuituri la început și după aia am ieșit afară și am văzut un fum negru. Am văzut un fum negru şi ambulanţele venind către aici. Când am văzut vâlvătaia de foc, ca la bomba de la Hirosima.
Oamenii care locuiau aproape de stația GPL au trăit spaima vieţii lor. Urmăriţi de flăcări enorme, au simţit, la propriu, atingerea morţii.
Localnic: Am simţit că mi-a luat foc cămaşa pe mine. Nu m-a atins nimic, dar suflul ăla m-a ars la cămasă. Am zis că mi-a luat foc cămaşa.
Cei care au scăpat teferi după cele patru explozii care au zguduit Crevedia au simţit că iau viaţa din nou de la capăt.
- Soţi din Crevedia, reuniţi în ceruri după explozie. Inima lui Lică a cedat când a văzut-o pe Florica nimicită...
- Explozia din Crevedia. Raed Arafat explică de ce sunt atât de mulţi pompieri răniţi în intervenţia de la...
- ANIMAȚIE: Filmul exploziei din Crevedia. Cum s-a dezlănțuit iadul lângă București, minut după minut. Imagini...
- Explozia din Crevedia. Primarul din Caracal, al cărui fiu deţine depozitul GPL, s-a autosuspendat din PSD. Ion...
Explozia de la Crevedia. Numărul victimelor civile a fost limitat şi de noroc
Lipsiţi de instinctul de conservare, mulţi localnici s-au apropiat prea mult de flăcările ca nişte ciuperci atomice, ca să le filmeze. Ar fi trebuit îndepărtați de locul pericolului. Erau la câteva sute de metri de rezervoarele cu GPL.
Nu la fel de ușor au scăpat pompierii care au fost surprinși de limbile de foc în momentul exploziilor. Din cei 58 de răniţi, 43 sunt pompieri, polițiști și jandarmi. Martorii au filmat imagini cumplite. Oameni arşi de flăcări până la piele au rămas întinşi pe asfalt, în aşteptarea ajutoarelor.
Martor: Doamne, oamenii săracii. Mamă, omul ăla a rămas fără păr în cap, frate. Fără păr în cap.
Ana Grigore, reporter Observator: Parbrizele mai multor maşini de pompieri au fost complet distruse. S-au spart inclusiv geamuri ale locuinţelor, aflate chiar şi la 2 kilometri depărtare de locul deflagraţiei.
A doua explozie, care a rănit cei mai mulţi salvatori, i-a luat prin surprindere şi pe ei, şi pe șeful DSU Raed Arafat.
Reporter: Credeţi că dacă am fi avut mai mulţi roboţi de intervenţie am mai fi discutat astăzi de persoane rănite din rândul forţelor de intervenţie?
Claudiu Bratu, colonel în rezervă IGSU: Cred că am fi discutat de un număr mult mult mai mic de persoane rănite, dar faptul că am fi avut mai multă tehnologie de aceste gen ne-ar fi ajutat să putem interveni acolo unde riscul pentru persoane este mare.
Sindicaliștii Europol ridică alte semne de întrebare legate de intervenţia salvatorilor la Crevedia
Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Acei oameni au mers acolo efectiv ca și carne de tun. Exact acele echipamente care trebuiau să îi protejeze, vedem că au dispărut în flăcări. Am văzut acea cască topită, acel costum topit pe pompier... Nu se știe dacă aveau informațiile necesare, dacă au fost coordonați, dacă li s-a spus despre ce este vorba...
În timp ce pompierii răniți erau la Terapie Intensivă sau transferaţi în străinătate pentru tratament, premierul Marcel Ciolacu se arată mulţumit de operațiune de salvare.
Marcel Ciolacu, premierul României: Din punctul nostru de vedere s-a acționat exemplar. Trebuie să mulțumesc și pompierilor, jandarmilor, polițiștilor care au asigurat perimetrul.
Procurorii militari au început o anchetă ca să afle dacă operaţiunea de salvare a respectat procedurile.
Explozia de la Crevedia, o tragedie ce putea fi evitată
S-a dezlănţuit iadul aseară, aproape de Bucureşti. Patru explozii au zguduit localitatea Crevedia, din judeţul Dâmboviţa. Mai multe cisterne cu GPL au sărit în aer. Unul dintre angajaţii unui depozit ilegal ar fi fumat o ţigară în timp ce muta combustibilul. Imaginile surprinse sunt apocaliptice - o ciupercă uriaşă de foc şi fum, ca după un bombardament pe frontul din Ucraina, a putut fi văzută din Capitală, la 25 de kilometri distanţă. Doi oameni au murit, 56 sunt răniţi, unii dintre ei în stare gravă. Localnici, pompieri, poliţişti, jandarmi. Deflagraţia a fost atât de puternică încât a rupt hainele celor prinşi de suflu în apropiere şi a topit căştile salvatorilor.
O grădiniţă la care în timpul săptămânii vin peste 100 de copii a fost pulverizată. Doar structura de cărămidă a rămas intactă. Imaginaţi-vă dacă exploziile aveau loc în altă zi şi la altă oră. Şi, după ce am văzut medicii şi zecile de ambulanţe de la faţa locului, ne-am întors în timp, în urmă cu aproape opt ani, după nenorocirea de la Colectiv. Încă nu există un centru de tratament pentru marii arşi. Avem în continuare de toate, dar trebuie să ducem răniţii în străinătate, daca vrem să le dăm o şansă la viaţă.
Şi mai avem anchete peste anchete, ca de fiecare dată, care să stabilească dacă s-a intervenit ca la carte. Ni se spune că da, rămâne însă să vedem dacă a fost sau nu aşa. În mod clar a fost o serie întreagă de nereguli care au dus la tragedie. Ca şi în cazul tânărului drogat care a ucis doi oameni cu maşina pe litoral, sunt autorităţi care au închis ochii şi nu şi-au făcut treaba.