Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Explozia din Crevedia LIVE TEXT. Bilanţ cutremurător: 2 morţi şi 56 de răniţi, dintre care 43 de salvatori. Staţia era închisă încă din 2020 şi funcţiona fără aviz

Explozia din Crevedia. Două persoane decedate, 56 de răniţi, dintre care 42 de cadre MAI, mii de oameni evacuaţi. Acesta este bilanţul cutremurător al celor două explozii puternice care au avut loc la o staţie GPL din Crevedia, seara trecută. Doi salvatori, grav răniţi, au fost transferaţi deja în străinătate. Vorbim despre doi pompieri care au ajuns la Bruxelles. Alţi şase vor ajunge la spitale din Austria, Germania şi Norvegia. Deflagraţiile, extrem de violente, au avut efecte devastatoare. Peste trei mii de oameni au fost evacuaţi, pe o rază de un kilometru. Această zi ne arată încă o dată că nu ne-am învăţat lecţiile din trecut. Staţia era închisă încă din anul 2020, însă doar pe hârtie, pentru că în realitate aceasta funcţiona fără vreun aviz. Potrivit unor surse, totul s-ar fi petrecut din cauza unui angajat care alimenta butelia GPL cu ţigara în mână, iar furtunul s-ar fi spart. De aici şi până la o nenorocire nu a mai fost decât un pas. În interiorul staţiei se afla butelia fixă, încărcată cu GPL, şi alte două cisterne mobile. Planul Roşu de intervenţie a fost activat la aproape o oră de la prima explozie, însă cea de-a doua deflagraţie a fost şi cea mai puternică, iar zeci de oameni au fost răniţi. 

de Redactia Observator

la 27.08.2023 , 17:53

LIVE TEXT OBSERVATOR. Totul despre explozia din Crevedia:

UPDATE 17:40. Ion Doldurea, tatăl proprietarului depozitului de la Crevedia, care este primar în Caracal, județul Olt, a anunțat că s-a autosuspendat din Partidul Social Democrat și din funcția deținută.

UPDATE 17:20. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că alţi şase pacienţi care au fost răniţi în exploziile produse la staţia GPL din Crevedia vor fi transferaţi la spitale din străinătate, respectiv la unităţi medicale din Austria, Germania şi Norvegia.

Vezi și

UPDATE 16:20. Premierul Marcel Ciolacu a evitat, duminică, să se pronunţe în privinţa primarului PSD din Caracal, al cărui fiu deţine staţia GPL din Crevedia unde sâmbătă seară s-au produs exploziile devastatoare. Ciolacu a explicat că nu este în atribuţiile sale de serviciu să ia legătura cu tatăl cuiva.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 15:35. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că a discutat cu pompierii răniți în explozia de la Crevedia: "Cu greu găsim cuvinte să subliniem eroismul pompierilor", declară Predoiu, după ce a aflat că a existat un risc imens să se producă explozii simultane la cele trei cisterne.

"Din câte am înțeles ar fi existat un risc imens să să se producă explozii simultane la toate cele trei cisterne, ceea ce ar fi avut un efect devastator. O să fac această precizare tot timpul. Am fost la spital și am discutat cu răniții care au fost la fața locului și mi-au spus ce s-a petrecut. Greu găsim cuvinte să subliniem eroismul lor", a spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, aflat, alături de premierul Marcel Ciolacu la Crevedia.

Un colonel din cadrul ISU Dâmbovița a explicat cum a avut loc intervenția. El a subliniat că aceasta a respectat normele legale. "Am încercat să răcim zona de ardere în așa fel încât dimensiunea exploziei să fie cât mai scăzută. Intervenția s-a desfășurat în conformitate cu procedurile legale", a spus reprezentantul ISU Dâmbovița.

UPDATE 15:00. Patriarhia Română anunţă că se solidarizează cu victimele tragediei de la Crevedia, urmând să acorde un sprijin financiar de 3.000 lei fiecărei familii cu victime ale acestui accident. Arhiepiscopia Bucureştilor se oferă să susţină integral costurile legate de serviciile funerare ale persoanelor care au trecut la cele veşnice în urma tragicului accident.

UPDATE 14:45. Inspectori de muncă din structura centrală a Inspecţiei Muncii şi de la Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa vor face cercetări în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, sub supravegherea procurorului. 

"În urma evenimentului din data de 26.08.2023, de pe raza localităţii Crevedia, Inspectorul general de stat adjunct Mihai Nicolae Uca din cadrul Inspecţiei Muncii a emis o Decizie prin care a stabilit componenţa comisiei de cercetare a evenimentului, din care fac parte inspectori de muncă din cadrul compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă, atât din structura centrală, cât şi din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa", a anunţat, duminică, instituţia, potrivit news.ro.

Conform Art.29, alin.(1), lit.C din legea 319/2006, Inspecţia Muncii cercetează evenimentele "în cazul accidentelor colective generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile." Potrivit sursei citate, cercetarea se va efectua sub directa supraveghere a unui procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 14:00. Adjunctul şefului ISU Dâmboviţa, colonelul Benone Duduc, a explicat că în urma unui control din anul 2020 la societatea care se ocupa cu distribuţia de GPL de la Crevedia şi la care au avut loc exploziile a fost retrasă autorizaţia de securitate la incendiu, întrucât nu se mai respectau măsurile de siguranţă. Au urmat apoi amenzi în valoare de 50.000 de lei. Mai multe instituţii au fost anunţate de această situaţie. Ulterior, firma a notificat că îşi închide acel punct de lucru.

ISU Dâmboviţa a dat amenzi de 50.000 de lei pentru firma care distribuia GPL

"Obiectivul a fost autorizat de către ISU Dâmboviţa în luna octombrie 2011 ca instalaţie de tip skid pentru distribuţia de GPL la autovehicule cu capacitate de 4.000 de litri. În 30.07. 2020, în urma unor sesizări se efectuează un control inopinat la acest obiectiv şi se constată că nu se respectă măsurile de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu în anul 2011, respectiv acea instalaţie tip monobloc a fost mutată pe amplasament şi nu mai respectau distanţele de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiie de securitate la incendiu", a declarat Benone Duduc.

Reprezentantul ISU Dâmboviţa a adăugat că au urmat alte amenzi. 

"În consecinţă, ISU constată pierderea autorizaţiei şi totodată constată utilizarea unei pompe neomologate pentru transferarea GPL-ului dintr-o cisternă în cealaltă şi aplică şi sancţiunea contravenţională de 10.000 de lei, în data de 30.07. În data de 28.09, se efectuează un nou control inopinat, se constată că obiectivul fucţiona în continuare, se constată funcţionarea ca faptă contravenţională, fără autorizaţia de securitate la incendiu şi se aplică sancţiunea contravenţională de 30.000 de lei şi de asemenea se constată pe amplasament un rezervor neomologat din care se transfera GPL şi se mai aplică o sancţiune de 10.000 de lei. Deci 40.000 de lei sancţiune în data de 28.09", a adăugat Duduc.

Benone Duduc a mai spus că mai multe instituţii au fost anunţate despre deciziile luate în privinţa societăţii din Crevedia. 

"În urma controlui din iulie, urmare a constatării pierderii valabilităţi autorizaţiei, ISU notifică Instituţia Prefectului şi Oficiul Regstrului Comerţului. Mai notifică Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia. În 30.09, societatea emite o hotărâre a Adunării Generale a Acţionarilor prin care închide punctul de lucru de la Crevedia şi se notifică Registrul Comerţului care emite certificat constatator prin care ia act de hotărârea AGA şi în 13.10 notifică ISU Dâmboviţa cu privire la faptul că punctul de lucru a fost închis şi anexează hotărârea AGA şi certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului", a mai spus Duduc.

UPDATE 13:05. Ministerul Sănătăţii a precizat, duminică, faptul că la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) au ajuns 31 de pacienţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, în prezent fiind internaţi 26, din care trei intubaţi. Doi pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles şi se fac demersuri pentru a fi transferaţi în străinătate alţi şase. Cei trei civili răniţi în explozia iniţială sunt în stare foarte gravă şi nu pot fi transportaţi în acest moment. Alţi doi pacienţi sunt internaţi la Spitalul de Arşi, la Bagdasar Arseni fiind 11 victime, dintre care două în stare gravă. Câte un rănit mai este internat la Spitalul Universitar, Spitalul Elias şi SJU Târgovişte.

Explozia din Crevedia: au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate

UPDATE 12:50. Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, afirmă că, din datele existente, în urma exploziilor şi incendiului de la o staţie GPL din Crevedia au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. El anunţă că tuturor familiilor evacuate li se vor pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă şi că a discutat cu premierul despre modalităţi de a-i ajuta pe aceşti oameni.

"Am avut o discuţie în această dimineaţă cu premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a pune la punct modul în care îi vom ajuta pe locuitorii din Crevedia ale căror case şi gospodării au ars sau au fost afectate în incendiul de aseară. Tot în cursul acestei dimineţi, am solicitat întrunirea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă astfel încât să acţionăm rapid pentru ca oamenii să se poată întoarce, în cel mai scurt timp, la casele lor. Din datele pe care le avem la acest moment, au ars 8 case, iar alte 11 sunt afectate. De asemenea, tuturor familiilor evacuate le vom pune la dispoziţie locuri de cazare în zonă", a afirmat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

El a menţionat că la prima oră, au ajuns la Crevedia alimente şi alte ajutoare pentru cei care au fost afectaţi de incendiu. "Încă o dată, le mulţumim pompierilor, cadrelor medicale, ambulanţierilor, oamenilor de ordine, tuturor celor care, aseară, au intervenit, riscându-şi viaţa, pentru ca efectele exploziilor şi incendiilor să fie cât mai mici", a transmis el.

Arafat: La ora 16 va pleca următorul avion. Pacienţii vor fi transferaţi în Austria şi Germania

UPDATE 12:45. Un nou transport de pacienţi afectaţi de exploziile de la o staţie GPL din Crevedia va pleca, duminică, la ora 16, spre Austria şi Germania, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat. De asemenea, este în curs de pregătire un alt transport a cărui destinaţie nu a fost stabilită. "La ora 16 va pleca următorul avion. Dacă totul va merge bine, o să avem pacienţii trimişi, unul la Viena, doi la Graz, doi la Berlin", a anunţat, duminică, Raed Arafat, potrivit news.ro.

Un alt transport este în pregătire. "Este în curs de pregătire un al patrulea avion care să plece astăzi şi care o să stabilim destinaţia şi care sunt pacienţii, primind la timp rapoartele medicale a încă 4 sau 5 pacienţi. Continuăm să transferăm pacienţii care se consideră de către medici că trebuie să plece", a menţionat Arafat.

UPDATE 12:40. Marcel Ciolacu a anunţat că sunt 7 case avariate în urma exploziilor de la o staţie GPL de la Crevedia. Prim-ministrul a mai precizat şi că autorităţile sunt pregătite să transfere cât mai mulţi pacienţi afectaţi de explozii. "Astăzi suntem pregătiţi să transferăm cât mai mulţi pacienţi. Mai ales cei care au nevoie", a spus Ciolacu.

UPDATE 12:20. O femeie internată la Spitalul Floreasca, cu arsuri pe 95% din suprafaţa corpului, a murit. Din informaţiile Observator, este vorba despre soţia bărbatului care a decedat aseară, după ce a făcut infarct în timpul exploziilor.

UPDATE 11:20. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, duminică, referindu-se la exploziile de la staţia GPL din Crevedia, că s-a acţionat "exemplar". El a dat asigurări că aceia care se fac vinovaţi de această tragedie vor plăti.

"Important este că azi-noapte s-a acţionat exemplar şi în spitale şi mulţumim şi medicilor şi asistentelor şi celor care au acţionat pe salvări azi noapte. Trebuie să mulţumesc pompierilor, jandarmilor, poliţiştilor care au asigurat perimetrul. Văd că se face o paralelă cu cazul de la Colectiv, părera mea e că ar trebui făcută o paralelă cu cazul de la Mihăileşti, unde s-a terminat foarte tragic", a declarat Marcel Ciolacu, la sosirea la sediul MAI.

Marcel Ciolacu: Cine va fi vinovat, să fiţi ferm convinşi că va plăti

Prim-ministrul a spus şi că patru pacienţi au fost transferaţi în străinătate şi că sunt pregătite alte 7 transferuri. "Sunt tranferate până în acest moment, 4 persoane, două au ajuns în Belgia, alte două urmează să ajungă la Milano. Sunt pregătite încă 7 transferuri, Sunt 3 în stare foarte gravă, în continuare la Spitalul Floreasca, şi încă două persoane la Spitalul Bagdasar, de la prima explozie, şi vom vedea, după raportul de astăzi, unde mai trebuie acţionat", a precizat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că procurorii vor face acum o anchetă şi a dat asiguări că vinovatul va plăti. "Procuratura generală a desemnat un procuror pe acest caz. Sunt ferm convins că în cursul zilei de astăzi o să înceapă să vină elemente noi şi o să înceapă audierile, cum este normal. Va fi şi o anchetă militară. Important este cine va fi vinovat, să fiţi ferm convinşi că va plăti", a concluzionat Marcel Ciolacu.

UPDATE 11:05. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, duminică, faptul că toate procedurile au fost respectate după exploziile produse la o staţie GPL de la Crevedia şi că părerea sa este că s-a evitat un dezastru uriaş. Poliţia şi Parchetul fac acum verificări, a menţionat ministrul.

"La faţa locului s-a acţionat în baza tuturor procedurilor în vigoare de către comandantul acţiunii şi şeful operaţiunii în teren şi, după toate evaluările, faptul că s-a intervenit atât de rapid şi s-a creat un perimetru şi s-a îndepărtat teritorial pe cât posibil să fie evitate pierderi de vieţi omeneşti în număr mai mare. Procedurile s-au aplicat conform legii. Domnul Arafat a fost acolo", a declarat duminică, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Întrebat despre firma care deţinea staţia GPL, Predoiu a spus că a primit asigurări că Poliţia şi Parchetul au început ancheta. "Se fac verificări de către Poliţie şi de către Parchet. Am vorbit aseară şi cu Poliţia şi cu Parchetul General, s-au declanşat toate procedurile şi se iau măsuri cât mai urgente. Am vorbit inclusiv în această dimineaţă, cu procurorul general, m-a asigurat că toţi procurorii au intrat în acţiune, la fel Poliţia, încă de aseară şi se fac verificări. Datele exacte vi le vor oferi anchetatorii", a declarat Predoiu.

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Aseară s-a evitat un dezastru uriaş

Întrebat, de asemenea, dacă spitalele au nevoie de materiale sau echipamente suplimentare, Predoiu a răspuns că situaţia este sub control. "Doctorii ne-au spus aseară că pentru ce au ca provocări, în acel moment, au tot ce le trebuie. Am întrebat şi de sânge şi de aparate, dacă au nevoie. Însă e situaţia aceasta cu cei care trebuie transferaţi în străinătate la momentul la care vor decide doctorii", a precizat Predoiu.

Ministrul de Intrene a fost întrebat şi dacă este mulţumit de modul de acţiune, el răspunzând că cei care au intervenit merită aprecierea. "Din datele pe care le am în acest moment, toate procedurile au fost respectate şi evaluarea mea personală este că aseară s-a evitat un dezastru uriaş şi asta este graţie celor care au fost acolo, pompierilor salvatori, jandarmilor, poliţiştilor. Oamenii aceştia îşi riscă viaţa în fiecare zi şi cred că merită aprecierea noastră", a spus Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă mai sunt şi alte staţii GPL care funcţionează la fel ca cea din Crevedia, Cătălin Predoiu a precizat că aceste staţii sunt verificate de ISU. "Potrivit legii, stataţiile declarate se verifică de către ISU", a explicat Predoiu.

UPDATE 10:10. "Până acum am transferat patru (pacienţi - n.r.), sunt pe calea aerului, cu două avioane militare, transferaţi doi pompieri în stare critică şi care au plecat către Spitalul Militar de la Bruxelles şi alte două persoane civile care au plecat către un spital pentru arşi din Milano. Astăzi va fi cel puţin încă un transfer făcut şi primim de la Ministerul Sănătăţii, de la spitalele unde sunt internaţi pacienţii vom primi rapoartele medicale şi bineînţeles pe baza rapoartelor medicale noi deja avem locuri care ni s-au asigurat de către diferite ţări, pe baza fie a discuţiilor bilaterale, fie a activării Mecanismului de Protecţie Civilă European. Deci da, vor fi transferuri astăzi, e posibil să fie şi mâine, depinde ce decid medicii care tratează pacienţii şi Ministerul Sănătăţii ce ne solicită să facem pentru a duce pacienţii respectivi către spitalele care au oferit locurile", a declarat, duminică, Raed Arafat.

El a precizat că, în afară de discuţiile bilaterale cu Belgia, Italia, Austria, au fost oferite locuri prin Mecanismul de Protecţie Civilă de către Norvegia, Germania şi Bulgaria. "Noi mai putem solicita, dacă locurile nu sunt suficiente, putem solicita locuri în plus", a menţionat Arafat. El a explicat că pacienţii cu arsuri pe mai mult de 80% din suprafaţa corpului nu pot fi transferaţi, întrucât nu există în protocoale din străinătate.

Arafat a arătat că nu are date exacte privind pacienţii, însă din câte ştie nu sunt mulţi cei care au arsuri pe mai mult de 80% din suprafaţa corpului, "unu sau doi". Şeful DSU a afirmat că medicii decid ce pacienţi sunt transferaţi în străinătate. "Astăzi cred că după-masă va fi Austria şi Germania. O să vedem", a adăugat el.

UPDATE 9:30. Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că pompierii vor verifica stațiile GPL din toată țara. Controale s-au făcut și până acum, dar la Crevedia nu se știa că stația funcționa, a explicat Arafat, potrivit Mediafax.

"Pompierii vor face acest lucru... se fac aceste controale, dar se fac de obicei acolo unde funcționează. Aici (n.r. la Crevedia) nu se știe că funcționa... dar așteptăm detaliile anchetei", a declarat Raed Arafat. Șeful DSU a mai spus că zona Crevedia nu mai este în pericol. "În mod normal pericolul este terminat, incendiul este terminat, a fost pericolul de explozie, de aceea populația a fost evacuată", a precizat Raed Arafat.

UPDATE 8:30. Potrivit MApN, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5.15, pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni - Bruxelles-Otopeni, pentru transportarea a doi pacienţi care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanţi din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri. Misiunile s-au efectuat ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipele medicale pentru monitorizarea pacienţilor pe timpul transportului sunt formate din specialişti ai UPU-SMURD Bucureşti şi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală.

UPDATE 7:30. Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, fiind făcute cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, transmite news.ro

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, duminică dimineaţa, că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în cursul zilei de 26 august 2023.

"În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa", a precizat sursa citată.

UPDATE 7:20. Primii doi pacienţi răniţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia au fost transferaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri. Alte două persoane urmează să fie duse cu o aeronavă a Ministerului Apărării la Milano, în Italia.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

O primă aeronavă a MApN a plecat în cursul nopţii spre Belgia, pentru a transfera primii pacienţi. Guvernul a anunţat că primii doi pacienţi care beneficiază de Mecanismul European de Protecţie Civilă sunt oi pompieri internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafaţa corpului. Ei vor fi primiţi la tratament la Spitalul militar din Bruxelles.

Potrivit MApN, cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan va decola la ora 08.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Explozia din Crevedia. Bilanţul victimelor exploziilor şi incendiului

Explozia din Crevedia. Bilanţul victimelor exploziilor şi incendiului produse sâmbătă la o staţie GPL din Crevedia a ajuns la 58 de persoane, din care 43 sunt cadre ale MAI: 39 de pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi, relevă datele transmise de IGSU.

Dintre acestea, 8 victime au fost după prima explozie: 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) şi 7 persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

Alte 50 de victime au fost înregistrate după a doua explozie, 3 persoane rănite fiind transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare  din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.  Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI - 39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi. La ora 2:00 erau 54 persoane internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate. 

Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi. Primii pacienţi au fost transferaţi cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles. 

Explozia din Crevedia. Filmul evenimentelor

O explozie devastatoare a zguduit localitatea Crevedia din temelii. Pământul se clatină ca la un cutremur puternic, iar o ciupercă de foc se înalţă deasupra comunei, semănând panică printre localnici. Zeci de oameni sună disperaţi la 112, să ceară ajutor. Zeci de maşini de pompieri şi ambulanţe, dar şi un elicopter SMURD, ajung la scurt timp la faţa locului. Salvatorii găsesc mai multe victime întinse pe asfalt. Cei mai mulţi dintre ei urlă de durere, după ce au suferit arsuri severe, pe mai bine de 80% din suprafaţa corpului. După aproximativ o oră este activat şi planul roşu de intervenţie. 

Începe o luptă teribilă, contracronometru, pentru viaţă. Pompierii luptă cu flăcările, iar medicii încearcă din răsputeri să-i salveze pe răniţi: "Doamne, oamenii săracii. Mamă, omul ăla a rămas fără păr în cap, frate. Fără păr în cap". Opt oameni au suferit arsuri grave după prima explozie, iar o persoană şi-a pierdut viaţa. Din cauza şocului puternic acesta a făcut un infarct. Ora 20 şi 55 de minute, catastrofa se repetă, însă cu o forţă uriaşă. O altă explozie asurzitoare, urmată de o ciupercă de foc uriaşă, face din noapte zi pentru câteva secunde bune. 

Zeci de salvatori au fost puşi la pământ de suflul exploziei

Zeci de salvatori, aflaţi în prima linie, sunt puşi la pământ de suflul exploziei: "Am fost surprins de deflagraţia ceea mare, dar sunt ok. Am simţit o arsură la nivelul membrelor, dar echipamentul m-a protejat suficient de bine". "Cea de-a doua explozie a fost atât de puternică încât geamurile mai multor maşini de pompieri au fost complet distruse. S-au spart inclusiv geamuri ale locuinţelor, aflate chiar şi la 2 kilometri depărtare de locul deflagraţiei", explică Ana Grigore, reporter Observator.

Bilanţul victimelor continuă să crească - 50 de persoane au fost rănite în cea de-a doua deflagraţie, majoritatea pompieri, poliţişti şi jandarmi. Unii s-au ales cu arsuri grave la mâini, picioare sau faţă. Între timp, peste 3.000 de oameni care locuiesc în zonă sunt evacuaţi. Exploziile au fost atât de puternice încât au fost surprinse imagini chiar şi de la 80 de kilometri distanţă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Explozia din Crevedia LIVE TEXT. Bilanţ cutremurător: 2 morţi şi 56 de răniţi, dintre care 43 de salvatori. Staţia era închisă încă din 2020 şi funcţiona fără aviz