Blocul de 10 etaje din Bucureşti care trebuia demolat de 5 ani. Zona permitea doar clădiri cu 2 etaje
Condamnate la demolare, mai multe clădiri din Capitală fac umbră pământului degeaba: sentinţele definitive ale instanţelor rămân doar pe hârtie. Până acum, doar două blocuri construite ilegal au fost demolate după lungi procese în instanţă.
De Andreea Milea la 16.12.2023, 13:5320 de ani au trecut de când instanţa a decis că blocul Puzdrea trebuie demolat. Inexplicabil, construcţia este încă în picioare. În ultimii ani, a atins un grad periculos de degradare: un planșeu este deja prăbușit.
Andreea Milea, reporter Observator: Blocul Puzdrea, costruit în anii '90, este clădirea cu cea mai veche decizie de demolare din Bucureşti. Instanţa a stabilit în 2004 că trebuie să fie pusă la pământ pe motiv că a fost construită la doar 5 metri distanţă de conducta magistrală de apă a Capitalei.
Fostul primar Viorel Lis a dat decizie de demolare a clădirii, de teamă că oraşul ar putea rămâne fără apă.
Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect şef al Capitalei: Era o perioadă tulbure atunci după Revoluţie. Cam toată lumea inventa tot felul de proceduri pentru că înainte de '90 nu prea se dădeau autorizaţii în regim privat.
- 34 de ani de la căderea Zidului Berlinului, simbolul Războiului Rece. Un anunţ greșit înțeles a schimbat...
- Complexul construit ilegal, demolat bloc cu bloc. Oamenii şi-au luat aici apartamente şi cu 10.000 de euro
- Un bloc construit ilegal în România va fi demolat. Apartamentele au fost vândute, iar dezvoltatorul a câştigat 3...
În Sectorul 2, un alt bloc aşteaptă demolarea de 5 ani
Andreea Milea, reporter Observator: În 2014, constructorul a primit autorizaţie pentru 10 etaje. Pe vremea când blocul era deja ridicat pe jumătate, prefectul Capitalei de la acea vreme a deschis proces în instanţă pe motiv că în zonă nu pot fi ridicate blocuri mai inalte de 2 etaje. Pe parcursul procesului în instanţă însă, blocul a fost ridicat în totalitate.
Şi lăsat aşa.
Bărbat: Se dărâmă singur. Acolo în partea cealaltă se vede cum au căzut cărămizile. Ăsta stă şi face umbră peste tot.
Femeie: Noi vrem să-l demoleze. La mine în casă eu nu am lumină.
Femeie: Te uiţi în sufrageria celuilalt cu uşurinţă. Este prea aproape şi de şcoală.
Blocul nu poate fi demolat pe motiv că nu este clar cine este proprietarul terenului pe care a fost construit: primăria de sector sau dezvoltatorul. Ar fi nevoie de un nou proces.
Cathedral Plaza, o altă clădire care aşteaptă de ani buni să fie demolată
Istoria clădirilor demolate după o decizie în instanţă este scurtă. Una dintre ele a fost ridicată în centrul oraşului, în 2015. Anul trecut, magistraţii au stabilit că a fost construită cu acte falsificate.
Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect şef al Capitalei: Aici este un caz clar de fals în acte publice. Adică autorizaţia a fost falsificată, chiar semnătura mea că eram arhitect şef pe vremea aia.
Andreea Milea, reporter Observator: După decizia definitivă a instanţei din februarie 2022, blocul înalt de 4 etaje construit ilegal aici, a fost demolat de investitorul grec. Acum terenul este gol.
O enigmă pentru Capitală rămâne şi demolarea Cathedral Plaza. Colosul cu 19 etaje, construit în 2006, a primit sentinţă definitivă de demolare în 2013. Mai mulţi primari au încercat să o pună la pământ, inclusiv actualul edil al Capitalei. Fără succes.
Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect şef al Capitalei: Din punct de vedere juridic, ea a avut o autorizaţie valabilă, a urmărit şi un pug care prevedea o clădire înaltă în acea zonă. Nu văd care sunt motivele. Cathedral Plaza, după părerea mea, ar trebui revizuit si negociat.
"Nu există încă drept urban în România"
Ultima dispoziţie de demolare dată de Nicuşor Dan a fost suspendată de instanţă după ce actualul proprietar a cerut punerea în legalitate a blocului.
Gheorghe Pătraşcu, fostul arhitect şef al Capitalei: Se spune că justiţia e oarbă, dar câteodată, în România justiţia e chioară, vorbesc de dreptul urban, în sensul că cu ochiul cu care mai vede trage într-o parte sau în altă. După părerea mea, nu există încă drept urban în România.