Antena Meniu Search
x

Video Complexul construit ilegal, demolat bloc cu bloc. Oamenii şi-au luat aici apartamente şi cu 10.000 de euro

Situaţie disperată pentru cinci familii din Cluj-Napoca. Au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente nefinalizate în blocuri construite ilegal. Primăria trebuia să le demoleze de cinci ani, dar abia azi a intervenit cu utilajele. Operaţiunea nu a fost finalizată pentru că Tribunalul Cluj a înregistrat o altă contestaţie a locatarilor. Până când instanţa va lua o nouă decizie,  oamenii au voie să se mute înapoi.

de Redactia Observator

la 02.10.2023, 20:00

Vezi și

Familiile mutate în acest bloc, aflat încă la roşu, au trăit momente de spaimă azi, crezând că vor rămâne fără locuinţe. Un utilaj a început să distrugă pereţii exteriori, iar unui proprietar în vârstă de 70 de ani i s-a făcut rău. O ambulanţă l-a dus de urgenţă la spital. 

Zeci de oameni, anunţaţi că trebuie să-şi evacueze apartamentele

La scurt timp, demolarea a fost sistată de către instanţă. În bloc, 35 de oameni au contract de proprietate. Cu toţii au fost anunţaţi că trebuie să evacueze apartamentele. 

Locatar: Eu din 2020, de când am cumpărat, am trimis la instituţii hârtii şi mi s-a răspuns că n-are autorizaţie. De ce nu au venit autorităţile aşa cum sunt acum?

Pe acelaşi subiect

Femeie: Vin să-l dărâme pentru ce, până acum ce au făcut? Din 2011 până în 2023 nu a sesizat nimeni că e proprietate privată? Că aşa au spus atunci de la primărie, că e proprietate privată şi nu pot intra. Acuma nu e proprietate privată, acuma poţi să intri?

Blocurile au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie

Sentinţa de demolare a fost dată în 2018, pentru lipsa autorizaţiei de construcţie. Dezvoltatorul imobiliar a continuat să le vândă apartamente oamenilor cărora le promitea că va finaliza blocurile. La începutul anului, omul de afaceri a fost arestat, însă a fost eliberat în luna iulie.  

Bărbat: De 13 ani construieşte. Era în control judiciar şi vindea blocuri aici. Dacă ei luau măsuri la timp, cei în drept, primăria, procuratură, urbanism, inspectoratul de construcţii, nu eram în situaţia asta. Sunt 140 de persoane cărora le-a vândut apartamentul de două, trei ori.

Preţul unei garsoniere într-un bloc fără autorizaţie era de 5.000 euro

Avocatul dezvoltatorului are însă o altă variantă. 

Adrian Eugen Nandrean, avocat: Oamenii ştiau că nu are CF, ştiau de la început şi ştiau şi datorită preţului. Preţurile au fost mici, sub 20.000 de euro pt majoritatea, 10.000 şi oamenii ştiau pentru că ei veneau în completare cu materialul. Au fost şi persoane care au cumpărat cu 5.000 de euro o garsonieră. 

Omul de afaceri mai are încă două blocuri cu 8 etaje construite tot ilegal. Instanţele au zeci de dosare pe rol în care păgubiţii îşi cer banii înapoi. Prejudiciul s-ar ridica la 3 milioane de euro.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Complexul construit ilegal, demolat bloc cu bloc. Oamenii şi-au luat aici apartamente şi cu 10.000 de euro