Antena Meniu Search
x

Video 34 de ani de la căderea Zidului Berlinului, simbolul Războiului Rece. Un anunţ greșit înțeles a schimbat întreg cursul istoriei

Pe 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului - bariera fizică și simbolică care a împărțit Berlinul în două părți, Est și Vest, între 1961 și 1989 - a picat. Construit de Germania de Est pentru a opri migrația spre Germania de Vest, zidul a devenit un simbol al Războiului Rece și al separării ideologice dintre blocul comunist și lumea occidentală. Denumit oficial "Zidul Antifascist de Protecție" de către autoritățile est-germane, el a fost demolat în urma schimbărilor politice din 1989, marcând reunificarea Germaniei.

de Redactia Observator

la 10.11.2023, 09:48

Vezi și

9 noiembrie 1989 - ziua în care graniţa dintre democraţie şi comunism a fost spulberată. Germanii din est au luat cu asalt Zidul Berlinului la auzul unui anunţ făcut în mod accidental de un demnitar comunist. Un anunţ care a schimbat însă întreg cursul istoriei.

  • Gunter Schabowski, ministrul german al propagandei (arhivă)Am decis astăzi să implementăm noi reguli care să permită fiecărui cetăţean din Republica Democrată Germană să-şi părăsească ţara, prin orice punct de trecere a frontierei. După informaţiile mele, imediat, fără întârziere.

Germanii trebuiau, de fapt, să primească vestea ziua următoare şi, mai mult, trebuiau să ştie că aveau nevoie şi de o viză legală pentru a călători. Era prea târziu însă. Cel mai puternic simbol al Războiului rece, care divizat Estul de Vest, a căzut.

Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece

În 1949, s-au format Republica Federală Germania şi Republica Democrată Germania - o ţară capitalistă şi una cu o economie centralizată. Începând cu 13 august 1961, 45 de kilometri de bariere de sârmă ghimpată şi beton au fost ridicate pentru a împiedica migraţia. Mii de familii au fost brusc separate, iar soldaţii au fost puşi să păzească fortificaţiile. Au primit ordine clare să tragă asupra oricărui individ care ar fi încercat să fugă în Vest. Zidul a continuat să se extindă până a ajuns la 155 de kilometri. Distrugerea lui a însemnat primul pas spre reunificarea Germaniei, finalizată pe 3 octombrie 1990.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » 34 de ani de la căderea Zidului Berlinului, simbolul Războiului Rece. Un anunţ greșit înțeles a schimbat întreg cursul istoriei