Bucureștenii, împărțiți între caracatiță și șorici, în funcție de sectorul în care locuiesc
Ce comandăm diseară? Caracatiţă sau şorici? E o dilemă la care locuitorii din Bucureşti au găsit deja răspunsul. În funcţie de sectorul în care locuiesc unii preferă fructele de mare, iar alţii carnea de porc, arată un studiu amplu realizat de un mare lanţ de magazine pe baza comenzilor online. În schimb, toată ţara vrea vin alb românesc.
De Mădălina Iacob la 14.03.2023, 20:58De la zmeură, la banane şi de la caracatiţă până la şorici, sectoarele Bucureştiului se delimitează clar pe harta gusturilor şi cumpărăturilor. În Sectorul 1 s-au vândut cele mai multe cutii cu zmeură, lapte bio, dar şi caracatiţă. Sectorul 2 însă este singurul în care clienţii au cumparat şi tentacule de calamar.
Mădălina Iacob, reporter Observator: În sectorul 5 s-a cumpărat cel mai mult șorici copt, dar și pâine cu ceapă. Sectorul 6 e campion la banane. Oamenii au cumpărat dublu față de orice alt sector.
Sunt rezultatele unui studiu făcut de un mare lanţ de hipermarketuri din ţară, care a analizat obiceiurile de consum a peste 1 milion si jumatate de români. Sociologii au găsit şi explicaţiile obceiurilor de consum antitetice.
Alin Tomoș, sociolog: În sens ştiintific, ceea ce cumpăram înseamna recunoasterea unui stat social pe care l-am atins. În mod tradițional, Sectorul 1 este considerat cel mai bogat sector al Bucureștiului, ca urmare este de așteptat ca obiceiurile de consum să ducă în zona achiziționarii fructelor de mare, fructe exotice. Diferențele înregistrate sunt pe baza de venituri și pe diferențele de consum, ce ne permitem cand ajungem la raft.
- Planta care a ajuns mai scumpă decât carnea. Reacţii furioase, la vederea preţului pe kg: "Mai bine nu mănânci...
- O femeie de 31 de ani din Texas, arestată după ce și-a lăsat cei doi copii singuri, fără mâncare, timp de...
- A înfometat 60 de câini şi pisici până au murit, deşi avea la adăpost saci întregi cu mâncare. Instanţa a...
Vinul alb românesc e pe primul loc
În plus, mâncarea nu mai reprezintă demult doar satisfacerea unei nevoi, aşa că gusturile au tot evoluat.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Coșul de cumpărături din Sectorul 3 are cel mai mult spanac din București. La Aectorul 4 însă, lista de cumpărături arată cu totul și cu totul diferit. Foccacia cu roșii, foccacia cu cașcaval și covrigul polnez sunt pe primele locuri. Dar cel mai bine s-au vândut aceste gogoși cu zahăr.
Indiferent de locul în care trăiesc, preferinţele românilor, se întâlnesc la raionul cu băuturi. Vinul alb românesc e pe primul loc. În coşurile de cumpărături se mai regăsesc în comun biscuiții cu cremă de cacao și hârtia igienică cu aromă de piersică.
Studiul arată că pe harta ţării că cel mai mult salam de Sibiu se consumă la Constanţa. În Timiş se cumpără miel, iar în Prahova mult şorici. Bihorenii consumă cel mai mult cuşcuş, iar locuitorii din Hunedoara si Mehedinti se bat pe pulpa de porc.