Carnea de vită din unele magazine ar proveni de fapt de la caii din Deltă, tăiați ilegal. Acuzații grave lansate de un ONG
Caii din Deltă sunt tăiaţi ilegal în abatoare şi ar putea ajunge pe masa de Crăciun, sub formă de carne de vită. Sunt acuzaţiile făcute de un ONG, care susţine că acest lucru se întâmplă cu complicitatea autorităţilor române. Poliţiştii au deschis un dosar iar autorităţile sanitar-veterinare au oprit mai multe transporturi de animale, care nu avea documente.
De Bogdan Dinu la 12.12.2022, 20:14Imaginile filmate în 29 octombrie de membrii SOS Salvaţi Caii Deltei pe brațul Sfântul Gheorghe din Delta Dunării arată 25 de cai înghesuiţi pe o barjă. Destinația: necunoscută. Reprezentanţii ONG-ului susţin că animalele ar ajunge la un abator din Frecăței. Un singur lucru este cert, protagoniștii nu își doresc să se afle despre transport.
Transportatori: Nu mai filma, boss-ule!
Reporter: De ce să nu filmez? E frumos ce faci tu?
Voluntarii vorbesc despre mai multe transporturi făcute în zona dintre grindul Perișor și canalul Dunăvăț, pe 12 noiembrie şi pe 8 decembrie. Animalele ar fi fost sacrificate şi ar putea să ajungă în galantare, cu altă etichetă, susţin cei de la SOS Salvaţi Caii Deltei.
În urma sesizărilor făcute, autoritățile sanitar-veterinare au început controalele și chiar au oprit câteva dintre transporturile aparent ilegale.
Mitică Tuchilă, director DSVSA Tulcea: Au mai fost situații. Vineri, acel transport nu s-a mai făcut, probabil s-a auzit că sunt așteptați pe malul Dunării, de la Tulcea. Cu o zi în urmă, joi, un transport a fost făcut ilegal cu animale neînsoțite de documente sanitar-veterinare și pașapoarte.
Caii nu ar fi sălbatici, ci au stăpâni, care îi lasă în libertate în Deltă
Caii nu ar fi sălbatici, ci au stăpâni, care îi lasă în libertate în Deltă. Iar transportatorul ar fi profitat de acest lucru.
Teodosie Marinov, guvernator Delta Dunării: A recoltat mai mulți cai decât avea în proprietate. Cu alte cuvinte, și-a însușit și caii altor proprietari. Deși nu sunt cipați, se cunosc foarte bine proprietarii.
Pe fir au intrat și polițiștii, care au început verificările.
Ioana Nanu, Poliția Tulcea: Au întreprins activități polițienești operative pentru identificarea persoanelor implicate și a animalelor. Aceștia au făcut verificări la fața locului și au procedat la audierea posibililor martori.
În urmă cu mai bine de 10 ani, mai mulți cai din Deltă au fost capturați și trimiși la abatoare în Italia. În România, consumul de carne de cal nu este ilegal, atâta timp cât producătorii precizează clar pe etichetă proveniența produsului.
La începutul lunii decembrie, polițiștii europeni au prins o rețea criminală care a făcut milioane de euro prin vânzarea de cai în numeroase țări din Uniunea Europeană. Profitul înregistrat pentru un singur animal depășea 1.500 de euro.