Video Caii lipiţani au intrat în patrimoniul UNESCO. Sunt mândria a două herghelii de referinţă din ţară, dar şi a Jandarmeriei
Caii lipiţani au intrat la trap în patrimoniul UNESCO. Mai exact, tradiţia de creştere a superbei rase imperiale, transmisă din generaţie în generaţie, va fi protejată şi susţinută ca o comoară a umanităţii. Lipiţanii reprezintă mândria a doua herghelii de referinţă din ţară, dar şi a Jandarmeriei Române.
Graţie, forţă, eleganţă şi nobleţe. Sunt calităţile unei rase cu adevărat imperiale. Acum, caii lipiţani fac parte din patrimoniul UNESCO.
Lara, un exemplar superb şi mândria Jandermeriei, este singurul cal lipiţan de la Detaşamentul de Călărie "Felix Ţopescu" din Bucureşti. De la anul, va participa şi la competiţii: până atunci caracterul puternic şi neîmblânzit le dă de furcă dresorilor.
Ramona Colea, conductor cal: E blândă, e foarte receptivă, învaţă foarte repede ceea ce îi spun, numai că mai avem de lucru, suntem la început.
Ramona participă la competiţii din copilărie. De doi ani, de când are grijă de Lara, i-a descifrat caracterul şi crede că vor face performanţă împreună.
Ramona Colea, conductor cal: Eu sunt conductor cal, particip şi în competiţiile sportive cu caii Jandarmeriei, reprezint Jandarmeria, am participat în competiţii naţionale şi internaţionale.
Minunatul exemplar provine din herghelia-emblemă pentru rasa lipiţan din ţara noastră, cea de la Sâmbăta de Jos din Braşov.
Cosmin Drăgan, şef herghelie Sâmbăta de Jos: Lipiţanul este o rasă culturală, este o rasă care are o vechime de peste 400 de ani în Europa.
Rasa lipiţană a apărut în sudul Imperiului habsburgic, în localitatea Lipizza din Slovenia de azi
La noi, caii au ajuns în urmă cu 150 de ani şi, de atunci, tradiţia a fost respectată la cele mai înalte standarde La Sâmbăta de Jos sunt 300 de exemplare excepţionale, îngrijite non-stop. Pluto are 17 ani şi face paradă la fiecare ieşire în manej.
Georgiana Năsălan, antrenor dresaj cai: Sunt absolut fascinată de ceea ce aceşti cai au de oferit. Este un cal special, cu un temperament special.
România şi alte şapte ţări: Austria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Italia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria au depus în 2020 dosarul pentru ca "Tradiţia de creştere a cailor lipiţani" să intre în patrimoniuL UNESCO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰