Câţi bani trebuie să scoată din buzunare românii care vor vechime în muncă: "Îmi pare prea scump. Prea mult de plătit. De unde să mai plătim?"
N-aţi lucrat destul pentru a ieşi la pensie? Nu-i nimic, vă puteţi cumpăra ani de vechime. Atenţie însă, nu mai mult de şase. Şi veţi putea face asta până în 2023, pentru că autorităţile au prelungit termenul. Chiar şi aşa, sumele pe care trebuie să le plătiţi sunt destul de mari.
De Mădălina Chiţac la 27.05.2021, 21:21980 de oameni au venit până acum la casa de pensii din Bucureşti să-şi cumpere ani de vechime.
"Acum vreau să-mi cumpăr 5 ani şi 3 luni pentru a completa, a avea stagiul complet. Suma este de 34.650", spune Nicoleta Pintea.
"Majoritatea au plecat în străinătate. Au plecat cu vechime puţină, undeva la 5, 7,10 ani. Şi automat le trebuia o perioadă să-şi reîntregească stagiul. Şi atunci ordonanţa a venit ca o mănuşă pentru ei", spune Alina Fratica, şef serviciu Casă Pensii
"Nu aveam 15 ani..fara 9 luni. si am platit 10 luni ca sa pot sa ies la limită, la 15 ani".
Puteţi cumpăra vechime în orice perioadă în care vă lipsesc ani din cartea de muncă. Există însă câteva condiţii. Spre exemplu, nu trebuie să fiţi deja pensionar. De asemenea, trebuie să nu fi lucrat în perioada în care vreţi să vă cumpăraţi vechime şi nici să fi beneficiat de indemnizaţii de creştere a copilului.
Cât costă vechimea în muncă
"Până în septembrie 2023 să dăm posibilitatea celor care nu au stagiul complet de cotizare şi îndeplinesc condiţiile de limită de vârstă să poată să-şi cumpere maxim 6 ani vechime pentru a-şi completa stagiul de cotizare şi pentru a beneficia de pensie de limita de vârsta", spune Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii.
Suma minimă pe care trebuie să o plătiţi pentru fiecare lună cumpărată e 575 de lei. Aşa că, dacă facem un calcul, pentru 6 ani, e nevoie de peste 41 de mii de lei. Peste 6.600 de români şi-au cumpărat până acum ani de vechime. 81 de milioane de lei trebuie să plătească aceştia statului.
"Sunt sume mari pentru că prevederile acestei legi se adresează unei categorii de oameni care se presupune că în această perioadă pe care o achiziţionează nu au avut venituri. Raportat la veniturile mici pe care angajaţii din România le au, e foarte greu de plătit această sumă", spune Mariana Kneisner, vicepreşedinte BNS.
"Îmi pare prea scump. Prea mult de plătit. De unde să mai plătim?", spune cineva. Şi chiar dacă ar plăti, pensia primită mai apoi n-ar fi prea mare. Autorităţile încearcă acum să mărească pensiile, odată cu recalcularea lor.
Sunt 5 milioane de pensii în România, iar toate dosarele sunt păstrate în arhive. Toate aceste documente vor trebui să fie trecute în format digital în aşa fel încât pensiile să fie recalculate. Scopul e acela că pensiile mici să crească mult mai repede în comparaţie cu cele mari.
În curând ar trebui să fie gata şi noua lege a pensiilor, una care să elimine inechităţile.