Antena Meniu Search
x

Video Spaima celor născuţi în anii 70-80 s-a adeverit: pensiile decreţeilor sunt în pericol. Soluţia controversată propusă de Banca Mondială

Când noi ne vom retrage nu va mai avea cine să ne plătească pensiile. Cele mai negre previziuni se adeveresc pentru decreței. Vorbim de milioane de oameni născuți după 1966 și care se apropie de pensie. Un număr record. Și sunt oameni care azi câștigă bine deci au pensii mari. Guvernul vrea ajutorul experţilor de la Banca Mondială pentru a găsit soluţii. Se punea problema creșterii vârstei de pensionare.

de Redactia Observator

la 25.05.2021, 19:51

Vezi și

''Bănuiesc că o să ne dea și nouă ceva. Am muncit o viață întreagă, cred că merităm și noi.''

Cine ne plăteşte pensia? O întrebare pe care şi-o pun mulţi, a primit astăzi răspunsul de care se temeau toţi. E posibil să naibă cine, o recunoşte chiar premierul.

Florin Cîţu, premierul României: În România, ştiţi foarte bine, că în 15 ani, când vor ieşi cei de vârsta mea, deci cei care sunt născuţi prin anii 69-70-71-72-73 deci acea perioadă...Vor ieşi foarte mulţi la pensie, a fost acea decizie a lui Ceauşescu, în fine, şi nu vom mai putea susţine cu cei care sunt atunci. 

Adrian Negrescu, economist: Mai puțini angajați și mai mulți pensionari, e un cocktail extrem de grav, e un cocktail de-a dreptul letal pentru sistemul de pensii din România.

Pe acelaşi subiect

De fapt, fenomenul e uriaş şi fără precedent şi nu îi vizează doar pe cei născuţi în anii 70. Ci pe toţi cei care s-au născut într-un sfert de secol. Decretul a fost adoptat în 1966. Un an mai târziu, s-au născut peste 500.000 de copii, un record. La fel şi în 1968. Primii 7 ani de la intrarea în vigoare a decretului sunt și anii în care s-au născut cei mai mulţi copii: peste 3.5 milioane. Sunt cei care vor ieși la pensie între 2030 şi 2039. 

''Va temeți că nu o să mai primiți pensia pentru care ați contribuit atâția ani?

Nu, nu! Cred că așa ceva nu e posibil. Se pot face modificări, poate ar fi binevenite, dar că nu o să mai primesc pensia...asta nu pot s-o cred. Ar fi imposibil într-un stat democratic să se întâmple așa ceva. Și trist!''

''Și eu fac parte dintre decreței. Sinceră să fiu, da, am niște rezerve, pentru că știu că va fi un număr foarte mare de pensionari dintr-odată. Dar eu am convingerea că țară asta are resursele financiare necesare, numai că trebuie să fie gestionate cu cap.''

Sistemul de pensii e deja o problemă. Odată cu pensionarea decreţeilor însă, va exploda, avertizează economiştii.

Adrian Negrescu, economist: În acest moment, din 100 de lei cât se plătesc la pensii, 80 de lei vin de la taxe și contribuțiile noastre, iar 20 de lei sunt bani împrumutați. Va dați seama că numărul pensionarilor crescând cu aproape 40% în această perioada va fi o problema reală. De unde se va face rost de bani?

Ce spun oficialii despre această problemă

Oficialii promit reformarea întregului sistem.

Florin Cîţu, premierul României: De aceea am spus că până în 2026 avem timp să facem o reformă importantă la care lucrăm şi cu Banca Mondială.

România are acum 5 milioane de pensionari şi aproape 6 milioane de angajaţi. Pentru a nu îngropa bugetul, pe viitor ar trebui ca patru pensionari să fie susţinuţi de 6 angajaţi. Imposibil, spun analiştii.

Adrian Negrescu, economist: În intervalul următorilor 10-15 ani, este posibil să avem un numar de 6 milioane de angajați și un număr de 7 sau 8 milioane de pensionari în funcție de modul în care vor ieși la pensie acești decreței, acești oameni născuți în anii 60-70.

România se aşteaptă să ajungă la 15 milioane de locuitori până în 2040. Dintre care jumătate vor fi pensionari. O soluţie controversată propusă de Banca Mondială ar fi aceea de a ridica vârsta de pensionare la 70 de ani. O măsură pe care va fi obligată să o accepte, cred economiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Spaima celor născuţi în anii 70-80 s-a adeverit: pensiile decreţeilor sunt în pericol. Soluţia controversată propusă de Banca Mondială