Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cazul româncei care se chinuie de 6 ani într-o închisoare din China. Gorghiu, sinceră: libertatea ei e la mâna chinezilor

Cazul cotroversat al unei româncei care de 6 ani se chinuie într-un penitenciar din China revine în atenţia autorităţilor. Încă din martie se vorbeşte despre transferarea ei în România, însă de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Astăzi, după ce un alt român care a făcut închisoare în China a anunţat că intră în greva foamei dacă statul nu face nimic pentru tânără, Minstrul Justiţiei a venit cu o reacţie. Este extrem de complicat să ajungi la o înţelegere cu statul chinez, spune Alina Gorghiu.

De la 02.11.2023, 17:50
WhatsApp
Vezi și:

"Tânăra de 32 de ani a fost condamnată în 2017 la 13 ani de închisoare în China pentru o posibilă fraudă cu cardul de credit. Era traducătoare la o firmă și a fost condamnată alături de șeful ei, tot român, și un chinez. Cazul ei a ajuns în atenția Ministerului Justiției după ce părinții au făcut demersuri pentru ca tânăra să fie trimisă în România pentru ispășirea pedepsei. Tot efortul a fost în zadar până acum. În ajutorul ei a sărit Marius Balo, un profesor român care a stat și el opt ani în închisorile chinezești pentru o faptă asemănătoare. Acesta susține că procesele în China sunt un simulacru și ajungi să faci ani grei de închisoare pentru că așa cere procurorul. Acesta se teme că femeia nu va mai rezista încă opt ani acolo", a transmis reporterul Observator Cristi Popvici.

Procedura de aducere în țară a Alinei Apostol, românca închisă în China pentru fraudă bancară, este una extrem de complicată și va mai dura până când statul român va obține de la autoritățile chineze înțelegerea pe care o solicită, a spus, joi, Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Întrebată, joi, de jurnaliști, despre cazul Alinei Apostol, românca acuzată de fraudă cu cardul bancar și condamnată în China la 13 ani de închisoare, ministrul Justiției, Alina Gorghiu a sous că instituțiile statului român fac tot ceea ce este "uman și legal posibil" pentru a o aduce în țară.

"Este vorba de o persoană condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă cu card bancar pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Sentința a fost recunoscută de Curtea de Apel București care a adaptat pedeapsa în conformitate cu legislația românească. Acest caz a fost adus la cunoștința autorităților române în amrtie 2020, iar de atunci vreau să vă spun că instituțiile din România au făcut tot ce este legal și uman posibil pentru a rezolva situația", a spus Alina Gorghiu, potrivit Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Gorghiu a spus că doar China poate decide când o eliberează, indiferent de presiunile României

Gorghiu a menționat că nu doar că nu a fost pasiv în ultimii 3 ani Ministerul Justiției, dar chiar fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit cu tatăl femeii condamnate în China. De asemenea, săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire cu familia Alinei Apostol.

"În momentul în care vă dau acest răspuns, chiar în această dimineață (joi - n..r) Ambasada României la Beijing ne-a comunicat stadiul în care se află comunicarea cu autoritățile din China. Vreau să vă spun că pe parcursul acestor luni, acestor ani, ne-am ocupat de tot ce înseamnă traducere cu privire la acte, am avut un dialog constant cu Ambasada de aici și cu Ambasada României de acolo, avem certitudinea că se fac la nivel instituțional toate demersurile, însă, din păcate trebuie să vă precizez că nici legislația statului chinez nu este foarte clară cu privire la procedura de transferare a persoanelor condamnate, în sensul că nu prevede niciun termen până la care statul chinez poate să dea curs solicitării unui stat străin cum este România în această procedură. Astfel, trebuie să fim corecți și să spunem că doar autoritățile chineze sunt cele care pot decide indiferent de diligența, de presiunea pe care o face statul român asupra predării efective a persoanei", a mai spus Alina Gorghiu.

Alina Apostol a fost acuzată de fraudă cu cardul de credit și condamnată la 13 ani de închisoare. Tatăl româncei încearcă să facă tot ce poate pentru ca fiica lui să fie transferată într-un penitenciar din România. În sprijinul lui a venit și Marius Balo, românul care a stat 8 ani în pușcăriile din China. Balo a făcut și el apel la autoritățile române să o aducă în țară pe Alina Apostol și de miercuri, 1 noiembrie, a început greva foamei.

Cristi Popovici

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

romanca china inchisoare alina gorghiu
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024