Video SUA şi China, cu ochii pe războiul Israelului cu Hamas. Americanii trimit încă 300 de militari în Orientul Mijlociu, chinezii au deplasat 6 nave de război
Război Israel - Hamas. Israelul va continua războiul până gruparea Hamas va fi învinsă. Este anunţul făcut de armată ieri, 1 noiembrie, în urma atacului îngrozitor asupra taberei de refugiaţi. Mai multe ţări au condamnat agresiunea, inclusiv şeful diplomaţiei europene. Statele Unite anunţă însă că vor dezvolta o strategie pentru a contracara islamofobia.
"Operaţiunea terestră progresează aşa cum am plănuit. Soldaţii noştri au intensificat luptele din nordul Fâşiei Gaza", a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armată. Este anunţul terifiant făcut de armata israeliană. La scurt timp după ce sute de cetăţeni străini au reuţit să scape din infern, Israelul promite că va continua luptele până va distruge organizaţia teroristă chiar dacă celelalte naţiuni nu îşi dau aprobarea. Hamas a dat imediat replica. "Israelul este o ţară care nu-şi are locul pe pământul nostru. Trebuie să eliminăm această ţară! Trebuie să învăţăm Israelul o lecţie şi vom face asta la nesfârşit. Atacul din 7 octombrie a fost primul, dar va fi şi un al doilea, al treilea sau al patrulea", a declarat Ghazi Hamad, lider Hamas.
Măsurile luat de SUA şi China
Militanţii grupării fac dezvăluiri şocante. Cei capturaţi de Israel recunosc că misiunea lor a fost doar să ucidă. În luptele din teren, Israel a avut noi pierderi. Un videoclip publicat de Hamas arată momentul în care o unitate israeliană din interiorul Fâşiei Gaza a devenit ţina unui atac aerian. În ultimele zile, 16 soldaţi au murit în nordul Fâşiei Gaza în contextul intensificării operaţiunilor terestre. Premierul Israelului a promis răzbunare. "Vă promit vouă, și tuturor cetățenilor Israelului: vom continua până la finalizarea misiunii, vom continua până la victorie", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului. Unul dintre soldaţi, Ariel Riech, era ruda unui român, care ştia că tânărul se pregătea de petrecerea vieţii lui. "Înainte de începerea războiului i-a cerut mâna prietenei lui. De câţi ani îl cunosc, tot timpul era vesel, la şcoală a avut grijă de toţi", spune o rudă a militarului ucis.
Atacurile asupra taberei de refugiaţi din Jabalia au fost condamnate de Egipt, Iordania, Arabia Saudită şi Qatar. Şeful diplomaţiei europene s-a declarat şocat de numărul mare de civili ucişi. Liderul suprem al Iranului vrea un boicot la adresa Israelului. Din Yemen, rebelii Houthi au lansat o rachetă balistică şi mai multe drone împotriva Israelului. Proiectilele au fost interceptate, dar Israel a trimis o navă de luptă în Marea Roşie. Şi alte state îşi suplimentează forţa de luptă din regiune.
În Orientul Mijlociu vor ajunge încă 300 de militari americani care vor oferi sprijin în deminare şi comunicaţii. Statele Unite au trimis deja un portavion în zonă, iar al doilea este acum în Marea Mediterană. Asta înseamnă 9.000 de marinari. Marea Britanie şi Australia vor trimite şi ele nave şi avioane de luptă. Pe de altă parte, China a deplasat șase nave de război în Orientul Mijlociu, printre care un distrugător de rachete şi o fregată. În Marea Chinei de Sud, tot forţele Beijingului agită apele. 43 de avioane militare şi 7 nave s-au apropiat ameninţător de Taiwan, care a ridicat avioanele de luptă în aer în semn de răspuns.
În Statele Unite, directorul FBI a atras atenţia că Hamas poate fi model pentru alte grupări teroriste, iar riscul de atentate este la cel mai înalt nivel din ultimii ani. Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va reveni mâine în Israel. Mai mult, Casa Albă a anunţat că lucrează la dezvoltarea primei strategii de contracarare a islamofobiei în Statele Unite. Potrivit unui raport, preşedintele american Joe Biden crede că zilele lui Netanyahu în funcția de premier sunt numărate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰