Cum au reuşit patru spitale din ţară să scape de atacul cibernetic uriaş. Un IT-ist ieşean a dezvoltat un sistem care a ținut piept hackerilor
După atacul cibernetic de acum trei zile care a paralizat activitatea în zeci de spitale din ţară, o mare companie românească de securitate a anunţat că va oferi instituţiilor medicale soluţii antivirus gratuite. Oferta e valabilă un an de zile şi deja aproape o sută de spitale s-au înscris în program. Şi firmele mici de IT încep să creeze soluţii inovatoare care ţin piept hackerilor.
De Redactia Observator la 15.02.2024, 09:33David Burcovschi este IT-ist şi şi-a deschis propria firmă în Iaşi.
De aproape un an colaborează cu patru spitale din ţară. A dezvoltat un sistem informatic performant pe care unităţile medicale îl folosesc pentru a stoca datele pacienţilor şi pe care hackerii atacului de acum trei zile nu au reuşit să îl spargă.
David Burcovschi, specialist IT: Am constatat că există foarte multe softuri învechite, servere vechi, echipamente vechi.
A apelat la o soluţie inovatoare de conectare la servere care presupune o autentificare complexă, la o reţea virtuală privată.
- Zeci de spitale atacate de hackeri încă nu au internet, la mai bine de 24 de ore de la atacul cibernetic. Mulţi...
- Cine sunt hackerii care au atacat spitalele din ţară. Mădălin Dumitru, CEO Cyber Smart Defence: Avem nevoie de un...
- Atac cibernetic: 26 de spitale nu pot accesa nici acum sistemul informatic. Hackerii cer 157.000 de euro pentru...
David Burcovschi, specialist IT: Trebuie să treacă prin destul de multe etape. În limbaj popular, ai mai multe uşi de deschis până ajungi în cămară. Nu funcţionează direct prin internet, conexiunea de comunicare făcându-se prin acest VPN - tunel.
Soluţii antivirus gratuite pentru spitale
Specialiştii în IT susţin că toţi angajaţii din spitale ar trebui să fie instruiţi să nu deschidă linkuri sau email-uri externe şi să nu acceseze site-uri ce nu au legătură cu jobul lor.
Directoratul de Securitate Cibernetică a anunţat că lista spitalelor afectate de atacul cibernetic a ajuns la 26, după ce au aflat că şi cel de Boli Cronice Smeeni din judeţul Buzău fusese atacat tot acum trei zile.
Mihai Rotariu, purtător de cuvânt DNSC: Coincidenţa face ca spitalul să fi suferit o pană de curent care a împiedicat constatarea faptului că acel server era afectat.
În unele spitale, situaţia s-a remediat.
Liviu Patrichi, managerul Spitalului de Urgenţă Slobozia: Începând de azi noapte, sistemul informatic este funcțional. Baza de date a fost recuperată și acum aducem la zi cele două-trei zile în care am avut un blackout și introducem toate datele în sistem.
Experţii de la Bitdefender, una dintre cele mai mari companii de securitate cibernetică din ţară, vin şi ei în sprijinul medicilor.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Cei de la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică ne-au notificat că timp de un an de zile, toate spitalele din România pot primii gratuit protecție.
Spitalele din program vor fi monitorizate de experţi non-stop
Unităţile medicale care se înscriu în program vor fi monitorizate de experţi 24 de ore din 24.
Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice: În momentul în care atacatorii au acces la parafe sau reţete, le pot vinde pe piaţa neagră unor grupări specializate în trafic de substanţe interzise.
O altă şansă care ar putea preveni atacurile hackerilor e programul de digitalizare a spitatelor prin PNRR. Acum cinci luni, ministrul Sănătăţii a anunţat startul proiectului de 100 de milioane de euro, care vizează îmbunătăţirea reţelelor de comunicaţii şi a infrastructurii IT din instituţiile medicale.