Antena Meniu Search
x

Video "A trebuit să o luăm de la capăt. Nume, prenume. Timp pierdut". Cum a afectat atacul cibernetic activitatea medicilor din 21 de spitale din toată ţara

Un atac cibernetic major a dat peste cap activitatea medicilor din 21 de spitale din ţară. Bolnavii nu au putut folosi cardurile de sănătate şi mulţi au fost trimişi acasă, deşi aveau programare. La urgenţe, toate documentele au trebuit scrise de mână şi nu s-au putut elibera nici reţete compensate. Nu se ştie cine sunt hackerii şi nici dacă au avut acces la date personale. Alte 79 de spitale au fost deconectate de la internet preventiv.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 12.02.2024, 19:52

Vezi și

La Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, programul de lucru al medicilor s-a decalat, iar bolnavii au stat cu orele la uşile cabinetelor. Hackerii au atacat serverele firmei care gestionează sistemul informatic Hipocrate, utilizat de zeci de spitale din România. Prin intermediul lui, se pot stoca datele pacienţilor şi se ia legătura cu CNAS. Medicii nu au mai avut acces la programări, fişe medicale, istoricul pacienţilor şi nici nu au mai putut elibera reţete compensate sau gratuite. Totul a trebuit făcut manual. "Marius Nasta funcţionează pe sistemul pe care îl avem, dar fără a avea o legătură cu exteriorul, cu CNAS sau cu alte unităţi care asigură funcţionarea corectă a datelor pacientului", a declarat Beatrice Mahler, directoarea Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

E al doilea atac cibernetic de o asemenea amploare care are loc în România de la începutul anului

Aşa au procedat alte peste 20 de instituţii medicale din ţară afectate de acelaşi atac. Cele mai multe, opt, au fost în Bucureşti. "Au anunţat IT-ul nostru că există o problemă şi să ne ferim. Au rămas sistemele offline, intranetul spitalului", a declarat Florin Bica, purtător de cuvânt la Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni. La Institutul Regional de Oncologie Iași, mulţi bolnavi de cancer au venit degeaba la programare. "A trebuit să căutăm fişele de solicitare cu antentele vechi pentru a ajuta cât se poate pacientul. A trebuit să o luăm de la capăt. Nume, prenume... Timp pierdut", a declarat Simona Cruceanu, asistent medical.

"Am decis să contractam servicii cu o firmă de cibersecurity, să fim siguri ca nu e ceva ascuns în stare latentă care să ne facă probleme mai târziu", a declarat Mirela Grosu, manager IRO Iaşi. Ministrul Sănătăţii a cerut măsuri de urgenţă. "Colegii de la Directoratul pentru Securitate Cibernetică lucrează la remediere, ţine legătura cu noi, încercăm să redăm funcţionalităţile", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. "Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate pentru a se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor", a declarat Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al DNSC.

E al doilea atac cibernetic de o asemenea amploare care are loc în România de la începutul anului. În ianuarie, piraţii cibernetici au spart serverul Camerei Deputaţilor. Au fost furate date legate de buget, contracte de servicii, cărţi de identitate, inclusiv buletinul premierului Marcel Ciolacu. Atacul a fost revendicat de trei grupări de hackeri. Una dintre ele a cerut o răscumpărare de 40.000 de euro - în Bitcoin - pentru a nu divulga informaţiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "A trebuit să o luăm de la capăt. Nume, prenume. Timp pierdut". Cum a afectat atacul cibernetic activitatea medicilor din 21 de spitale din toată ţara