Antena Meniu Search
x

Video Zeci de spitale atacate de hackeri încă nu au internet, la mai bine de 24 de ore de la atacul cibernetic. Mulţi bolnavi au fost trimişi acasă

La mai bine de 24 de ore de la cel mai puternic atac cibernetic din sistemul medical, zeci de spitale din ţară încă funcţionează fără internet. Medicii nu au acces la istoricul pacienţilor, motiv pentru care mulţi bolnavi au fost trimişi acasă. Autorităţile încă încearcă să acceseze fişierele cu date criptate de hackeri. Piraţii cibernetici cer aproape 160.000 de euro, în moneda digitală Bitcoin, pentru deblocarea sistemului.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.02.2024, 20:36

Vezi și

La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, asistentele nu pot folosi calculatoarele după atacul cibernetic. Completează cu pixul fişele pacienţilor la lumina lanternei pentru că unele investigaţii necesită să fie întuneric în cabinet. Multe programări dar şi externări au fost şi astăzi întârziate pentru că întocmirea documentelor a durat mai mult decât de obicei. "Sunt anumite investigaţii care sunt suplimentare şi ca să nu mai stricăm încă o foaie, le completăm jos, ca cei din laborator să ştie că trebuie făcute", a declarat Simona Crucianu, asistentă şef la IRO Iaşi.

Pe fir au intrat şi procurorii DIICOT

Din cauza problemelor apărute după atacul cibernetic, timpul de aşteptare este puţin mai mare. Pacienţii, însă, au dat şi ei dovadă de înţelegere. După ce au aflat de aceste probleme, cei care nu reprezentau urgenţe au sunat şi s-au reprogramat pentru a nu supraaglomera spitalele. "Baza de date care cuprinde informaţii despre activitate institutului a fost virusată. Am mai făcut încă o copie la copie şi pentru o zi sau două vom lucra cu o reţea paralelă", a declarat Mirela Grosu, manager IRO Iaşi.

La Institutul Oncologic din București, pacienții care nu reprezintă urgenţe au fost trimişi acasă. Unii bolnavi ne-au scris pe Fii Observator că se tem pentru viaţa lor. "Sunt un pacient al cărui cancer este ţinut sub control cu tratamentul. Se pot întâmpla multe, mai ales că sunt un pacient cu metastază. Ni s-a spus: „Plecaţi acasă.“", a declarat Florin Vasile, pacient. Zeci de pacienţi care erau programaţi pentru chimioterapie în sistem ambulatoriu nu au putut fi trataţi. Numărul unităţilor medicale afectate de atacul cibernetic a crescut astăzi la 25.

"Există un Directorat pentru Securitate Cibernetică lucrează împreună cu Serviciul Român de Informaţii pentru detectarea acestor ameninţări", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Piraţii cibernetici nu şi-au dezvăluit identitatea, dar au cerut 3,5 Bitcoin, adică circa 157.000 de euro, pentru a reda accesul la datele criptate. Specialiştii avertizează să nu se ia legătura cu atacatorii şi în niciun caz să nu fie plătită răscumpărarea. Pe fir au intrat şi procurorii DIICOT care fac cercetări pentru infracţiuni de acces ilegal la un sistem.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Zeci de spitale atacate de hackeri încă nu au internet, la mai bine de 24 de ore de la atacul cibernetic. Mulţi bolnavi au fost trimişi acasă