Data limită până la care românii îşi pot face viza de flotant pentru a vota la alegerile din iunie
Cine vrea să voteze, dar s-a mutat în altă localitate şi nu şi-a schimbat buletinul, trebuie să se grăbească pentru a obţine viza de flotant. Legea spune că documentul trebuie emis cu cel puţin două luni înainte. Atenţie! Termenul e valabil doar pentru alegerea primarilor din 9 iunie. Pentru celelalte scrutinuri, actele trebuie să aibă o vechime de cel puţin jumătate de an.
De Cristina Filip la 27.03.2024, 20:41În anul alegerilor, începe goana după viza de flotant la Evidenţa Populaţiei. Ioana şi fiul ei şi-au schimbat de curând locuinţa şi s-au grăbit să facă actele necesare.
Ioana Dragomir: O procedură destul de simplă, foarte atente doamnele, nu a durat foarte mult. Eu oricum sunt din Bucureşti, m-am mutat dintr-un sector în altul şi îmi doream să votez, vă daţi seama. Este dreptul nostru şi e păcat să îl irosim.
Românii care vor viză de flotant pentru alegeri mai au timp până pe 9 aprilie
Cei care locuiesc la altă adresă faţă de cea din buletin şi vor să voteze mai au timp până pe 9 aprilie să găsească pe cineva care să-i ia în spaţiu.
- Revoltă în teritoriu după ce Coaliţia şi-a pus candidaţi comuni. Un lider PNL spune că mai bine "şi-ar tăia...
- Scandal uriaş la PNL Timiş, după decizia Coaliţiei de a avea candidaţi comuni. Prima demisie: "Ne-a vândut...
- PSD şi PNL şi-au împărţit puterea în trei judeţe. Coaliţia şi-a unit forţele pentru a detrona primarii USR...
Cristina Filip, reporter Observator: Pentru a obţine viza de flotant aveţi nevoie de o cerere tip, o declaraţie pe propria răspundere prin care menţionaţi că locuiţi la adresa respectivă, o declaraţie a proprietarului şi un document de reşedinţă. Bineînţeles, luaţi cu dumneavoastră şi cartea de identitate, pe spatele căreia în 7 zile va apărea şi viza.
Legea electorală spune că, în general, documentele trebuie să fie emise de cel puţin 6 luni. Pentru scrutinul în care ne alegem primarii s-a dat însă o derogare.
Toni Greblă, preşedintele AEP: Legiuitorul a simţit nevoia să reducă termenul de 6 luni la 60 de zile. Altfel ar fi fost împiedicaţi toţi cei care între 60 de zile şi 6 luni şi-ar fi schimbat reşedinţa, n-aveau posibilitatea să voteze.
Într-o comună cu 1.000 de locuitori din Olt s-au făcut în 10 zile 200 de vize de flotant
Gigel Ştirbu, parlamentar: Prin această ordonanţă lăsăm la liber să facă oricine, până pe 9 aprilie, viza de flotant. În comuna Bucinişu, judeţul Olt, timp de 10 zile s-au făcut 200 şi ceva de vize de flotant acolo locuind o mie de cetăţeni. Adică 25% dintre cei cu drept de vot vin din altă parte şi votează şi nu mai trec pe acolo poate, în viaţa lor. Iar acei locuitori rămân cu primarul ăla care nu a făcut nimic 4 ani, rămân cu el pe cap.
Istoria ultimelor scrutinuri arată că mulţi au profitat de excepţiile din lege.
Toni Greblă, preşedintele AEP: Am avut locuinţe în România şi cu 2.000 de flotanţi în acelaşi apartament. În prezent s-a diminuat acest număr, iar odată cu trecerea timpului acele vize ajung la termen şi în prezent sunt foarte foarte puţini.
Tocmai pentru a preveni fraudele electorale, vara trecută a fost modificată legea prin care se stabileşte la 10 numărul maxim de buletine şi vize de flotant care pot fi făcute la o adresă.