Antena Meniu Search
x

Video "Tradiţia" vizelor de flotant: oamenii lasă anunţuri pe Facebook sau în parbriz. Câţi bani oferă pentru a figura la adresa dorită

Astăzi au început înscrierile la clasa pregătitoare cu un obicei devenit tradiţie. Părinţii cumpără vize de flotant pentru a-şi putea duce copiii la o şcoală mai bună. Anunţurile de vânzare-cumpărare se găsesc, la propriu, pe toate gardurile şi în parbrizul maşinilor. Biletul de intrare la o şcoală bună e cel puţin 100 de euro. De anul viitor s-ar putea să nu mai meargă aşa uşor sau să devină mai scump. Potrivit unei noi legi, la o adresă vor putea avea domiciliul cel mult 10 oameni.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 03.05.2023, 20:55

Vezi și

Mădălina Iacob, reporter Observator: Prima condiţie pentru înscrierea la şcoală este apartenenţă la circumscripţia şcolară. Asta înseamnă că părinţii trebuie să dovedească cu acte că au domiciliul lângă unitatea de învăţământ în care vor să îşi înscrie copilul. Aşa se face că unele cartiere sunt fruntaşe la numărul de locuitori dintr-un singur apartament.  

La o singură adresă, cel mai mult figurau anul trecut 18.000 de oameni, conform datelor de la Evidenţa Populaţiei. În cazul reşedinţelor, numarul trece de 10 într-un apartament. Legea permite migraţia după o şcoală bună şi anul acesta. 

Elena Ştefan, ISMB: Potrivit metodologiei în vigoare, prin domiciliu se înţelege inclusiv reşedinţa părintelui. 

Anunţuri pe Facebook sau în parbriz

Pe acelaşi subiect

Aşa se face că anunţurile cu vize de flotant sunt peste tot, pe grupurile de Facebook sau chiar în parbrizul maşinilor: "Caut viză de flotant pentru înscrierea în clasa 0. Ofer remuneraţie la schimb."

CAMERA ASCUNSĂ: 500 de lei. Fac o programare la poliţie. Săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare. 

Conducerile şcolilor trebuie să îi primească pe toţi. 

Ionuţ Ţolescu, director Şcoala 195: Fac orice pentru copilul lor, mută domiciliul, îşi fac reşedinţă. Nu putem face diferenţa. 

Reporter: De ce îşi doresc să vină la dumneavoastră?

Ionuţ Ţolescu, director Şcoala 195: Avem trei săli de sport, bazin de înot, o sală de scrimă, trei corpuri de clădire, 66 de săli de clasă. Personalul foarte calificat. 

Părinte: Viză de flotant. Stăm în zonă, dar chiar mi-am dorit aceasta şcoală. Am şi celălalt copil înscris aici, este în clasa a opta. Profesorii au fost foarte buni, chiar o recomand. 

Lege pentru stoparea fenomenului

De anul viitor, regulile s-ar putea schimba. Deputaţii au votat proiectul conform căruia nu pot avea aceeaşi adresă de domiciliu mai mult de 10 oameni. Cu reşedinţa, însă, nu se schimbă nimic. Autorităţile avertizeză părinţii că goana după o şcoală bună ar putea avea efecte negative asupra celor mici. 

Elena Ştefan, ISMB: Sunt situaţii, şi nu puţine, în care un copil de şase ani stă două ore în trafic, pentru că părintele doreşte neapărat să îl ducă la o şcoală din centrul oraşului. Să nu îl supună pe cel mic la un stres suplimentar, într-o perioadă şi aşa solicitantă, de adaptare la un mediu nou de învăţare. 

Efectul e acelaşi în fiecare an: anumite şcoli sunt supaaglomerate şi au un orar chinuitor pentru elevi şi profesori, uneori în trei schimburi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » "Tradiţia" vizelor de flotant: oamenii lasă anunţuri pe Facebook sau în parbriz. Câţi bani oferă pentru a figura la adresa dorită