De ce este mai bine să luam brad natural decât artificial. Specialiştii dezvăluie la ce să fim atenţi când îi cumpărăm
Brad artificial sau natural, este dilema din preajma Crăciunului. Anul acesta s-au vândut mai mult arbori tăiaţi din pădure. Paradoxal, ei sunt mai prietenoşi cu mediul decât cei de plastic. Ecologiştii şi pădurarii ne explică de ce şi au câteva sfaturi care ne ajută să ne bucurăm mai mult timp de pomul de Crăciun.
De Ingrid Tîrziu la 18.12.2023, 20:38Moda brazilor oscilează. După ce au fost la modă cei artificiali, acum, balanţa înclină spre cei naturali, dar puţini ştiu că astfel fac alegerea cea mai bună pentru mediu.
"Văd spiritul Crăciunului în ceva natural şi aduci bradul din zona de munte, în zona de casă."
"Aşa iau în fiecare an! Miroase altfel în casă, e altceva!"
"Cred că eşti mai ecolog dacă îţi iei un brad artificial!"
- Extravaganţa unei familii de milionari: suma uriaşă plătită pe decoraţiuni de Crăciun, într-o casă unde vor...
- O fetiță a căzut de la etajul 5 al unui bloc din București. Voia să se joace cu bradul de Crăciun atunci când...
- Un pui de bufniţă a stat ascuns 4 zile în bradul de Crăciun al unei familii din SUA. Surpriză de proporţii: "Am...
Greşit, spun ecologiştii. Brazii naturali sunt tăiaţi din plantaţii special create pentru Crăciun, aşa că nu dezechilibrează echilibrul naturii. În plus.
Ecologiştii recomandă să cumpărăm un brad românesc
Ingrid Târziu, reporter Observator: Bradul de plastic este folosit, în medie, 6 ani şi are nevoie de o perioadă enormă de timp să se descompună: între 100 si 1.000 de ani. În timp ce un brad natural se descompune între cinci şi zece ani, şi nu lasă urme nocive pentru mediu.
Ecologiştii recomandă să cumpărăm un brad românesc şi să verificăm dacă are eticheta care demonstrează că provine dintr-o pepinieră specială de Crăciun.
Oana Groșanu, director ONG sustenabil: Există studii care au demonstrat că un brad artificial este mai sustenabil decât unul natural, doar dacă îl folosim mai mult de 20 de ani. Bradul natural are, în schimb, mai multe avantaje. El ajunge la maturitate în circa şapte ani perioadă în care el absoarbe dioxid de carbon şi generează oxigen pentru mediul înconjurător.
Fără să ştie toate argumentele, mulţi cumpără brazi naturali. Preţurile încep de la 34 de lei şi ajung la 400 de lei, în funcţie de înălţime.
În următorii şase ani, piaţa globală a brazilor artificiali este estimată că va depăşi trei miliarde de dolari
Viorel Dobrin, consultant vânzări grădină bricolaj: În comparaţie cu anii trecuţi, anul acesta a fost o vânzare mai mare, semnificativ mai mare. Undeva la 20%. Brazii în ghiveci sau vândut foarte bine anul acesta, s-a terminat tot stocul, au fost şapte categorii de brazi.
Dacă vrem să ne bucurăm de prospeţimea bradului cât mai mult timp, trebuie să respectăm câteva reguli. Temperatura optimă pentru un arbore tăiat este 22 de grade Celsius. Arborii în ghiveci se simt bine la temperaturi şi mai scăzute. Este bine să îi ţinem în balcon, de exemplu.
În următorii şase ani, piaţa globală a brazilor artificiali este estimată că va depăşi trei miliarde de dolari, în timp ce piaţa brazilor naturali va ajunge la aproape opt miliarde de dolari.