Descoperirea făcută la necropsie în cazul celor trei pacienţi morţi de la Spitalul Murgeni
Cauza morţii celor trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, decedaţi după ce au mâncat produse din peşte, rămâne în continuare un mister. Primele rezultate de laborator privind substanţele toxice sau pesticidele au ieşit negative. O echipă Observator a intrat în spital şi a filmat condiţiile în care stau bolnavii, dar şi locul unde li se prepara mâncarea.
De Clara Mihociu la 24.11.2023, 19:26Aşa arată bucătaria spitalului de Psihiatrie din Murgeni, locul unde anchetatorii caută indiciile care au dus la nenorocire. Trei oameni au murit şi alţi 29 au ajuns la spital după ce au mâncat peşte şi produse din peşte.
Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: Nu este o situaţie dorită, nu numai eu sunt afectat, ci întreg colectivul. Sigur, eram apropiaţi. Întreg colectivul lucrăm cu dedicaţie.
Descoperirea făcută la necropsie în cazul celor trei pacienţi morţi de la Spitalul Murgeni
Locul este curat şi regulile sunt respectate, ne asigură angajaţii. Managerul are o explicaţie şi pentru pereţii scorojiţi.
- Primele rezultate ale analizelor de laborator, după decesele de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Alertă...
- SURSE: Primele rezultate ale autopsiei în cazul pacienţilor morţi de la Murgeni. De ce au murit după ce au...
- Rafila, despre cazul de la Spitalul Murgeni: "Managementul spitalului răspunde. A fost vorba mai degrabă o...
- Ipoteză cumplită a anchetatorilor în cazul Murgeni. Cum s-ar explica faptul că măicuțele au mâncat pește...
- 4 pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, preluaţi în stare gravă. Trei au murit la scurt timp, după ce...
Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: Aici fiind zona chiuvetei, dimineaţa pacienţii din salon se spală pe faţă. Sar stropi, mai sunt probleme de genul, urmează să renovăm.
Pentru beneficiari, se organizează frecvent evenimente şi oamenii au o legătură strânsă cu preotul de la Mănăstirea Floreşti, de unde au primit marţi pomană.
Ionel Carp, managerul spitalului Murgeni: Preot care nu vine cu mâna goală. Nu este aceasta prima dată. Văd o luminare şi o bucurie şi o mulţumire sufletească şi asupra părintelui.
Eduard Cazacu, primar Murgeni: Cred că au mai primit şi înainte, nu am fost anunţat niciodata că spitalul primeste astfel de pomeni, dar sunt niste lucruri creştineşti, normale. Ştiu un singur lucru, că întotdeauna bolnavii au fost bine hrăniţi şi îngrijiţi.
Sute de probe sunt analizate în trei laboratoare din ţară: Vaslui, Iaşi şi Bucureşti. Primele rezultate ale probelor recoltate au ieşit negative la mai multe tipuri de pesticide şi substanţe chimice, aşa că specialiştii fac teste suplimentare toxicologice. Se aşteaptă şi rezultatele anallizelor bacteriologice. O parte vor fi gata mâine, alte probe vor fi gata după cinci zile. Se ia în calcul posibilitatea infectării cu o bacterie ucigaşa. dar nu este exclusă, însă, nici o contaminare a mâncării cu o substanţă chimică.
Mihai Ponea, DSVSA: Bacteria anului este listeria monocitogenis care se dezvolta pe alimentele gatite, gata de consum, cum ar fi icrele, cum este pestele, care este destul de agresiva
Potrivit unor surse, a fost finalizată necropsia, iar pe lângă insuficienţa cardio-respiratorie, legiştii au constatat o afecţiune asemănătoare cu enterocolita.
Clara Mihociu, reporter Observator: Pe 21 noiembrie, în acest spital erau internaţi 142 de pacienţi, dintre aceştia 32 au avut simptome. În aceeaşi zi erau la muncă şi 10 angajaţi, jumătate dintre ei au avut, de asemenea, simptome, dar nu au avut nevoie şi de spitalizare.
Între timp, cei 29 de pacienţi internaţi în cele trei spitale din ţară sunt în stare bună şi vor mai rămâne câteva zile sub supraveghere medicală.
Oana Bulbuzan - Spital Barlad: Aceştia fiind stabili şi cu un prognostic bun, şi o pacientă pe secţia de ATI, stabilă şi cu evoluţie favorabilă.
Direcţia Sanitar Veterinară a retras din depozit şi de la spital lotul de conserve de peşte servite bolnavilor.
Nelu Munteanu DSVSA Vaslui: Conservele care au fost găsite pe stoc au fost retrase de la consum şi în depozite retrase de la comercializare până în momentul primirii rezultatelor. Avem 116 bucăţi în depozit şi câteva sute la spitalul din Murgeni.
Managerul spitalului spune că se gândeşte să-şi dea demisia când vor fi gata rezultatele testelor. Spitalul a fost construit în 1908, iar de atunci se fac constant reparaţii. Ultima a fost chiar în vara acestui an când a fost renovat exteriorul spitalului.
Măicuţele de la Mănăstirea Floreşti de unde a fost livrată pomana nu au avut niciun simptom. Două dintre ele au fost depistate cu o infecţie cu stafilococ auriu, în urma unor analize.
Campania Observator Ce ne puneţi în mâncare a scos în evidenţă cât de periculos poate fi peştele şi ce substanţe toxice poate să conţină. Peştele din cea mai mare piaţă din Capitală a picat testul de laborator. Sardinele şi crapul s-au dovedit alterate şi cu niveluri alarmante de histamină, o substanţă care, în exces, ne pune viaţa în pericol. După descoperirea făcută de Observator, autorităţile au confiscat peştele şi au închis taraba.