Antena Meniu Search
x

Video Primele rezultate ale analizelor de laborator, după decesele de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Alertă alimentară în toată țara

Este alertă alimentară în toată ţara după ce trei bolnavi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit. Bolnavii au mâncat cu o zi înainte pangasius gătit într-o mănăstire, dar şi alte alimente pe bază de peşte, icre sau conserve. Direcțiile Sanitare Veterinare trebuie să verifice unde au ajuns produse similare celor descoperite în Spitalul de Psihiatrie Murgeni pentru a fi retrase. Între timp se fac şi alte anchete pentru a se afla ce i-a ucis pe bolnavii din spital.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 24.11.2023, 14:49

Vezi și

"Starea celor 29 de pacienți este stabilă, cu o evoluție favorabilă, spun reprezentanții celor trei spitale în care se află internați oamenii. Inclusiv starea femeii care se află la Terapie Intensivă evoluează spre bine. Vor rămâne însă internați în următoarele zile, sub atenta supraveghere a medicilor, pentru a primi tratamentul de specialitate de care au nevoie. În ceea ce privește ancheta, deocamdată nu avem date certe: se lucrează în continuare zeci și zeci de probe în laboratoarele din toată țara, atât în Vaslui, cât și la București sau Iași. La tot ce s-a analizat deja, pentru unele pesticide, rezultatele au fost negative, la fel ca și în cazul nitriților sau nitraților. Se așteaptă însă rezultatele pentru alte probe, care durează mai mult -  de la 48 de ore până la 4, 5, chiar 7 zile în unele cazuri. Se ia în calcul posibilitatea infectării cu o bacterie, fără să se știe care este aceasta, dar nu este exclusă nici o contaminare cu o substanță posibil chimică. Cei de la DSV Bârlad au retras preventiv de la depozit încă 150 de conserve de ton similare cu cele date pacienților de la Murgeni", a transmis reporterul Observator Clara Mihociu.

Coşmarul pacienţilor internaţi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni a început marţi

Era zi de dezlegare la peşte si au primit mâncare de pomană, de la Mănăstirea Floreşti, aflată la 67 de km distanţă. La ora 13, cei 147 de bolnavi şi cadre medicale au mâncat borş de peşte, pilaf cu peşte prăjit, pâine şi colac. Noaptea, câţiva pacienţi încep să se simtă brusc rău. 

"A debutat cu forme diareice, după care vomă. Evoluţia a fost foarte rapidă, fulminantă, lucrul ăsta îl spune şi medicul epidemiolog că aşa ceva nu s-a mai întâlnit", a declarat Ionel Carp, managerul Spitalului Murgeni. Medicii de la Murgeni au crezut că au situaţia sub control. Abia a doua zi, la prânz, după o noapte întreagă în care pacienţii s-au chinuit, cu dureri groaznice de stomac şi vărsături, un angajat sună la 112.

Pe acelaşi subiect

Filmul unei nopţi de groază

Prea târziu. Un bărbat de 45 de ani e deja în stop cardio-respirator. Medicii de pe ambulanţă încep resuscitarea, dar omul moare. Trei ore mai târziu, un nou apel la urgenţe. Situaţia se precipită de la o oră la alta. După câteva ore, o femeie de 50 de ani şi o alta de 54 de ani mor. De ce au stat medicii atat de mult până au cerut ajutor? "Nu ne-am aşteptat, da! Au fost puși pe medicație simptomatică", a declarat Rodica Hitruc, medic primar psihiatru la Spitalul Murgeni.

Pentru salvarea celorlalţi bolnavi se pun într-un final în mişcare forţe impresionante. "Au fost trimise maşini de victime multiple de la Iaşi şi Vaslui, Terapie Intensivă şi mai multe ambulanţe. Doi medici, asistenţi şi paramedici au ajuns la spitalul din Bârlad", a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi.

30 de pacienţi sunt distribuiţi către cele mai apropiate trei spitale. 15 ajung la Bârlad, cinci la Iaşi şi nouă la Vaslui. Imaginile sunt impresioante. Bolnavii abia se ţin pe picioare. Abia după decesul a trei persoane, în timp ce o a patra era deja în stop cardio-respirator, au fost anunţate şi autorităţile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Primele rezultate ale analizelor de laborator, după decesele de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Alertă alimentară în toată țara