Antena Meniu Search
x

Caz șocant la Spitalul de Psihiatrie Murgeni: 3 pacienți au murit, iar 30 de persoane au ajuns la spital. Toți au mâncat pomană de la o mănăstire

Caz halucinant în judeţul Vaslui! Trei pacienţi internaţi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit, unul se află în comă, iar alte zeci de persoane dintre care şi personal medical au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie. Totul după ce marţi au mâncat peşte adus de pomană de la o mănăstire. Seara trecută a fost activată celulă de criză la Ministerul Sănătăţii, iar în curtea spitalului a fost o adevărată desfăşurare de forţe. Mai multe echipaje de salvare au transportat victimele la Spitalul Municipal din Bârlad şi la UPU Vaslui. În ambele unități a fost activat atât planul alb cât și cel roșu.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.11.2023, 10:26

Vezi și

Marţi, cei 140 de pacienţi internaţi la spitalul psihiatric din Murgeni au primit de la o mănăstire aflată la 70 de kilometri distanţă, mai multe preparate din peşte. Peste noapte, a început şi coşmarul pacienţilor, mulţi dintre ei cu afecţiuni psihice grave. Zeci de persoane au început să se simtă rău, acuzând simptome de gastroenterocolită, iar angajaţii spitalului au solicitat ieri ajutorul medicilor.

Daniel Ungureanu SAJ Vaslui: Au fost identificaţi alţi 29 de pacienţi conştienţi, care prezentau simptomatologie specifică, urmând a fi transferaţi la CPU Barlad, respectiv Unitatea de primiri urgențe din cadrul spitalului județean de urgență Vaslui.

Celulă de criză la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii a organizat o celulă de criză pentru transferul pacienţilor la spital. Resursele au fost suplimentate cu un microbuz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Podul Înalt al judeţului Vaslui şi o ambulanţă SMURD şi o autospecială pentru transport victime multiple. Astfel, 20 dintre pacienţi au fost transportaţi la spitalul din Bârlad. Alţii au ajuns la Vaslui.

Pe acelaşi subiect

Clara Mihociu, reporter Observator: Mai multe autospeciale SMURD au adus nouă pacienți la spitalul județean din Vaslui, asta pentru că vorbim despre un număr mare de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale, iar spitalul din Bârlad a devenit neîncăpător.

Constantin Andrei, medic la spitalul Spitalul Județean Vaslui: Pacienţii sunt toţi stabili hemodinamic și respirator, starea este bună momentan, urmează să fie investigaţi.

Clara Mihociu, reporter Observator: Printre primii sosiți la fața locului aici, la spitalul din Murgeni au fost cei de la DSP din Vaslui care au deschis o anchetă și au luat mai multe probe.

Reporter: Nu v-au povestit colegii, s-a agravat aşa peste noapte, în câteva ore, în câteva minute?

AngajatNu ştiu.

Ipoteză șoc în cazul pacienților de la Murgeni

Cazul dramatic ridică mai multe semne de întrebare. Se pare că mâncarea a fost preparată chiar la mănăstire şi nu avea nici un certificat de conformitate, necesar în mod legal pentru ca alimentele să fie oferite pacienţilor. Celelalte persoane care au mâncat la mănăstire din aceleaşi produse nu au avut nicio reacţie adversă ceea ce duce la o ipoteză şocantă: mâncarea ar fi fost contaminată pe drum sau chiar la spital, posibil cu otravă împotriva şoarecilor.

IPJ Oana Şopu Vaslui: În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Astăzi, o echipă de medici specializaţi de la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iași se va deplasa la Vaslui pentru a monitoriza pacienţii psihiatrici.

Peştele folosit în preparatele aduse bolnavilor ar fi fost file de pangasius, denumit de specialişti cel mai toxic soi de pe piaţă. În anul 2017, un important retailer din Europa a decis să suspende comercializarea acestui tip de peşte în mai multe ţări europene. O analiză amănunțită a demonstrat că acesta conține metale grele și totodată, nu aduce niciun beneficiu organismului, ci din contră, face mai mult rău. Observator, prin campania Ce ne puneţi în mâncare a scos în evidenţă cât de periculos poate fi peştele şi ce substanţe toxice poate să conţină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Caz șocant la Spitalul de Psihiatrie Murgeni: 3 pacienți au murit, iar 30 de persoane au ajuns la spital. Toți au mâncat pomană de la o mănăstire