Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ipoteză cumplită a anchetatorilor în cazul Murgeni. Cum s-ar explica faptul că măicuțele au mâncat pește pangasius, dar nu au pățit nimic

Probele recoltate din Spitalul Murgeni, dar şi de la Mănăstire ar trebui să facă lumină în pacienților decedați după ce au consumat pește. Deocamdată s-a pus sechestru pe aproximativ 100 de kilograme de pește Pangasius, cantitate găsită în bucătăria mănăstirii. Iar lăcaşul de cult a fost amendat cu 40.000 de lei

de Cristi Popovici

la 23.11.2023 , 14:01

"Sunt mai multe piste verificate în acest moment de inspectorii Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției Sanitar Veterinare Vaslui, precum și de polițiștii de la IPJ Vaslui. Au fost prelevate probe din resturile de mâncare rămase, după ce pacienții Spitalului de Neuropsihiatrie Murgeni au luat cina în urmă cu două nopți. De asemenea, sunt verificate mostre de la Mănăstirea Florești, unde a fost preparat meniul, dar și de la depozitul de pește din Bârlad, de unde măicuțele au cumpărat kilogramele de Pangasius. De asemenea, un lot de conserve servit pacienților, din debaraua spitalului, este verificat. Doar testele de laborator vor determina ce a provocat toxiinfecția alimentară care a dus la moartea a trei vârstnici și internarea în spital a altor 30 de persoane. De la mănăstire au fost confiscate peste 100 de kilograme de pește și de la spital peste 1.000 de conserve. În urma controlului de la depozitul din Bârlad s-ar putea confisca, de asemenea, produse alimentare. Sunt și alte ipoteze luate în calcul: mâncarea ar fi fost contaminată accidental sau intenționat de un pacient cu substanțe periculoase, de genul otrăvurilor pentru rozătoare sau a pesticidelor folosite în agricultură. Așteptăm rezultatele autopsiilor pentru a afla cauza exactă a morții acestora. Măicuțele de la Mănăstirea Florești spun că au mâncat și ele din același meniu și nimeni din lăcașul de cult nu a avut probleme de sănătate", a transmis reporterul Observator Cristi Popovici.

Au mâncat toată ziua pește. Dimineața icre, la prânz ciorbă de pește și seara conservă

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui a demarat, în noaptea de miercuri spre joi, controale la Mănăstirea Floreşti şi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni - unde trei pacienţi au murit şi alţi zeci au fost internaţi în spital - verificările arătând că aproximativ 170 de porţii de ciorbă şi peşte pangasius cu legume au fost trimise de la mănăstire la spital. Mănăstirea a fost amendată pentru că nu avea dreptul să presteze activităţi de catering.

Vezi și

Autorităţile trebuie acum să stabilească cine se face vinovat de moartea celor trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Mai multe probe din mâncare au fost ridicate şi trimise spre testare. Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au mâncat dimineaţa icre, la prânz ciorbă de pește şi pangasius prăjit şi seara conservă de peşte. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit primelor informaţii din anchetă, mâncarea preparată la mănăstire nu avea niciun certificat de conformitate. Pe de altă parte, cei care au mâncat la mănăstire din aceleaşi produse nu au avut nicio reacţie, ceea ce conduce la ipoteza că mâncarea ar fi putut fi contaminată pe drum.

În ce stare se află pacienții intoxicați de la Spitalul Murgeni

O femeie în vârstă de 69 de ani, pacientă a Spitalului de Psihiatrie de la Murgeni, se află internată la Spitalul de Urgenţă Bârlad, în secţia de Terapie Intensivă, unde a fost dusă cu hipotensiune şi deshidratare. A fost prima pacientă pentru care a fost chemată ambulanţa, miercuri, la spitalul din Murgeni şi care nu a fost găsită în stop cardio-respirator. Alţi 14 bolnavi cu simptomatologie digestivă se află la secţia de Boli Infecţioase la spitalului din Bârlad, în timp ce cinci au fost transferaţi la Iaşi trei la Vaslui.

"Internaţi în spitalul nostru avem 15 pacienţi, 14 sunt pe secţia de boli infecţioase, unul singur este pe secţia de terapie intensivă, stare stabilă, prognostic rezervat. Ceilalţi, care sunt pe Secţia de boli infecţioase, sunt în stare bună, au fost reechilibraţi, sperăm că în următoarele două-trei zile le vom da drumul acasă", a declarat pentru purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Oana Andreea Balbuzan.

Pacientul aflat pe secţia ATI este o femeie în vârstă de 69 de ani. Aceasta a fost prima pacientă dusă, miercuri după amiază, în jurul orei 16:40 de la Spitalul de Neuropsihatrie Murgeni la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Bârlad, femeia prezentând, la momentul sosirii în spitalul de urgenţă, hipotensiune şi deshidratare. 

Zeci de pacienți cu diaree, greață, vărstături și dureri abdominale

Ulterior au fost duşi de echipajele SMURD Vaslui încă 22 pacienţi stabili hemodinamic, cu diaree, greaţă, vărsături şi dureri abdominale. 

"În urma evaluării în Compartimentul de Primiri Urgenţe s-a decis internarea în secţia de Boli infecţioase Bârlad a unui număr de 15 pacienţi, 5 pacienţi au fost preluaţi de Boli infecţioase Iaşi şi 3 pacienţi pentru Boli infecţioase Vaslui. La triajul pacienţilor au participat şi echipajele ATPVM  şi TIM Iaşi, care au preluat pacienţii pentru Vaslui şi Iaşi. Toţi pacienţii au fost examinaţi şi investigaţi paraclinic, stabilizaţi, urmând a fi supravegheaţi în secţiile de profil. Pentru a face faţă situaţiei s-a instituit Planul alb la care au fost mobilizaţi de la domiciliu medicii infecţionişti-medicul şef al secţiei Boli Infecţioase,  dr. Aioanei Monica, medicul de garda din Boli infecţioase dr. Butiuc Luana, precum şi medicul şef CPU dr. Gramaticu Vladimir. Totodată au fost prezenţi şi un număr de 11 asistenţi medicali din boli infecţioase şi CPU, care au răspuns solicitării de urgenţă şi au venit de la domiciliu", se arată într-un comunicat Spitalul de Urgenţă Bârlad.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Ipoteză cumplită a anchetatorilor în cazul Murgeni. Cum s-ar explica faptul că măicuțele au mâncat pește pangasius, dar nu au pățit nimic