Dragobete, tradiţii şi obiceiuri: De ce fetele tinere trebuie să se spele cu zăpadă pe faţă în această zi
Astăzi sarbatorim Dragobetele, sărbătoarea românească a tinereții și a iubirii. Dragobetele e marcat şi celebrat în moduri diferite în toată ţara. La Mureş încă se respectă cu stricteţe tradiţiile lăsate din strămoşi: cine nu crede în Dragobete, va fi singur şi trist tot anul.
La Deva, tinerii au învăţat să facă obiecte meşteşugăreşti tradiţionale, care sunt reprezentative pentru ziua românească a iubirii.
Potrivit tradiției, această zi marchează începutul primăverii și se spune că toată natura revine la viață.
Roxana Man director muzeul etnografic Anton Badea din Reghin: Se spune că în această zi păsările se strâng în stoluri se împerechează și își construiesc cuiburile și asemeni lor și oamenii trebuie să petreacă împreună pentru a rămâne îndrăgostiți tot anul.
Dragobete, tradiţii şi obiceiuri
În localitatea Luieriu, de pe valea Mureșului, fetele tinere învață să croșeteze sau să facă covoare, la război. Cei trecuţi de prima tinerețe le explică junilor semnificațiile aceste sărbători. "Fetelor, în dimineaţa de Dragobete mergeţi şi căutaţi zăpadă, zăpadă curată, zăpadă frumoasă, o puneţi la topit şi cu apa aia din zăpadă vă spălaţi pe obraz, să fiţi albe la obraz ca zăpada, să nu fiţi afumate".
Elevii de la Liceul de Artă, din Deva, au devenit pentru câteva ore ucenici. Băieţii au învăţat că o bucată de lemn poate deveni un obiect de artă.
Radu Fachin, artizan: Vom face un motiv popular, care se numeşte scara vieţii şi vor pleca acasă cu un mic obiect făcut de ei.
Tânăr: Învăţăm să facem modele în zig zag şi tot felul de chestii pe care nu le-am mai învăţat până acum. Mi se pare minunat.
Fetele au descoperit cum să-şi facă singure bijuterii din mărgele sau cum să coasă modele tradiţionale pe ii.
Cosmina Moldoveanu, artizan: Sunt mai multe metode de lucrat zgărdiţe. Una dintre ele, cea pe care o prezint eu astăzi este cu mărgele ţesute.
Monica Reclaru, artizan: Ne-am gândit să căutăm modele arhaice pe care să încercăm să le recoasem pe pânză.
Elevă: Mi se pare foarte migălos şi trebuie să ai răbdare.
Elevă: Am mai încercat să fac acasă da nu mi-a ieşit aşa de bine.
Costel Avram, administrator public judeţ: Mă bucură faptul că văd copii care vin cu drag faţă de ce este autentic aici în judeţul Hunedoara.
Încântaţi de succesul evenimentului, organizatorii spun că au de gând să organizeze mai des intalniri între artizani şi copii.