Antena LIVE
Video

Durere fără margini pentru familiile victimelor cardiologului Tesloianu. Certate de medic pentru şpaga prea mică şi cu rudele infectate după operaţie

Apar noi detalii în ancheta cardiologului Tesloianu. Medicul şi-ar fi construit chirurgical portiţe prin care să încaseze bani de la cel puţin 238 de pacienţi. Ar fi înfiinţat un ONG şi organiza simpozioane în care se premia. În 2018, printr-o adresă către Casa de Asigură de Sănătate, scria negru pe alb că a implantat stimulatoare de la morţi.

De la 20.02.2023, 20:24

"Este vorba de bunicul meu, care din păcate a decedat în 2020. A avut o operaţie, un implant pus în martie 2019. Tot timpul a avut complicaţii, tot timpul a trebuit să revină la controale", povesteşte un tânăr, ruda unui pacient mort. Fiica unei paciente povesteşte cum mama sa de 78 de ani a sfârşit la mai puţin de trei luni după intervenţia medicului. "Mi-a zis că dacă nu o operaţi, moare. I-am zis: Domnu' doctor, eu am doar 15 milioane de lei, bani vechi. (n.r. Medicul a răspuns:) Dar dumneavoastră credeți că se face o operaţie pe inimă cu 15 milioane de lei?", povesteşte femeia.

Cardiologul Tesloianu, reţeaua şpăgii. Mărturiile rudelor pacienţilor morţi

Doctorul a condiţionat material un act medical complet gratuit. Imediat după operaţie, pentru biata femeie a început coşmarul. "S-a infectat cu un microb, cu un stafilococ auriu de la stent, de la acel aparat. Eu i-am spus: Dar nu este aparatul nou? Cum se poate să se infecteze de la un aparat nou? El a spus: Se mai întâmplă", mărturiseşte fiica pacientei decedate.

A doua zi, pacienta a fost operată din nou pentru a i se pune un alt stimulator. În scurt timp, a murit. "Dacă a fost la un pacient 3, 4, 5 ani, la urmatorul pacient nu va mai avea durata de viaţa standard. Şi mai important este riscul de infecţie. Sterilizarea aparatului nu cred că poate fi făcută 100% corect şi conform", spune Mohamed Dardari, cardiolog.

Pe acelaşi subiect

Scandalul stimulatoarelor cardiace de la cadavre

Operaţiile erau făcute de rezidenţi, asta deşi nu aveau drept de liberă practică. Ca să deconteze procedura de implantare a stimulatoarelor de la morţi, medicii treceau în documente coduri false. "În clinica privată a medicului Tesloianu, unde acesta deţine 50% din acţiuni, cardiologul făcea consultaţii şi prescria medicamentul care le încetinea bolnavilor ritmul cardiac. La următoarea consultaţie, dintr-o dată, se constata că bolnavii au nevoie de stimulator, spun anchetatorii", arată Clara Mihociu, reporter Observator. "Este exact opusul a ceea ce au jurat când au depus jurământul lui Hipocrate", a subliniat Vladimir Beliş, fost director INML.

După ce se asigurau că au găsit pacienţii, începeau negocierile. Medicii le-ar fi prezentat pacienţilor două variante: fie aleg un aparat care costă 2.000 de euro, la reducere, fie aleg unul la 5.000 de euro. Evident, mulţi bolnavi alegeau propunerea mai ieftină, fără să ştie că stimulatoarele provin de la morţi şi că, în mod normal, sunt decontate. Pentru acest fals favor, medicii primeau şpagă.

Ca să intre în posesia banilor fără a da de bănuit, medicii ar fi gândit un întreg scenariu. Ar fi înfiinţat un ONG şi donau constant sumele de la bolnavi. Anual, ei organizau simpozioane în cadrul cărora se premiau între ei şi intrau în posesia banilor murdari. "Şantajul era: cumperi de la noi prin şpagă, altfel rişti să mori", spune Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte Comisia de Sănătate.

Anchetatorii au găsit în casele medicilor grămezi de bani. Valută din opt ţări, tablouri ale unor pictori faimoşi, inclusiv stimulatoare. Cu banii din mită, Tesloianu şi-a construit şi o casă într-o arie protejată. Conducerea spitalului "Sfântul Spridon" tace.

Tăcere şi din partea Ministerului Sănătăţii.

Până în 2021, cardiologul Tesloianu s-ar fi folosit de o lege ambiguă care îi lăsa o portiţă pentru a face astfel de proceduri, cu aparate de la cadavre. În 2018, medicul trimitea chiar o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi în care spunea că a reutilizat peste 500 de stimulatoare cardiace pentru a face economie: "Din noiembrie 2017, în unitatea noastră au fost implantate 516 stimulatoare cardiace. S-a încercat reducerea la maximum a cheltuielilor, inclusiv prin reutilizarea stimulatoarelor resterilizate recuperate de către centrul nostru sau alte centre din ţară".

"Fondurile sunt suficiente pentru a deconta toate aparatele de cardiologie implantabile", a declarat Cristian Lăpuşneanu, CNAS Iaşi. Reutilizarea dispozitivelor a fost complet interzisă în urmă cu doi ani. "Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituțiile sanitare publice și private a dispozitivelor și materialelor de unică folosință. Este interzisă utilizarea în instituțiile sanitare publice și private a dispozitivelor medicale de unică folosință, reprelucrate", se arată în Articolul 4, Ordonanţa de Urgenţă nr. 46 din 9 iunie 2021.

În 2022, secţia de cardiologie a medicul Tesloianu a avut alocat un buget de aproape 7 milioane de lei pentru decontul aparatelor cardiace.

Ți-a plăcut acest articol?

medic implanturi cardiace dan tesloianu spaga
Întrebarea zilei
Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Afacerea care poate să te îmbogățească peste noapte. A luat amploare în...
Fanatik.ro
Publicat 26.04.2024
Joburile care nu solicită gândirea cresc riscul de afectare cognitivă și...
spotmedia.ro
Publicat 22.04.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. VREMEA se schimbă...
Gandul
Publicat 24.04.2024
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii...
Adevărul
Publicat 26.04.2024
A mancat o supă și s-a trezit paralizată de la brâu în jos. Ce au descoperit...
A1
Publicat 26.04.2024
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de...
CaTine
Publicat 26.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
Șocul lui Ioan Andone, după ce s-a mutat în Spania: „Am 4 dormitoare. Știți...
GSP
Publicat 25.04.2024
Planurile pentru înmormântarea lui Charles au fost modificate!„Regele nu e...
Click.ro
Publicat 26.04.2024
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă...
Useit
Publicat 26.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Care este ultima dorință a lui Celine Dion. Artista suferă de o boală...
Redacţia.ro
Publicat 24.04.2024
Primarul care candidează împotriva soției pentru un nou mandat: „N-am crezut...
libertatea.ro
Publicat 26.04.2024
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați...
ZU
Publicat 26.04.2024
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru...
Hello taste
Publicat 26.04.2024
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect
Deparinti
Publicat 26.04.2024
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici....
ziare.com
Publicat 25.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină
Medicool
Publicat 26.04.2024
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă...
orangesport.ro
Publicat 13.04.2024