Antena Meniu Search
x

Video Mărturii dramatice ale victimelor cardiologului Dan Tesloianu: "Aproape moartă. Complicaţiile mi-au distrus viaţa". Pionii principali în schema morbidă

Reacţie anemică a Ministerului Sănătăţii în cazul unuia dintre cele mai şocante scandaluri din sistem, al medicilor care montau pacienţilor stimulatoare cardiace de la cadavre. Între timp, sute de victime se luptă în fiecare secundă pentru viaţa lor, iar mărturiile lor sunt tulburătoare: povestesc cum au fost aruncaţi pe masa de operaţie fără prea multe explicaţii, cum li s-au montat aparate care n-au funcţionat niciodată sau cum au pierdut oameni dragi la nici două luni de la intervenţii. Faptele ruşinoase ale medicilor siniştri au ajuns subiect de prima pagină a publicaţiilor din toată lumea.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 19.02.2023, 19:30

Vezi și

Această femeie nu-şi găseşte liniştea de când a aflat în mâinile cui şi-a pus viaţa. În urmă cu doi ani ajungea în cabinetul cardiologului Tesloianu. Imediat, începea coşmarul. 

Victimă: S-a întâmplat totul foarte repede, de pe o zi pe alta. M-am trezit pe masa de operaţie. Din trei fire care trebuiau montate, doi au reuşit să-i implanteze, iar pe al treilea nu. Ultimul fir pe care trebuia să mi-l monteze, din discuţiile pe care le auzeam între ei, era prea scurt şi nu ajungea să fie conectat cu partea corpului unde trebuia să fie introdus. Acel fir era prea scurt pentru că a mai fost folosit o dată şi a fost tăiat. 

Au apărut complicaţii care au aruncat-o la graniţa dintre viaţă şi moarte. Iar aparatul n-a funcţionat niciodată. 

Victimă: Am făcut pericardită şi pleurizie. Aproape moartă. Acel dispozitiv n-a funcţionat niciodată. Nu funcţionează nici acum. Dar complicaţiile mi-au distrus viaţa. 

Pe acelaşi subiect

Mărturiile victimelor cardiologului din Iași

Doi dintre cei 238 de pacienţi care au primit stimulatoare de la cadavre au murit. O fiică îşi plânge părintele şi îşi strigă revolta în faţa unui medic care s-a crezut Dumnezeu. 

Fiică pacient decedat: A intrat în intervenţie ştiind că i se va monta un aparat mai performant. Ceva cu trei sonde. În timpul operaţiei, mi-a povestit tata că şi-au dat seama că, în timp ce îl operau efectiv, că o a treia sondă care trebuia montată nu se potrivea aparatului respectiv şi au decis să schimbe aparatul cu totul. 

Reporter: A primit vreun document, vreun certificat? 

Fiică pacient decedat: Nu, nu, nu, nu am primit absolut nimic. 

Bărbatul a mai trăit doar două luni. 

Fiică pacient decedat: În decembrie a fost operat, la începutul lunii februarie a suferit stop cardiac. El a fost în comă 5 zile, după ce a suferit decesul. În momentul în care am solicitat necropsia, au încercat să ne facă să ne răzgândim. 

Familia n-a dat înapoi şi a insistat să se facă autopsia. Au dat în judecată spitalul şi aşteaptă finalizarea anchetei. 

Clara Mihociu, reporter Observator:  Deja de 3 zile, conducerea spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi este de negăsit. Managerul nu răspunde nici la apeluri, nici la mesaje. Surse din anchetă spun că atât la spital, cât şi la Minister se cunoştea situaţia încă din urmă cu 7 luni, când totul a ieşit la iveală în urma unui control. 

Reacția Ministerului Sănătății

Într-un comunicat sec şi redundant, în care nu răspunde la cele mai importante întrebări, Ministerul Sănătăţii afirmă evidenţa. "În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează / resterilizează". 

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București spune că generalizările sunt periculoase, iar cazul cardiologului Tesloianu ar trebui tratat ca o excepţie nefericită. Mai mult, cardiologia este o specialitate nobilă, ce presupune ani de studiu, iar sănătatea pacientului este sacră. 

"Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceștia trebuie să răspundă în fața legii și, cu siguranță, la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine și cu siguranță pe majoritatea medicilor corecți din această țară NU îi reprezintă". 

Pionii principali în schema medicului Tesloianu

Rezidenţii ar fi fost pionii principali în schema morbidă de îmbogăţire a doctorului Tesloianu. Iar martor-cheie în dosar este un asistent de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, folosit pe post de cărăuş. Ar fi fost trimis frecvent la Brașov să preia dispozitive folosite de la medicul militar suspect și el în dosar. Deşi nu aveau drept de liberă practică, rezidenţii erau puşi să facă implanturile. Tot ei ar fi extras şi aparatele, la morgă, din cadavre. 

Medicul Dan Tesloianu: Echipa mea actuală este formată din rezidenţi. Foşti rezidenţi care au crescut, am văzut ce pot şi am văzut că merită să rămână.

Scandalul a ajuns şi în presa internaţională şi a făcut înconjurul planetei, din Spania şi până în Mexic, Australia sau chiar India. Cu litere mari, ziarele titrează ruşinea din medicina românească. Un sistem afectat de corupţie şi ineficienţă, scrie The Guardian. Presa franceză anunţă tăios - acest scandal riscă să arunce o umbră asupra României. Agenţia Reuters face o radiografie tranşantă - Statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat. 

Cardiologul Dan Tesloianu nu a oferit nicio explicaţie în faţa instanţei şi s-a prevalat de dreptul la tăcere. Avocatul său a contestat deja decizia de arest preventiv. 

Marius Todeanca, avocatul lui Dan Tesloianu: Nimeni nu precizează că s-au salvat şi vieţi. 

Aproape şase mii de pacienţi primesc anual stimulatoare cardiace la nivel naţional, iar costul este între 3000 şi 10.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Mărturii dramatice ale victimelor cardiologului Dan Tesloianu: "Aproape moartă. Complicaţiile mi-au distrus viaţa". Pionii principali în schema morbidă