Flăcări uriaşe şi o coloană imensă de fum la depozitul de mase plastice din Salonta: "Nu mai era nimic aici dacă nu ne iubea Dumenzeu". Vântul a dus fumul spre Ungaria
Flăcări de zeci de metri înălţime şi o coloană imensă de fum, vizibilă de la 30 de kilometri distanţă. Peste o mie de tone de plastic reciclabil au luat foc în Salonta. E cel puţin al cincilea incendiu la un depozit de deşeuri de la începutul luni iunie. Zece ore au muncit pompierii să-l stingă. Norul de fum înecăcios a fost dus de vânt către Ungaria.
De Simona Simionescu la 09.07.2021, 19:26Ca nişte artificii. Aşa s-a văzut astă-noapte incendiul de la depozitul de deşeuri de la marginea Salontei. 1.300 de tone de plastic reciclabil au ars. Flăcările s-au ridicat câteva zeci de metri în aer.
Alarma s-a dat la ora 3.40, de un angajat al firmei de reciclare. În scurt timp, oamenii au fost scoşi din case de poliţişti.
"M-am ridicat din pat, geamul meu de la bucătarie spre acolo era o flacăra până sus la cer", spune o localnică. A avut noroc. Dacă salvatorii ar fi întârziat, locuinţa aflată la doar 10 metri de depozit ar fi fost înghiţită de foc. Un alt pericol creştea, alimentat de plasticul aprins: fumul degajat, plin de dioxină toxică şi monoxid de carbon.
"Dacă Dumnezeu nu ţinea cu noi, la ora actuală aici nu mai era nimic, pentru că flăcările erau la fel ca şi fumul de înalte", spune o localnică. Fumul negru şi înecăcios devenise atât de gros că nimeni nu ar fi putut respira. I-a salvat vântul. "Dacă venea spre noi, bătea vântul invers, era dezastru în satele astea", a declarat un martor. Câteva ore mai târziu, coloana de fum înaltă de 100 de metri putea fi văzută de la o distanţă de 30 de kilometri.
- Imagini surprinse imediat după ce depozitul de mase plastice din Salonta a luat foc: În momentul în care a...
- Incendiu de deşeuri la o fabrică din Salonta. Alertă inclusiv în Ungaria din cauza norului de fum
- O maşină a luat foc pe o stradă din centrul oraşului Focşani. Momentul a fost surprins de trecători
"Se poate vedea că poluarea merge în direcţia Ungariei, primul sat afectat este Ghest", a declarat Monica Crişan, comisar Garda de Mediu Bihor. Comisarii Gărzii de Mediu spun că depozitul are autorizaţie de mediu. Totuşi, vecinii se plângeau de ceva timp de problemele provocate de prelucrarea deşeurilor. Mormanele de resturi de plastic înalte de cinci metri dintr-o curte uriaşă, de 2500 de metri pătraţi, au îngreunat intervenţia pompierilor.
"Am mobilizat de urgenţă peste 30 de pompieri militari din cadrul a 3 detasamente cu 7 autospeciale de lucru cu apă şi spumă", a declarat Camelia Roşca, maior şi purtător de cuvânt al ISU Crişana.
Abia după zece ore a fost stins incendiul, dar cauza încă nu se ştie. Pericolul nu a trecut. Deocamdată, cei de la Mediu nu ştiu cât de mare a fost poluarea aerului, dar vor monitoriza indicatorii tot weekendul. Incendii similare au avut loc în ultimele două luni la mai multe depozite de deşeuri sau gropi de gunoi din Brazi, Sighişoara, Bocşa şi Bucureşti. În toate cazurile, degajările mari de fum şi gaze toxice au pus în pericol comunităţile din zonă.