Imagini de la exercițiile militare de la Capul Midia. O rachetă Patriot trasă ne costă 4 milioane de dolari
E oficial, România are, de astăzi, două sisteme PATRIOT operaționale. Exercițiul NATO de la Capu Midia a fost unul de milioane de dolari: militarii noştri au putut trage cu două rachete extrem de scumpe pentru calibrarea sistemului antiaerian. Din cauza situaţiei de pe frontul din Ucraina, ne grăbim să operaţionalizăm alte două baterii.
De Cristi Popovici la 14.06.2024, 20:53O rachetă Patriot lansată din Poligonul Capu Midia ne costa 4 milioane de dolari. Are însă capacitatea să distrugă aproape orice tip de amenințare aflată în aer - rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, rachete de croazieră și avioane de atac.
La finalul anului trecut, sistemul american Patriot a făcut primele probe cu muniţie de război. Doar că sistemul de lansare a pierdut legătura cu una dintre rachete, aşa că a lansat-o automat pe a doua. A treia lansare a fost amânată timp de o oră.
De azi, România are două sisteme antirachetă Patriot operaţionale
Şi se grăbeşte pentru următoarele. "Vom incepe pregătirea chiar de la 1 iulie pentru cel de-al treilea sistem. Cel de-al patrulea, anul viitor", a declarat Virgil Toşa, Comandant regiment 74 Patriot.
- România are două sisteme Patriot operaţionale. La Washington se decide dacă vom ceda sau nu Ucrainei unul dintre ele
- Ce aşteptări are România de la NATO, dacă cedează Ucrainei un sistem Patriot. Iohannis va convoca CSAT: "Aici...
- CSAT, convocat de Iohannis pe 20 iunie pentru a discuta despre sistemul Patriot cerut de Ucraina
- SURSE: MApN nu vrea să donăm un sistem Patriot Ucrainei. CSAT, convocat după alegeri
Sistemele trei şi patru erau programate să fie operaţionalizate la finalul anului 2025. Graba ar putea fi motivată de situaţia de pe frontul din Ucraina şi de insistenţa NATO ca România să doneze una dintre baterii Kievului. Iohannis a declarat că ar trebui să primim ceva în schimb. De la summitul G7, din Italia, Preşedintele Joe Biden spune că schimbul iese din calcul pentru moment.
"Avem până acum angajamente din partea a cinci țări pentru bateriile Patriot și alte sisteme de apărare aeriană. De asemenea, le-am spus acelor țări care așteaptă de la noi sistemele de apărare aeriană în viitor că vor trebui să aștepte. Tot ce avem vom da Ucrainei", a declarat Joe Biden, președintele SUA.
Donarea bateriei PATRIOT Kievului va fi pusă pe masă în şedinţa CSAT de săptămâna viitoare, iar o decizie va fi comunicată după summit-ul NATO de la Washington de luna viitoare.
"Noi am livrat. Am furnizat deja trei sisteme Patriot. Nu putem să facem mai mult în această privinţă. Alții pot și sunt foarte încrezător că o vor face", a declarat Boris Pistorius, ministrul german al Apărării.
Un sistem PATRIOT complet costă peste un miliard de dolari
E format din camionane cu lansatoare şi centrul de comandă logistic care coordonează tragerile. Patriot poate detecta ţinte la distanţă de peste 300 de kilometri.
Între timp, Armata se pregătește și pentru un alt tip de ameninţare: dronele-spion pe care încearcă să le combată cu sisteme de bruiaj de ultimă generaţie.
"În momentul în care drona este în câmpul vizual al acestei arme, se activează o emisie electromagnetică iar conexiunea dintre dronă și pilot e intreruptă, iar drona urmează un protocol de recuperare", a explocat Cristian Coman, cercetător științific la NATO.
15 noi programe majore de înzestrare vor fi lansate în acest an de MAPN. Vom cumpăra sisteme noi HIMARS, Piranha 5, drone Bayraktar și Watchkeeper. In lucru este și acordul cu SUA pentru 54 de tancuri Abrams dar și contractul pt 32 de avioane F35.