Imagini teribile de la Lugoj, unde s-a rupt un dig și râul Timiș a atins cote unice în istorie. Oamenii, speriați de furia apelor (video)
Imagini teribile au fost filmate la Lugoj, unde s-a rupt un dig și râul Timiș a atins cote unice în istorie. Oamenii sunt speriați de furia apelor, un pod din centrul orașului a fost închis circulației.
De Cosmin Stăniloiu la 19.06.2020, 15:17- Cota maximă istorică a râului Timiș a fost depășită cu 3 cm.
- Digul s-a rupt în aval de orașul Lugoj.
Situația la Podul de Fier din Lugoj a devenit critică, vineri dimineața, după ce apele Timișului au început să crească în cursul nopții de joi spre vineri, iar pompierii au pregătit bărci, corturi și oameni care să intervină, la nevoie, pentru a evacua lugojenii din calea apelor.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș a emis vineri o avertizare cod roșu, pericol de inundații pe Râul Timiș, valabilă pentru orele 9 – 12, prin care populația era avertizată să nu folosească podurile și căile rutiere expuse pericolului de inundații. Cea mai afectată zonă este cea din apropierea și din orașul Lugoj.
"Nu încercați să traversați cursurile de apă prin locuri neamenajate. Dacă sunteți într-o zonă inundabilă: îndreptați-vă spre locurile refugiu cele mai apropiate (etaje, acoperișuri, zone mai înalte), pregătiți-vă pentru o eventuală evacuare din zona expusă pericolului.", se spune în avertizarea IGSU Timiș.
La Lugoj, podul lui Boldea și Pasarela Leucuța au fost închise circulației, iar situația e critică și la Podul de Beton. Pe strada George Coșbuc, la 30-40 de metri de Podul de Fier, au apărut infiltrații prin dig.
Oamenii sunt înspăimântați de faptul că apa ar putea să le intre chiar și în case. Nivelul apei a depășit cu 13 cm cota maxima istorică înregistrata în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere. În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 2,5 km în aval de localitatea Lugoj, zona Pohalma.
În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox. 100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități, anunță Apele Române.