Antena Meniu Search
x

S-a rupt digul situat în aval de Lugoj. Dezastru istoric provocat de ploile torențiale (Video)

În județul Timiș a plouat în ultimele trei zile cât pentru aproape două luni și în ciuda tuturor eforturilor, digul din aval de Lugoj s-a rupt, vineri, potrivit unei filmări postate pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 19.06.2020, 13:31

S-a rupt digul situat în aval de localitatea Lugoj Vezi și
  • Județul Timiș este vizat de o o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale până sâmbătă.
  • Autoritățile au raportat inundații istorice în Timiș, la un nivel care nu s-au mai înregistrat de 200 de ani.

Anterior, reprezentanți ai ministerului anunțau că se fac eforturi pentru menţinerea liniei de apărare din aval de localitatea Lugoj. 

”Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă. Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj", spun reprezentanţii ministerului. 

Pe râul Timiș s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul stației hidrometrice Lugoj, fiind depășită cota de pericol cu circa 1,5 metri. Nivelul apei a depășit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în anul 2005. În acest moment, cotele sunt în scădere.

În cursul dimineții (ora 9.00), nivelul râului Timiș a depășit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, pe un sector aflat la circa 3 km în aval de localitatea Lugoj. În acest condiții, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breșe (de circa 30 metri fiecare, situate la distanță de aprox.100 metri) prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localități.

Preventiv au fost evacuate obiectivele socio-economice din zonă (două ferme). Tot în scop preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

Nu există riscul inundării zonelor locuite în aval

Echipele Apele Române Banat intervin cu materiale și utilaje (3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe în zona Pogăniș și Nădrag) pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Echipele de intervenție asigură tranzitarea în condiții de siguranță a viiturii formate pe râul Timiș.

Județul Timiș este vizat de o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale până sâmbătă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în peste trei sferturi din ţară până sâmbătă dimineaţa, precum şi un Cod galben de vreme instabilă în zone din alte 11 judeţe şi Bucureşti.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » S-a rupt digul situat în aval de Lugoj. Dezastru istoric provocat de ploile torențiale (Video)