Începe pelerinajul de Sfânta Parascheva. Regulile stricte nu-i țin departe de credincioși: "Venim aproape în fiecare an. Este o sfântă care ne ajută foarte mult"
Sunt zile de rugăciune la Iaşi. Mâine începe oficial cel mai mare pelerinaj creştin din ţara noastră. Timp de o săptămână, racla Sfintei Parascheva va sta în curtea Catedralei. Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi să se închine la moaştele Sfintei. Din cauza pandemiei, regulile vor fi stricte.
De Clara Mihociu la 07.10.2021, 21:24În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi se vorbeşte puţin şi se înţelege mult. Sunt zile de rugăciune, iar oamenii vin aici din toate colţurile ţării. Mâine, racla Sfintei Parascheva îşi va ocupa locul din curtea mitropoliei, în cadrul unei slujbe speciale.
Venim aproape în fiecare an. Este o sfântă care ne ajută foarte mult.
Dacă ne rugăm la ea o să ne apere. Pentru linişte, pace...
Dosoftei Șcheiu, preot: Să avem linişte şi pace. Să fim izbăviţi de acest virus periculos, să ne izbăvească Sfânta Parascheva de orice neputinţă.
- Reguli pentru pelerini, la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Fără certificat verde sau test COVID, deşi rata...
- Pelerinajul la Sf. Parascheva, fără certificat Covid și fără buletin. Cei din zonele cu incidență mare nu vor...
- Mihai Chirica, despre pelerinajul de Sfânta Parascheva: Pelerinii din zonele cu incidenţă mare nu vor fi primiţi...
Pelerinajul de Sfânta Parascheva, pentru al doilea an la rând sub semnul restricţiilor
Culoare stricte şi reguli precise. Iar pentru asta, autorităţile au adus sute de litri de dezinfectant şi zeci de mii de măşti. Sute de jandarmi şi voluntari se vor asigura că distanţa va fi respectată de miile de pelerini care vor veni şi-n acest an la Iaşi.
Clara Mihociu, reporter Observator: Culoarul pe unde vor merge pelerinii va fi făcut, în special, în curtea catedralei. Dacă vor fi foarte mulţi oameni, atunci rândul se va lungi cu acest culoar făcut din garduri şi în parcarea catedralei şi abia apoi se va iesi cu randul si pe străzile din oraş.
De 18 ani, de împodobirea baldachinului pe care stă racla cu moaştele sfintei se ocupă aceeaşi familie.
Maria Buştei, florist: Nici nu-mi pot imagina un an fără să-i aducem flori sfintei. Anul acesta am ales o combinaţie pe care tatăl meu a numit-o toamna veselă.
Mezina familiei, care chiar poartă numele ocrotitoarea Iaşului, a venit cu propria ei dorință în acest an.
Am venit să mă rog pentru Doamne-Doamne.
Anul acesta pelerinajul va dura mai mult decât de obicei tocmai pentru a nu se crea aglomerări în preajma zilei de hram de pe 14 octombrie. Deși în Iaşi a fost astăzi o incidenţă de peste 7 la mia de locuitori, pelerinii vor putea veni la mitropolie şi în weekend, după ora 20, fără declarații pe proprie răspundere.