Interlopul Viorel Gongoi, fiul Mamei Omida, ridicat de DIICOT după ce ar fi cerut taxă de protecţie dezvoltatorilor imobiliari din Sectorul 1 - surse
Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi, percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Prahova, la persoane suspectate că cereau taxă de protecţie unor dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1. Conform surselor Observator, liderul grupării ar fi Viorel Gongoi, cunoscut drept fiul Mamei Omida şi reprezentant al Staborului Ţigănesc, interlopul care în urmă cu mai bine de un an îl ameninţa pe ministrul de Interne Marcel Vela.
De Redactia Observator la 09.11.2021, 18:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Procurorii DIICOT şi poliţişti ai Serviciului Grupuri Infracţionale Violente au efectuat percheziţii în Bucureşti şi Prahova la persoane suspectate că cereau taxă de protecţie unor dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1.
"La data de 09 noiembrie a.c., polițiști ai Serviciului Grupuri Infracționale Violente din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, împreună cu procurori din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au efectuat trei percheziții domiciliare, în municipiul București și județul Prahova într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și șantaj", se arată într-un comunicat remis Observatornews.ro.
Procurorii precizează că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza municipiului Bucureşti, în vederea comiterii infracţiunii de şantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept ”de taxă de protecţie”. La rândul lor, poliţiştii din Bucureşti au precizat că gruparea s-a axat pe dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1 din Bucureşti.
Cum i-ar fi ameninţat Viorel Gongoi pe dezvoltatorii imobiliari
- PUZ-ul Sector 6, anulat definitiv de instanţă. Nicuşor Dan spune că a pus capăt "golăniei" prin care s-a...
- Cine sunt interlopii care fac legea în Capitală. Gruparea Geamănu are în structură luptători de box şi MMA....
- Liderul clanului Duduianu, "săltat" de poliţişti: acuzaţii de furt de maşini şi şantaj. Elvis Pian susţine...
Conform surselor Observator, poliţiştii şi procurorii l-ar fi ridicat pe Viorel Gongoi, bărbatul care în 2020 l-a amenințat și apostrofat pe fostul ministru al Internelor Marcel Vela într-o filmare video postată pe o rețea de socializare. Potrivit Hotnews, Viorel Gongoi ar fi fiul Mamei Omida și este totodată reprezentant al Staborului Ţigănesc.
Potrivit surselor Observator, Viorel Gongoi trimitea membrii grupării pe la şantierele din Sectorul 1 şi şantajau dezvoltatorii prin ameninţări şi intimidări. Dezvoltatorii erau oameni potenţi financiar, aveau şantiere în zona de nord a Capitalei, iar gruparea lui Gongoi le provoca întârzierea lucrărilor şi nerespectarea termenelor.
Una dintre practicile folosite de membrii grupării era să le "explice" dezvoltatorilor că dacă nu plătesc taxa există riscul să le ia foc maşina.
Procurorii au mai precizat că fiecare membru avea un rol bine stabilit, ”puterea de decizie aparţinându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracţional”. ”Astfel, liderul direcţiona ceilalţi membri ai grupului la şantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare.
Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracţional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune şi intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcţie. În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecţie impusă, membrii grupului infracţional procedau la intensificarea acţiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la şantierul imobilului şi ameninţarea angajaţilor”, au precizat procurorii.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei şi 5.500 de euro.
Viorel Gongoi, audiat după ce l-a ameninţat pe Facebook pe ministrul Marcel Vela
Poliția Capitalei s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de incitare la ură sau discriminare, "în urma unei postări pe o rețea de socializare" făcută de un bărbat de 60 de ani care a fost depistat și condus la audieri.
"Deci dacă vrei despre departamentul ăsta al Poliţiei Capitalei, întrabă-mă pe mine, că îţi spun eu. Nişte **** care se vinde pe 200 de dolari. O să îţi dau un dosar din care reiese...băi, Vela... probe indubitabile (...) Băi treziţi-vă băi la realitate. Voi nu sunteţi de FBI. Sunteţi nişte **** miliţieni, bă! Ce antiterorism? Băi, câţi oameni cu bombe ai descoperit tu în România? Băi, Vela! Ce mari terorişti aţi descoperit, mă? (...) Păi tu, dacă se bate doi jegoşi, doi ţigani, un cioban şi un ţigan, tu îi ridici la rang de clan?", a declarat Gongoi într-un clip preluat de Antena 3.
Viorel Gongoi a șters prima înregistrare în care îi acuză pe polițiști că sunt corupți și a postat o nouă înregistrare în care își motivează gestul de a ataca Poliția deoarece o consideră vinovată pentru arestarea unuia dintre băieții săi care a decedat în penitenciar ulterior. De asemenea, Gongoi acuză Ministerul de Interne și mass-media că atacă toată etnia rromă folosind cuvântul clan atunci când se referă la orice scandal care împlică și rromi.
În acea perioadă, marcată de asasinarea lui Emi Pian, şeful clanului Duduienilor, Marcel Vela publicase o fotografie sugestivă pe Facebook, în care apare arătând cu degetele spre ochi, precizând că este atent la toţi cei care încalcă legea. Ministrul Vela a primit indicaţii de la premierul Orban, în timpul şedinţei de Guvern, care i-a cerut să intensifice lupta împotriva rețelelor infracționale, împotriva clanurilor interlope, nu doar să stea cu ochii pe ei.