Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reguli stricte de construcţie în Târgu Jiu după ce operele lui Brâncuşi au intrat în patrimoniul UNESCO. Cum vor arăta clădirile 

Intrarea operelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO aduce schimbări semnificative în ceea ce privește protecția și dezvoltarea urbană a zonei. Ansamblul Monumental Calea Eroilor, care include faimoasele sculpturi Poarta Sărutului, Coloana fără Sfârșit și Masa Tăcerii, a fost recunoscut oficial de UNESCO în această vară, după trei decenii de eforturi pentru obținerea acestui statut. 

de Redactia Observator

la 23.10.2024 , 09:35

Odată cu această includere, vor fi impuse reguli stricte privind noile construcții în apropierea monumentelor. Astfel, pe Calea Eroilor, strada ce unește cele mai importante opere ale lui Brâncuși expuse în aer liber, nu se vor mai putea ridica blocuri înalte.

"În ceea ce priveşte regimul de înălţime cred că ar trebui limitat la nivelul unei case cu mansardă măcar de acum încolo. Blocurile care există și nu mai pot fi demolate din punctul nostru de vedere cred că ar trebui cumva amenajate, înconjurate de niște copaci", spune Victor Banța, secretar adjunct Ministerul Dezvoltării.

Clădirile trebuie să se încadreze într-o anumită estetică

Vezi și

Noile clădiri vor trebui să respecte un regim de înălțime și o estetică arhitecturală corespunzătoare, pentru a nu diminua importanța și frumusețea operelor lui Brâncuși.

Pe acelaşi subiect

"Nu vom mai putea colora fiecare casă şi fiecare bloc din zona centrală aşa cum ne dorim. Vorbim de 100 de metri stânga și 100 de metri dreapta, unde se respectă aceeași legislație. Vorbim și de zona de protecție a Căii Eroilor, nu numai de o stradă care are 6-7 metri lățime", spune Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu.

Localnicii sunt de părere că o regulă care ar trebui impusă în apropierea operelor lui Brâncuşi ar trebui să fie păstrarea curăţeniei.

După finalizarea Planului Urbanistic Zonal, acesta va fi supus aprobării Guvernului printr-un proiect de hotărâre. Măsurile sunt menite să protejeze patrimoniul cultural și să asigure o dezvoltare urbană armonioasă în Târgu Jiu, care să respecte moștenirea artistică a lui Brâncuși. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Evenimente » Reguli stricte de construcţie în Târgu Jiu după ce operele lui Brâncuşi au intrat în patrimoniul UNESCO. Cum vor arăta clădirile