Inundaţii fără precedent în Galaţi: au căzut aproape 200 l/mp în mai puțin de 24 ore. 4 oameni au murit, alte sute așteaptă să fie salvați. Bani de Rezerva de Stat pentru sinistraţi
Inundațiile au făcut părpăd în Galaţi, unde au căzut precipitaţii de aproape 200 de litri/mp în mai puțin de 24 ore, cele mai afectate fiind localitățile Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia- Conachi, Izvoarele şi Cuca). Cei de la Apele Române anunţă că două baraje piscicole au cedat sâmbătă dimineață, în urma ploilor abundente din ultimele ore. Patru oameni au murit în Galați, luați de viituri.
De Redactia Observator la 14.09.2024, 17:40UPDATE 17:40 - Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, anunţă că peste o sută de militari sunt pregătiţi să intervină pentru salvarea sinistraţilor, dacă va fi nevoie, dar şi pentru limitarea efectelor calamităţilor. Ministrul precizează că "lanţul e decizie este mult mai scurt", solicitărilor venite din partea autorităţilor locale urmând a li se răspunde fără a mai fi nevoie de avize de la Bucureşti.
UPDATE 17:10 - Premierul Marcel Ciolacu a dispus Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Sociale să elibereze urgent ajutoare pentru persoanele din judeţul Galaţi, afectate de inundaţii, care vor primi apă şi alimente (conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr şi cascaval) pentru o perioadă de 7 zile, 50 de locuinţe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară. În plus, 10 bărci de salvare ale Armatei vor ajunge în scurt timp în Comuna Pechea din judeţul Galaţi.
UPDATE 16:22 - Primăria Galaţi anunţă că pune la dispoziţia sinistraţilor din localităţile grav lovite de inundaţii peste 860 de locuri în spaţii din municipiu. Conforn unui comunicat transmis de reprezentanţii municipalităţii, Primăria Galaţi pune la dispoziţia comunităţilor afectate de inundaţii un număr de 866 de spaţii de cazare în şapte spaţii, respectiv la Căminele studenţeşti (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcţiei de Asistenţă Socială Galaţi (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul Dimitrie Ioan Frigator (30 de locuri) şi la Centrul multifuncţional de servicii sociale (28 de locuri).
UPDATE 15:45 - Premierul Marcel Ciolacu anunţă că prioritatea autorităţilor, în contextul inundaţiilor care afectează mai multe zone, dar mai ales judeţele Galaţi şi Vaslui, este salvarea de vieţi omeneşti. El ridică subiectul „nevoii” legate de o „discuţie foarte serioasă” în ceea ce priveşte situaţia din judeţul Galaţi, cel mai grav afectat, pentru ca inundaţii devastatoare să nu se mai întâmple, în condiţiile în care este pentru a treia oară când zona este lovită de inundaţii.
- Vremea extremă face prăpăd în toată lumea. O furtună de zăpadă a ucis o femeie, în Italia; Cehia şi...
- Ciclonul Boris face prăpăd în România. Potop în Galaţi, Vaslui, Bacău și Neamț. A plouat în câteva ore...
- Marcel Ciolacu anunţă că va merge la Galaţi, judeţul înghiţit de ape. Premierul va stabili măsuri pentru...
- Imaginile dezastrului în județul Galați, după ploile torențiale. Cinci oameni au murit luați de viituri,...
- ANM a prelungit codul roșu de ploi torenţiale în Galaţi şi Vaslui. În localitatea Cudalbi, apa ajunge și la...
- Primele decese în urma potopului. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, luate de viituri, în Galaţi. Zeci de...
UPDATE 15:15 - Cele mai mari cantităţi de apă au căzut însă în judeţul Vaslui. Şi aici e prăpăd iar pericolul nu a trecut. Codul roşu a fost extins până la noapte, iar pompierii intervin cu tot ce au în dotare. Trei oameni daţi dispăruţi, au fost găsiţi în viaţă şi o comună din judeţ este complet izolată.
UPDATE 14:40 - Peste 5.000 de gospodării din 12 localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, 252 de persoane fiind evacuate. Patru persoane au decedat. În judeţul Vaslui, mai multe gospodării din 5 localităţi au fost inundate, iar 40 de persoane au fost evacuate.
UPDATE 13:00 - În Corod, o femeie a fost găsită moartă la poarta casei. N-a mai apucat să fugă. A mai murit un bărbat din localitatea Pechea, unul din Drăguşeni. Iar încă o victimă este din Costache Negri. În satul Vameş, câteva persoane aşteaptă salvarea pe capota unei maşini. Nivelul apei a crescut atât de mult şi atât de repede, încât oamenii nu au avut altă soluţie.
UPDATE 12:27- Ministerul Sănătăţii a anunţat că va organiza celulă de criză în urma inundaţiile catastrofale din Galaţi şi Vaslui. Astfel, asistenţa medicală va fi asigurată pentru oamenii din zonele afectate, fiind asigurate dozele de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A.
UPDATE 12:27- "Două baraje piscicole administrate de terți au cedat", transmite Apele Române. Este vorba despre acumularea Potârnichea, situată în amonte de Costache-Negri (distanță de 2 km), cu un volum de 200.000 mii de metri cubi de apă, care va afecta terenuri agricole. Al doilea baraj se află în în zona Hanu Conachi, iar volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările din aval, Liești 1 și Liești 2. "Pagubele potențiale vor fi de terenuri agricole", precizează autoritățile.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a instituit cod roșu hidrologic valabil pana astăzi la ora 14.00. Pe râurile din bazinele hidrografice:
- Siret - afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci (județul Galați),
- Prut - afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Elan (județele Galați și Vaslui) se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE apărare
"Recomandăm ca populația să nu circule în zonele afectate de inundații și să respecte cu strictețe indicațiile oferite de autorități. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații suplimentare", conchid cei de la Apele Române.
Cinci persoane au murit luate de viituri, în Galați
Cinci persoane au murit, sâmbătă, din cauza ploilor abundente din județul Galați, informează ISU Galați. Sunt cinci persoane care au decedat din cauza viiturilor din județul Galați.
Este vorba despre un bărbat în localitatea Pechea, unul în Drăgușeni, două femei de 86 ani și 96 ani la Costache Negri și o femeie de 75 de ani la Corod.
Un elicopter Black Hawk al IGAv va survola județul Galați. Caută supraviețuitori în satele acoperite de ape
Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.
Pompierii au intervenit pentru salvarea a 95 persoane, 87 din Galați și 8 din Vaslui, precum și pentru evacuarea apei din mai multe gospodării. "În contextul avertizărilor de fenomene meteorologice ce vizează instabilitate atmosferică, averse torențiale și importante cantitativ, în data de 14.09.2024 între orele 07.00 – 10.00 s-au înregistrat efecte în 7 localități din 6 județe (AG, BC, GL, IS, NT, VS), unde s-a intervenit pentru salvarea a 95 persoane (87 -județul Galați, 8 – județul Vaslui ) și pentru evacuarea apei din mai multe gospodării", transmite IGSU.
Totodată, pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.
În localitatea Cudalbi, apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri.
UPDATE 10:38 - Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea sâmbătă în Botoșani și merge în județul Galați.
Prim-ministrul va discuta cu autorităţile locale despre măsurile urgente de intervenţie şi de sprijin pentru populaţia şi comunităţile grav afectate de inundaţii.
Potop în Galaţi, Vaslui, Bacău și Neamț. A plouat în câteva ore cât pentru două luni
Furtunile au făcut prăpăd, noaptea trecută, în mai multe zone din ţară.
Ploile abundente însoţite de descărcări electrice i-au speriat pe piteşteni, care au fost avertizaţi de un mesaj RO Alert să stea în casă. În mai multe zone ale oraşului, străzile s-au transformat în râuri după ce reţeaua de canalizare nu a mai putut face faţă debitului mare de apă. Casele oamenilor au fost şi ele afectate după ce curţile au fost complet inundate. Şoferii au circulat cu dificultate, mai ales că, în unele cazuri, apa a ajuns aproape de capota maşinii.
Vijelia puternică a smuls doi brazi uriaşi din pământ, iar pompierii au intervenit de urgenţă cu o platformă de lucru la înălţime pentru a-i îndepărta.
A fost rupere de nori şi în judeţul Bacău, unde 24 de localităţi au fost sub cod roşu de ploi abundente. În anumite zone, cantităţile de apă au acumulat chiar şi 60 de litri pe metru pătrat. Şi aici străzile s-au transformat într-un adevărat coşmar pentru şoferi.
În Galaţi, a plouat în câteva ore cât pentru două luni. Prăpăd la Slobozia Conachi
Nici judeţul Galaţi nu a scăpat de vremea rea. Seara trecută, în mai multe localităţi a plouat în câteva ore cât pentru două luni, iar în această dimineaţă meteorologii au emis un cod roşu de inundaţii. Localnicii din Slobozia Conachi au fost evacuaţi din case din cauza riscului crescut de inundaţii. După avertizările meteorologilor, autorităţile au intrat în alertă. Ploile torenţiale ar putea duce la inundaţii uriaşe. Ministrul Mediului a dat ordin ca angajaţii de la Apele Române să fie pregătiţi în orice moment să sară în ajutorul oamenilor.
Potrivit meteorologilor, ciclonul Boris, care abia a atins ţara noastră, continuă să aducă frig, ploi torenţiale şi chiar ninsori la munte. Estul ţării este sub cod portocaliu de furtuni până la prânz.