Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imaginile dezastrului în județul Galați, după ploile torențiale. Puhoaiele au inundat străzi și au ajuns la acoperișurile caselor

Patru oameni au murit în județul Galați, după ce ciclonul Boris, care a măturat Europa, a lovit în zona Moldovei. Puhoaiele au inundat străzile şi au ajuns până la acoperișurile oamenilor. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea sâmbătă în Botoșani și merge în județul Galați.

de Redactia Observator

la 14.09.2024 , 14:18

Departamentul pentru Situații de Urgență informează că în această dimineață, până la ora 10:00, salvatorii au intervenit în șapte localități din șase județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț și Vaslui), pentru salvarea a 95 persoane (87 din județul Galați, 8 din județul Vaslui). Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, unde urmează să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.

Sate acoperite de ape

Comuna Slobozia Conachi din județul Galați este una dintre localitățile grav afectate de aceste inundații. În acest moment, aici, apa este în creștere, vine de pe versanți. Sunt foarte multe case și curți inundate, iar anumite locuri apa este pur și simplu până la acoperișuri. Sunt persoane blocate, în continuare, în curți și în case.

Articolul continuă după reclamă

Pompieri din Tulcea și Vrancea au fost solicitați să intervină si ei în Galați, pentru a încerca să salveze oamenii din localitățile gălățene unde viiturile au măturat tot ce au întâlnit în cale. 

Pe acelaşi subiect

Localnicii sunt disperați, spun că și-au piedut agoniseala de o viață. 

Patru morți după potop, în Galați

Sunt patru persoane decedate, respectiv un bărbat în localitatea Pechea, unul în localitatea Dragușeni, o femeie de 86 ani în Costache Negrii și o femeie de 75 ani în Corod, potrivit ISU Galați.

Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.

În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:

• DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu

• DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri

• DJ 251A între Drăgușeni și Corod

• DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni

• DN 24D între Vârlezi și Crăiești

• DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri

• DJ 253 între Băleni și Umbrărești

• DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor

• DJ 242B între Băneasa și Moscu

• DJ 251A între Nicopole și Brătulești

• DJ 251 între Suceveni și Rogojeni

• DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni

• DJ 251 între Corod și Valea Mărului

Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În Cudalbi, apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri. 

Alunecare de teren pe Valea Oltului

Pe Drumul Naţional 7, în apropierea localităţii Brezoi, cantităţi impresionante de nămol au căzut de pe versant, blocând astfel benzile de circulaţie. Pentru reluarea cât mai rapidă a circulaţiei, mai multe echipaje de intervenţie de la Drumuri s-au mobilizat rapid şi cu ajutorul utilajelor au început curăţarea carosabilului.  Alunecarea de teren a dat bătai de cap şoferilor care se aflau pe această rută. În timp ce drumarii încercau să îndepărteze aluviunile de pe şosea, circulaţia pe DN 7, dinspre Sibiu către Râmnicu Vâlcea, a fost deviată, pe DN 1, către Brașov, autoturismele care circulau pe autostrada A1 fiind întoarse de la Boiţa. În cele din urmă, circulaţia pe Drumul Naţional 7 în zona Brezoi a fost reluată la 6 ore după ce muncitorii au început să îndepărteze aluviunile.  

Valea Oltului a fost închisă timp de o lună pentru lucrări la viitoarea autostradă Sibiu-Pitești, pentru care a fost nevoie de defrișări în zonă. Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov au transmis că viitura nu s-a produs pe sectorul Lazaret-Boița, unde s-au efectuat lucrările, prin urmare nu ar exista o legătură între defrişări şi alunecarea de teren produsă noaptea trecută. 

Vijelia a smuls doi brazi uriaşi din pământ, în Piteşti

Ploile abundente însoţite de descărcări electrice i-au speriat pe piteşteni, care au fost avertizaţi de un mesaj RO Alert să stea în casă. În mai multe zone ale oraşului, străzile s-au transformat în râuri după ce reţeaua de canalizare nu a mai putut face faţă debitului mare de apă.    

Casele oamenilor au fost şi ele afectate după ce curţile au fost complet inundate. 

Şoferii au circulat cu dificultate, mai ales că, în unele cazuri, apa a ajuns aproape de capota maşinii. Vijelia puternică a smuls doi brazi uriaşi din pământ, iar pompierii au intervenit de urgenţă cu o platformă de lucru la înălţime pentru a-i îndepărta. 

Rupere de nori și în Bacău

A fost rupere de nori şi în judeţul Bacău, unde 24 de localităţi au fost sub cod roşu de ploi abundente. În anumite zone, cantităţile de apă au acumulat chiar şi 60 de litri pe metru pătrat. Şi aici străzile s-au transformat într-un adevărat coşmar pentru şoferi. 

După avertizările meteorologilor, autorităţile au intrat în alertă. Ploile torenţiale ar putea duce la inundaţii uriaşe. Ministrul Mediului a dat ordin ca angajaţii de la Apele Române să fie pregătiţi în orice moment să sară în ajutorul oamenilor.  Potrivit meteorologilor, Ciclonul Boris, care abia a atins ţara noastră, continuă să aducă frig, ploi torenţiale şi chiar ninsori la munte. Estul ţării este sub cod portocaliu de furtuni până la prânz.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Imaginile dezastrului în județul Galați, după ploile torențiale. Puhoaiele au inundat străzi și au ajuns la acoperișurile caselor