Jungla "s-a mutat" la Oradea spre bucuria copiilor. Sălile Muzeului Crișului, transformate într-un safari african
Jungla s-a mutat la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde a fost deschisă o expoziţie inedită, iar vedete în această perioadă sunt vietăţile din Africa. Cele 70 de animale împăiate au fost aduse din Austria şi sunt realizate de un specialist. Vizitatorii mici şi mari nu au întârziat să ia la pas mica savană improvizată în sălile muzeului.
De Redactia Observator la 23.08.2024, 08:55
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Zecile de animale sălbatice îi duc pe vizitatori la gândul că sunt într-un safari pe continentul african. "Până acum am găsit cinci specii de antilope. Cea mai spectaculoasă mi se pare antilopa kudu deoarece are coarne în formă de spirală".
Cei mici, însoţiţi de părinţi şi bunici, au fost curioşi să afle detalii despre animale. “Dacă nu ajungem să vedem în natură, măcar la muzeu să ne uităm şi să facem cunoştinţă”.
Exponatele au fost aduse din Viena şi realizate de artistul Helmut Raith, un specialist cu peste 50 de ani de experienţă în domeniu. Lucrările sale fac parte din nenumărate expoziţii, muzee şi târguri din Europa. Majoritatea animalelor provin de la grădini zoologice, unde acestea au decedat. Împăierea este un îndelung proces care durează.
"Dacă ajunge din Africa, transportul durează. După aceea vine împăiatul; asta înseamnă trasă pielea jos, pusă în sare, spălată, uscată şi apoi este trasă pe o formă, fie din spumă, fie din silicon, pe diferite modele. Durează cam câteva luni", spune Brigitte Szilagyi, organizatorul expoziţiei.
Pe lângă animalele din Africa, sunt şi câteva exempare din Europa, America şi Asia. Întreaga expoziţie este gândită pentru a oferi o imagine realistă a habitatului natural. “Intenţionăm ca muzeu să găzduim un fel de colaborare şi pe termen mai lung, deci în fiecare an să facem un nou episod cu fauna, în principal cu fauna fiecărui continent", a transmis Adrian Gagiu, șeful Secţiei Ştiinţele Naturii MTC. Expoziţia va fi deschisă până la sfârşitul lunii decembrie, iar taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.