Klaus Iohannis anunță că scade numărul de îmbolnăviri, în localitățile carantinate: "Deci lockdown-ul nu se întâmplă"
Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni, că scade numărul de cazuri de coronavirus în localitățile care au intrat în izolare. Președintele a repetat faptul că nu intenționează să instituie o carantină la nivel național, după alegerile parlamentare, precizând că "sunt politicieni fără scrupule care se promovează cu știri de tip senzațional".
De Daniel Murărescu la 26.11.2020, 02:33- Președintele a cerut o analiză de la INSP cu privire la situația epidemiologică din localitățile carantinate
- Iohannis: "Nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național"
Observator a transmis în direct declarațiile președintelui Klaus Iohannis:
Redăm în continuare cele mai importante declarații privind scăderea numărului de îmbolnăviri în localitățile carantinate din Cluj, Sălaj, Sibiu și Mureș.
Am avut astăzi o ședința cu prim-ministrul Ludovic Orban, cu ministrul Sănătății Nelu Tătaru și cu secretarul de stat Raed Arafat pe tema situației epidemiologice actuale din România.
Am analizat măsurile privind carantina zonală și am solicitat INSP o analiză privind evoluția pandemiei în orașele și municipiile carantinate.
Datele furnizate relevă că, începând cu 20 noiembrie, la nivel național de observă o tendința de scădere a evoluției infecțiilor cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a rate de pozitivare.
Se vede foarte clar cum, de câteva zile bune încoace, am ajuns pe un palier și tendința este de scădere. Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat aceste măsuri, ceea ce ne oferă motive de optimism.
Este doar un început. Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor este pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute.
De ce este nevoie de carantinare în localități? Când rată de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare. Aceste măsuri se regăsesc în conceptul de carantinare zonală, care reduce mobilitatea, locuitorii se întâlnesc mai rar între ei, inhibând răspândirea virusului.
Voi da exemple de evoluției în orașele carantinate din Cluj, Sălaj, Sibiu și Mureș.
Pentru a fi mai eficienți și pentru a putea controla epidemia, pe baza acestor date, INSP a actualizat procedura de răspândire a SARS-CoV-2 în privința măsurii de carantinare locală sau a ridicării carantinei.
În acest context de carantină lockdown, vreau să fie foarte clar. Nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național, un așa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, nu există nicio intenție de a intra în lockdown după alegeri. Sunt politicieni fără scrupule care se promovează cu știri de tip senzațional și vin să ne spună ce se va întâmpla. Deci lockdown-ul nu se întâmplă.
Vom continua să instituim zonale sau regionale, în localități, acolo unde situația o impune.
Din păcate mortalitatea și gradul de ocupare a secțiilor AȚI sunt prea ridicate. Prea mult români pierd lupta cu acest virus teribil și las familii indoiale.
Medicii și întregul personal de suport angrenați în bătălie depun eforturi uriașe, aproape supraomenești, pentru a salva vieți. Fac apel către oameni să respecte regulile de prevenție. Solidari și responsabili putem spera să obținem rezultate pe termen lung și să scădem rata infecțiilor.