Antena LIVE
Video

Matematica profesorilor, diferită de cea a ministrului Educaţiei. Dascălii spun că măririle nu sunt suficiente: "Aceşti 500 de lei sunt praf în ochi"

Ministrul Educaţiei cheamă în clase profesorii care continuă greva, chiar dacă Guvernul le-a mărit salariile. Oferta nu a fost acceptată, însă, de sindicate. Cifrele arată că un profesor debutant a obţinut aproape toată majorarea cerută, de 25 de procente. Un cadru didactic cu vechime medie poate să fie şi el, teoretic, mulţumit de procent. Dar leafa reală este încă departe să îi asigure un trai decent, spun profesorii. Cel mai departe de ţinta revendicării sunt profesorii cu experienţa cea mai mare. Ca să fie mai convingătoare, Ligia Deca a refăcut calculele astăzi. Şi a adăugat la salariu sporuri pe care nu toţi profesorii le iau. 

De la 02.06.2023, 19:20

Greva profesorilor. Ministerul Educaţiei a prezentat astăzi mai multe exemple de salarii ale profesorilor care sunt în grevă de două săptămâni. Un profesor cu gradul didactic doi va câştiga 6.186 de lei în mână, cu tot cu sporuri de solicitare neuopsihică, învăţământul special, dirigenţie şi gradaţie de merit. Doar 16% dintre profesori iau spor pentru gradaţie de merit, în învăţământul special sunt încadraţi doar 6%, iar spor de dirigenţie încasează 70% din ei. Asta înseamnă că majorările salariale calculate de minister nu sunt valabile pentru toţi. 

Greva profesorilor. Cum se calculează noile salarii, după OUG

"Salariul mediu în Educaţie, începând cu luna aceasta, creşte până spre 8.500 de lei brut, dacă luăm în considerare tot personalul din învăţământ. Acest salariu este în acest moment, după Ordonanţa 53, mai mare decât salariul mediu brut la nivel naţional", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

Maria Ciocîia este dirigintă şi profesoară de informatică la o şcoală din Medgidia. A calculat majorările oferite de Guvern, dar nu a ajuns la acelaşi rezultat ca ministrul Educaţiei. "De 1.000 de lei creşterea brut, care în mână însemană 500 de lei. Aceşti 500 de lei sunt praf în ochi. După 24 de ani de vechime şi garde didactice şi muncă şi învăţat şi examene şi concursuri, mă ridic undeva la 4.500 cu ore suplimentare, cu dirigenţie", spune Maria Cicîia, profesoară de informatică.

Pe acelaşi subiect

Profesorii, revoltaţi de reacţia Guvernului şi a preşedintelui Klaus Iohannis

Profesorii sunt decişi să continue greva. Felicia Vranău, profesoară de franceză de 38 de ani la Suceava, este revoltată. Şi de calculele ministrului, şi de faptul că preşedintele Iohannis i-a certat pe dascăli pentru că merg înainte cu protestul. 

"Niciodată nu m-am simţit mai jignită, când am auzit aceste cuvinte ale domnului preşedinte (n.r. că profesorii au obţinut ce au vrut). El trăieşte într-o realitate paralelă, asta este părerea mea. Am o emoţie pe care nu mi-o pot stăpâni", mărturiseşte Felicia Vranău, profesoară de limba franceză.

Întrebată dacă renunţă la grevă, aceasta răspunde: "Nu, nu, greva merge înainte, hotărât nu. E o strategie a lor pentru a amăgi populaţia, în special părinţii şi elevii, şi în acelaşi timp de a ne prostii pe noi".  

Când au loc examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională

Conform actualului calendar, examenul de Bacalaureat ar trebui să înceapă pe 12 iunie, iar Evaluarea Naţională o săptămână mai târziu. "Decizia privind amânarea examenelor naţionale ar putea fi luată săptămâna viitoare la nivelul Ministerului Educaţiei, asta dacă de marţi şcolile vor fi în continuare închise, în cazul în care profesorii decid să continue greva", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator. 

După două săptămâni de grevă, părinţii încep să îşi piardă răbdarea. Se tem că examenele vor fi decalate pe termen lung sau că anul şcolar va fi îngheţat. Liceenii care au fost pre-admişi la o facultate din străinătate riscă să piardă locul pentru că nu pot da examene fără diploma de Bacalaureat. Dacă la începutul grevei erau de partea profesorilor, acum le transmit acestora că trebuie să se întoarcă la ore fiindcă au primit ce au cerut.

"Nu mai susţinem cu atâta ardoare aceste revendicări. Copiii sunt pur si simplu bulversaţi. Au deja starea de tensiune provocată de aceste examene, nu le mai trebuie încă o stare provocată de incertitudine", spune Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Părinţilor. 

Mulţi părinţi sunt debusolaţi şi ei. Au impresia că anul acesta copiii au fost mai puţin la ore şi mai mult în vacanţe ori au avut alte activităţi. De la începutul anului, şcoala a fost fragmentată de şase ori. După vacanţa de iarnă, elevii au mers la şcoală 30 de zile, apoi a venit vacanţa de schi. Au urmat 20 de zile de cursuri, întrerupte de Şcoala Altfel. Abia s-au întors elevii la ore, că a venit vacanţa de Paşte. Apoi, după câteva zile de şcoală, au început Săptămâna Verde. Când au terminat-o, au mai mers 15 zile la şcoală şi s-au oprit din nou - profesorii au intrat în grevă. 

Ți-a plăcut acest articol?

elevi greva greva profesori greva scoala ligia deca profesori scoala
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024