Antena Meniu Search
x

Video Guvernul a aprobat OUG privind majorarea salariilor din educație. Ciucă: România nu își mai permite să țină dascălii și elevii departe de școală

Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţie din sistemul de învăţământ. Imediat după, a urmat o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, care însă nu au avut rezultatul scontat. Greva va continua și marți, au anunțat liderii de sindicat. 

de Redactia Observator

la 01.06.2023, 13:56

Vezi și

Consultările ar urma să aibă loc la ora 13,30, respectiv ora 19,00, precizează sursa amintită.

La începutul ședinței, Nicolei Ciucă a declarat că este momentul să recunoaștem că astăzi România nu își mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. 

Ciucă: România nu își mai permite să țină dascălii și elevii departe de școală

„Sunt convins că astăzi autoritățile, părinții, dascălii, suntem datori ca îndeosebi de ziua lor să facem în așa fel încât să le recunoaștem dreptul la educație și să facem în așa fel încât să benefieze de tot ceea ce înseamnă dreptul la școală. Eu am convingerea că în urma acestor aproape două săptămâni in care ne-am întâlnit cu liderii de sindicat, cu reprezentanții părinților, ai copiilor, am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rorlul esențial al educației”, a spus premierul, care a reafirmat disponibilitatea la dialog a autorităților.

Pe acelaşi subiect

„Am convocat această ședință de Guvern, astăzi de 1 iunie, pentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în așa fel încât să remediaem tot ceea ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care s-au acumulat o serie de nedreptăți și inechități în sistemul educațional, iar acestea trebuie să fie îndreptate”, a adăugat Ciucă.

Acesta a spus că ordonanța de urgență schimbă radical modul de salarizare în educație.

„Întregul personal din sistemul de educație, aproximativ 330.000 de oameni, care au zilnic grijă de copiii noștri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanția încrederii că discutăm despre un proces ireversibil, care va fi consolidat prin dialog, prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educației și la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din Educație”, a afirmat premierul.

Șeful Guvernului este convins că prin decizia de astăzi și prin întâlnirile pe care le va avea cu reprezentanții sindicatelor din Educație „vom reuși să redăm speranța unui viitor mai bun pentru copiii noștri”.

„Este momentul să recunoaștem că astăzi România nu își mai poate permite să țină dascălii și elevii departe de școală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a opta, sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul și trebuie să intre în examenul de Bacalaureat, sunt aspecte pe care le avem în vedere, astfel încât să intrăm în normalitate”, a precizat Nicolae Ciucă.

Miercuri seară, Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învăţământ pe care Guvernul le va aproba joi. Potrivit unui comunicat al Executivului, în acelaşi context, prim-ministrul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au făcut un apel la responsabilitate către toţi angajaţii din sistemul educaţional pentru a înceta greva.

Liderii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat, însă, că greva generală va continua. Sindicaliştii au respins propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ.

"În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat - n. r.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei", a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. 

Au refuzat oferta și vor continua greva

După 9 zile de grevă şi două mitinguri uriaşe, profesorii ar putea să se întoarcă la catedre din 6 iunie. Guvernul a pus pe masa creşteri salariale: circa 600 de lei net, începând de astăzi, pentru profesori şi 250 de lei pentru personalul auxiliar. În plus, veniturile dascălilor care intră în sistem vor creşte, în trei ani, până la salariul mediu net pe economie, care acum e aproape 4.500 de lei. O ofertă care din păcate nu este pe placul profesorilor.

Sindicatele anunță că greva continuă 

Greva din Educaţie continuă după o zi lungă de negocieri şi discuţii între sindicatele din Educaţie. Aceştia resping acordul propus de Guvern şi anume majorarea salariilor dată printr-o OUG.

Prima majorare pentru cadrele didactice cu o mie de lei brut, lunar, iar pentru personalul auxiliar patru sute de lei lunar, urmând ca din 2024 să mai aibă loc o creştere. Prima dintr-o creştere etapizată de 40% şi următoarele două de câte 30%.

Nu sunt, se pare, de acord profesorii din teritoriu cu aceste condiţii puse de Guvern. Guvern care pare că nu mai cedează - ultima ofertă a fost un ultimatum dat sindicatelor din Educaţie pentru a veni cu un răspuns pe masă în faţa premierului. Răspunsul a fost nu, deci greva continuă, aşadar ordonanţa se va adopta indiferent de acest răspuns negativ al sindicatelor.

Spuneau aseară la ieşirea de la discuţiile cu premierul cei din sindicate că cei de la FSLI vor ca această majorare să fie de 2 mii de lei şi nu de o mie de lei, iar majorarea din 2024 să aibă loc o dată şi nu în 3 tranşe.

Celălalt sindicat, Spiru Haret spunea că va convoca o şedinţă de urgenţă, un colegiu al liderilor, convocat în regim de urgenţă pentru a lua o decizie pentru a spune ce pretenţii sunt în plus ca să le prezinte Guvernului, însă repet, Guvernul spune că este o ordonanţă de urgenţă aceasta, un ultimatum, pe care o va adoptat şi nu va mai face compromisuri în ceea ce priveşte salarizarea profesorilor.

Înţelegem, potrivit informaţiilor pe surse că în interior, la discuţii sindicaliştii au spus că şi-au îndeplinit mandatul, însă înţelegem că s-ar fi pierdut puţin controlul în teritoriu, la sindicatele din teritoriu. Aşadar urmează zile libere pentru prof şi elevi, vacanţa de 1 iunie şi rusalii, probabil de săptămâna viitoare sau până săptămâna viitoare vom avea o decizie în acest sens, având în vedere discuţiile care vor continua în aceste zile între liderii de sindicat şi profesori pentru a putea încheia anul şcolar, an şcolar problematic pentru cei care termină clasa a 8a şi clasa a 12a, în privinţa testărilor naţionale şi a examenelor de bac, aşadar în edicaţie, în continuare, situaţia rămâne neschimbată. Greva generală continuă, cel puţin pentru moment. 

Ce prevede documentul 

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Guvernul a aprobat OUG privind majorarea salariilor din educație. Ciucă: România nu își mai permite să țină dascălii și elevii departe de școală