Ce salarii nete vor avea profesorii, după OUG aprobată de Guvern. Sumele explicate de Ministerul Educaţiei, în funcţie de vechime şi grad didactic
Greva profesorilor continuă, după ce nemulţumirile legate de salariile cadrelor didactice nu au fost soluţionate la noile negocieri de la Palatul Victoria. Guvernul a aprobat, joi, OUG privind majorarea salariilor din Educație, iar ministrul Ligia Deca a făcut precizări cu privire la câţi bani ar urma să câştige, net, profesorii, după adoptarea ordonanţei de urgenţă.
Greva profesorilor va continua și marți, au anunțat reprezentanții sindicatelor la finalul negocierilor avute joi cu reprezentanții Guvernului. Între timp, ministrul Educaţiei Ligia Deca a explicat care va fi cuantumul salariilor nete pentru cadrele didactice, după adoptarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului care prevede majorări salariale pentru personalul din învăţământ.
Greva profesorilor. Cât vor câştiga dascălii
Astfel, un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 lei va primi 3.365 de lei net. De asemenea, "un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985 de lei, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 lei net", a adăugat ea, potrivit news.ro.
"Dacă ne referim la bază, deci fără creşterile legate de dirigenţie, învăţământ special, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net şi ar ajunge la 2.956 tot pe net. Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net. Asta înseamnă de la 4.678 la 5.802 pe brut, iar un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net", a explicat Ligia Deca, întrebată la finalul şedinţei de joi a Executivului cât vor câştiga cadrele didactice după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă care prevede majorări salariale în Educaţie.
- Bogdan Petre, profesor de Geografie: Eu şi colegii mei nu ne dorim să acceptăm oferta Guvernului
- Guvernul a aprobat OUG privind majorarea salariilor din educație. Ciucă: România nu își mai permite să țină...
- Sindicaliştii din Educaţie resping ultima ofertă de a înceta greva: Măriri de 600 de lei şi venituri cât...
"Să reţinem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică", a mai spus ministrul Ligia Deca. "De exemplu, sporul de dirigenţie se aplică la 70% din personalul didactic şi venitul este mai mare, mulţi profesori au şi plata cu ora, deci vorbim dacă este să vorbim pe venituri deja este o altă conversaţie", a continuat ea.
OUG pentru majorările de salarii din Educație
Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă care prevede creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Şi cadrele didactice auxiliare vor avea o majorare tot de 1.000 de lei. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă sunt aplicate de la 1 iunie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰