Motivul pentru care Sebastian adoră tatuajele. Primul a fost făcut la doar 12 ani: "Decât să joc la păcănele, prefer să fac ceva cu banii"
Zeci de tineri se laudă cu noile tatuaje, realizate zilele acestea la Iaşi. Acolo are loc cel mai mare festival de profil din ţară, la care participă 130 de artişti din toată lumea. Se cer personaje manga, portrete dar şi desene suprarealiste. Însă lucrarea care a ridicat cele mai multe sprâncene reprezintă un porc.
De Clara Mihociu la 16.03.2024, 20:09Mihai, un artist din Bucureşti care lucrează în acest domeniu de mai bine de un deceniu, este autorul acestui tatuaj cu care puţini ar fi de acord. Ce reprezintă porcul pe care Sebastian îl are de azi pe picior?
Sebastian: Ipocrizia umană, în care gen: lăsaţi-mă frate să fac ce vreau, cam asta reprezintă în mare parte tatuajul asta.
Mihai Turuianu, tatuator: El a înţeles cumva forma mea de artă. Am încercat să încadram noul stil de viaţă, noul mod de viaţă al lui, cumva ignoranţa şi individualitatea este un pic diferită de cea veche, unde se punea mai mult accent pe unitate.
"Îţi dau dependenţă foarte mare"
Tânărul vrea să iasă din tipare când alege modelul şi spune că urmează să se tatueze şi pe spate.
Sebastian: Primul tatuaj a fost făcut la 12 ani. Îţi dau dependenţă foarte mare. Mereu cauţi să schimbi câte ceva.
De ce îi place atât de mult această artă?
Sebastian: Părerea mea decât să mergi să joci la păcănele, să fumezi, să bei, prefer să fac ceva cu banii cu care să rămâi, adică pe ăsta chiar nu mai poţi să îl scoţi.
Fenomenul a luat amploare
Fenomenul desenelor full body a devenit popular rapid și printre femei. În doar doi ani această tânără și-a acoperit complet brațele, spatele, pieptul şi gâtul.
Tânără: Primul a fost acesta. Nu reprezintă ceva anume. Este o investiţie destul de mare, doar că merită.
Clara Mihociu, reporter Observator: 125 de tatuatori se află la Iași, veniți de pe 4 continente, și nici unul nu a avut timp să stea. Printre ei găsim și tineri care s-au programat încă de anul trecut pentru a fi tatuați acum la festival de artiștii de peste hotare.
Cât costă să îţi faci un tatuaj
Marco locuieşte în Portugalia şi este artist tatuator de 12 ani. Pentru el, desenele pe piele reprezintă un stil de viață.
Marco Federado, tatuator: Când treci prin momente dificile, te ridici din pat şi îţi faci un tatuaj. Este o tranziţie.
Eugen Lăpuşneanu, organizator: Aducem o artă la un nivel mult mai înalt. Am oameni care îmi vin şi la anul, deja au programat tot.
Preţul pentru un tatuaj porneşte de la câteva sute de lei şi poate ajunge la 5-600 de euro pentru o singură sesiune de 8 ore.