Nu mai vrem să învăţăm după terminarea şcolii. România, pe ultimul loc în topul statelor care folosesc cursuri de pregătire suplimentară
O statistică recentă a Eurostat ne plasează pe noi, românii, pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește rata de participare la cursuri de pregătire suplimentară.
De Cristian Ionescu la 05.07.2021, 13:05Sunt cursurile care ne ajută să ne dezvoltăm anumite competențe sau să dobândim abilități cu ajutorul cărora să ne putem găsi un loc de muncă. Iar acest dezinteres se aplică şi în cazul absolvenţilor de liceu nu doar al celor cu studii superioare.
Cifrele nu arată bine deloc pentru români, din acest punct de vedere. Doar în proporţie de 1% românii mai fac cursuri suplimentare pentru a-şi dezvolta anumite abilităţi sau pentru a dobândi competenţe noi, imediat după ce şi-au terminat studiile. Indiferent că vorbim doar de şcoală generală, de liceu sau de facultate.
Suntem pe ultimul loc la nivel european, la acest capitol, urmaţi de bulgari şi de slovaci. La polul opus vorbim despre state precum Suedia, Finlanda sau Danemarca. Motivele care îi determină pe români să nu participe la astfel de cursuri sunt diverse. Sociologii spuneau că vorbim şi despre un oarecare dezinteres provenit din faptul că nu suntem educaţi în acest sens, de a ne dezvolta pe tot parcursul vieţii. Unele cursuri sunt contracost, iar veniturile nu sunt foarte mari pentru cei mai mulţi dintre români, iar alţii nu pot să participe la astfel de cursuri din lipsă de timp.
În ceea ce priveşte companiile din România, doar 23% dintre ele le oferă angajaţilor oportunitatea de a lua parte la astfel de cursuri.