"Parcă cineva ar fi dărâmat muntele, parcă a băgat o torpilă pe sub pământ". Cutremurul de 4,2 pe Richter a zguduit Gorjul. Sunetul a fost înspăimântător
Panică în Gorj! Un cutremur de 4,2 pe Richter s-a produs aseară, al patrulea în două zile. Epicentrul a fost în apropiere de Târgu Jiu, iar mişcarea pământului s-a simţit în multe localităţi din zonă. Localnicii se tem să nu reînceapă seria de seime care a speriat România la începutul anului.
De Diana Speretoiu la 11.11.2023, 19:45La 19 şi 48 de minute, un seism cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter a zguduit judeţul Gorj. Mai multe camere de supraveghere au suprins momentul. În comuna Arcani, seismul s-a simţit cel mai tare şi a fost însoţit de un sunet înspăimântător.
Locatar: Eram la masă şi am auzit o bubuitură foarte puternică, parcă cineva ar fi dărâmat muntele şi după câteva secunde parcă a băgat cineva o torpilă pe sub pământ, o mică scuturătură de câteva secunde.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Epicentrul a fost aici, în Arcani, la mai puţin de 20 de kilometri distanţă de Târgu Jiu. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 14 kilometri. Mişcările pamantului s au simtit intens şi in comunele învecinate şi chiar şi în zone din judeţul Hunedoara.
Este al patrulea seism din ultimele 48 de ore în Oltenia
- Stare de urgenţă în Islanda, din cauza temerii că vulcanul Fagradalsfjall va erupe. 4.000 de oameni, evacuaţi
- Cutremurul de 4,3 din Gorj a fost surprins de camerele de supraveghere. Seismul s-a produs la doar 15 km adâncime
- Cutremur în România. Seismul cu magnitudinea de 4,3 s-a produs în judeţul Gorj
Este al patrulea seism din ultimele 48 de ore în Oltenia. Din fericire, nimeni nu a fost rănit şi nu au fost înregistrate nici pagube materiale. Oamenii însă s-au speriat teribil şi se tem de o replică mai puternică.
Locatar: A venit o huruitura asa, hurrr. Şi apoi s-au zgândărit geamurile, patul, dar a fost scurt, nu mare, mare, dar sperietura e.
Diana Speretoiu, reporter Observator: În comună, multe clădiri încă poartă urmele seismelor de la începutul anului. Două biserici sunt închise pentru că riscă să se prăbuşească, iar şcoala din centrul satului a fost demolată deoarece nu mai era sigură pentru copii.
Peste 2.000 de cutremure au avut loc în Gorj din luna februarie până în aprilie, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cele mai puternice au fost de 5,7 şi 5,2 pe scara Richter şi au afectat mai bine de 120 de clădiri, şcoli, insitutiţii publice şi blocuri. Alte două seisme au avut loc în luna august, unul după altul, la 20 de minute distanţă, cel mai mare cu magnitudinea de 4,5.