Antena Meniu Search
x

Stare de urgenţă în Islanda, din cauza temerii că vulcanul Fagradalsfjall va erupe. 4.000 de oameni, evacuaţi

Autoritatea islandeză de Protecţie Civilă a declarat stare de urgenţă în urma unei serii de cutremure care ar putea anunţa o erupţie vulcanică iminentă, transmite sâmbătă agenţia DPA.

de Redactia Observator

la 11.11.2023, 12:17

Activitatea seismică este concentrată în sud-vestul Peninsulei Reykjanes şi sugerează că ar putea avea loc o erupţie în sistemul vulcanic din acea zonă în următoarele ore sau zile, a indicat vineri seară Biroul islandez de meteorologie (IMO).

"Modificări semnificative" în acumularea de magmă subterană au fost înregistrate în apropierea satului Grindavík, unde locuiesc aproape 4.000 de persoane, conform IMO. În acest context, poliţia locală şi Autoritatea de Protecţie Civilă au decis evacuarea locuitorilor din Grindavík şi instaurarea stării de urgenţă.

Erupţia s-ar putea petrece în orice moment

"În acest stadiu, nu este posibil să se determine cu exactitate dacă şi unde ar putea ajunge la suprafaţă magma. Există indicii conform cărora o cantitate considerabilă de magmă se mişcă într-o zonă care se extinde între Sundhnjukagigum, din nord spre Grindavík", se arată într-un comunicat al IMO.

Pe acelaşi subiect

"Cantitatea de magmă implicată este semnificativ mai mare decât a fost observată în cele mai mari intruziuni magmatice asociate cu erupţii la Fagradalsfjall. Sunt colectate date suplimentare pentru calcularea unor modele care oferă o imagine mai precisă cu privire la intruziunea magmatică", se precizează în comunicat.

Mii de mişcări seismice au început să zguduie, la sfârşitul lunii octombrie, Peninsula Reykjanes, unde este localizat vulcanul Fagradalsfjall.

Fagradalsfjall este situat la aproximativ 40 de kilometri distanţă de capitala Reykjavik şi a erupt ultima dată în 2021. Joi, populara zonă geotermală Blue Lagoon a fost închisă publicului din cauza riscului prezentat de mişcările seismice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Stare de urgenţă în Islanda, din cauza temerii că vulcanul Fagradalsfjall va erupe. 4.000 de oameni, evacuaţi