Antena LIVE

Curs valutar

Video

Peştele delicios care se va găsi curând şi în Marea Neagră. După ce au dat lovitura cu dorada, biologii marini au un nou proiect

În timp ce burgerii sunt pregătiţi de zor în bucătăriile restaurantelor, peştele este pregătit în laboratorul biologilor marini. În curând, am putea mânca biban din Marea Neagră. Biologii marini din Constanța vor să aclimatizeze în apele noastre 150 de exemplare, încurajați de succesul pe care l-au avut cu adaptarea doradei din Mediterană.

De la 28.05.2024, 17:36
WhatsApp
Vezi și:

"Lotul adus din Italia este găzduit, în acest moment, în acest tanc cu apă de salinitate crescută de tip mediterană, cu 34-35 la mie. După ce se vor adapta, se vor linişti şi vor accepta toate condiţiile de laborator, vor fi transferaţi în acest tanc pregătit cu apă din Marea Neagră", arată specialiştii. Experimentul va dura un an de zile. Biologii sunt încrezători să peştii vor trece testul şi că vom avea, în viitor, în farfurie biban din marea noastră.

Bibanul, adus de biologi în Marea Neagră

"Bibanul de mare tolerează salinităţi variate, dar mai mult decât atât tolerează temperaturile scăzute care apar iarna la noi spre deosebire de Mediterană. Într-un an şi jumătate ajunge la greutatea comercializabilă", explică Victor Niță, biolog.

Bibanul nu este prima specie aclimatizată, biologii au adaptat cu succes şi dorada pentru a fi crescută în Marea Neagră. "Am adus aceste exemplare de doradă la o dimensiune mică, 7.8 grade. Acum, după un an şi jumătate de creştere în condiţiile Mării Negre, au depăşit 500 de grame. Au dimensiuni numai bune de pus în farfurie", spune Magda Nenciu, biolog marin.

Pe acelaşi subiect

Din laborator, peștele ar trebui mutat în ferme piscicole. "În ultimii 3-4 ani, pescarii accidental au prins bibani de mare şi la Costineşti, şi la Năvodari. Cam pe tot teritoriul am avut capturi. Statul român să reglementeze acest aspect al folosinţei apei de mare pentru ferme piscicole marine. Este un peşte bun cu valoare economică", a declarat Laurențiu Mirea, preşedintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră.

Şi acest lucru se vede în comenzile restaurantelor de pe litoral. Pe lângă savoare, carnea de biban este bogată în proteine, săracă în grăsimi și bogată în acizi grași Omega 3. "Clienţii îl cer pe tigaie şi la grill. Recomandăm şi noi pentru că Bibanul este bine să îl mănânci cât mai proaspăt şi să nu fie prea bine gătit", spune Adrian Sasu, manager restaurant.

Potrivit cercetătorilor, creșterea temperaturii apei a făcut ca astfel de specii să se poata adapta mai ușor la noi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

peste biologie marea neagra
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025