Plugușorul a ajuns în curțile românilor în ultima zi din 2023. Ce se spune despre cei care primesc cetele de urători: "Sunt bineveniţi în fiecare an"
Mâine anul se înnoieşte, iar tradiţiile cuprind satele şi oraşele. Pluguşorul, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Anul Nou, a ajuns în curţile oamenilor. Tinerii au pornit la urat, spre bucuria bătrânilor, semn că obiceiurile strămoşeşti merg mai departe. Colinde au fost şi în pensiuni: o experienţă memorabilă pentru oaspeţi.
De Redactia Observator la 31.12.2023, 20:12Turismul face casă bună cu tradiţiile. Câțiva bucureșteni care au vrut să se întoarcă la gustul şi obiceiurile din copilărie petrec Revelionul la această pensiune din Novaci. Pentru o experiență de neuitat, gazdele le-au dat straie populare, apoi le-au întins mesele cu tot felul de bunătăți.
Turistă: În Oltenia de sub munte să petrecem Anul Nou şi să vedem aici tradiţiile româneşti, autentice, care marchează trecerea dintr-un an în celălalt.
Localnică: E o atmosferă de sărbătoare. La noi e foarte frumos şi suntem îndrăgostiţi de tradiţiile populare.
Flăcăii din Berești, Galaţi, au pornit la urat de la prima oră
Cu bice, tălăngi, flăcăii din Berești, Galaţi, au pornit la urat de la prima oră.
Adrian Obreja, reporter Observator: Îmbrăcaţi în straie populare, cu plugul tras de cai, ceata de urători din localitate merge din casă în casă la locuinţele gospodarilor.
Urarea le-a fost răsplătită cu plăcinte, cozonac, dar şi ceva de băut.
Reporter: Primiţi cu pluguşorul an de an?
Localnică: Sigur că da! Un aşa eveniment deosebit şi care păstrează tradiţiile locale, sigur că da, sunt bineveniţi în fiecare an.
Coordonatorul plugului: Toţi oamenii ne aşteaptă pe la porţi. Care poate, deschide poarta, care nu, înainte.
Cine primește cetele de urători va avea un an plin de belșug
Confirm tradiției, cine primește cetele de urători va avea un an plin de belșug. Un obicei de Anul Nou a avut loc şi în satul vasluian Bârzești. Două grupuri de tineri mascaţi se luptă pentru a decide cine are dreptul de a colinda oamenii din sat.
Tânără: Soţul meu este aici mascat. Nu am mai văzut aşa ceva, cu moşi, cu babe, am mai văzut urs, capră, dar aşa nu.
Localnică: Foarte frumoase! În fiecare an este aşa.
Indiferent de cine a câştigat, la final se încinge hora împăcării.